Ύστερα από ένα χρόνο σε ανάπτυξη, το wine 3.0 είναι διαθέσιμο για λήψη. Η νέα έκδοση φέρνει πληθώρα νέων χαρακτηριστικών και συμβατοτήτων με τις εφαρμογές του Windows.

Για αυτούς που δε γνωρίζουν, το wine είναι ένα επίπεδο συμβατότητας (και όχι προσομοιωτής) που επιτρέπει να τρέξουμε με μια σχετική επιτυχία, εφαρμογές Windows σε Linux και MacOS. Ίσως να θυμίσει σε κάποιους την αντίστοιχη υπηρεσία του Windows στο οποίο μας επιτρέπει να τρέχουμε εφαρμογές του Linux, όμως αυτό δεν ευσταθεί μιας και η αρχιτεκτονικές τους διαφέρουν σημαντικά.

Όσον αφορά το wine, πριν προσπαθήσουμε να τρέξουμε κάποια εφαρμογή του Windows στο Linux, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην βάση δεδομένων συμβατότητας ώστε να δούμε αν η εφαρμογή τρέχει απρόσκοπτα ή έχει κάποια προβλήματα.

Advertisements

Τι νέο φέρνει η έκδοση Wine 3.0

Το wine 3.0 έρχεται με περισσότερες από 6000 αλλαγές και περιέχει ένα σημαντικό αριθμό βελτιώσεων σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων

  • Υποστήριξη Direct3D 10 και 11
  • Direct3D command stream
  • Android graphics driver
  • Βελτιωμένη υποστήριξη για DirectWrite και Direct2D
  • Windows 7 ως προεπιλεγμένη έκδοση
  • Ασφαλής αναζήτηση DLL
  • Βελτιώσεις μνήμης
  • Καλύτερο scaling για HiDPI οθόνες

Με την τελευταία αυτή έκδοση του wine τα γραφικά πλέον δουλεύουν με ένα μεγάλο αριθμό συσκευών. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η υποστήριξη για Direct3D 12, υποστήριξη Vulkan, αλλά και OpenGL ES υποστήριξη για να ενεργοποιηθεί το Direct3D στο Android, θα γίνουν διαθέσιμα στην επόμενη έκδοση του Wine.

Λήψη του Wine 3.0

adobe-photoshop-se-linux

Πακέτα για τις πιο δημοφιλείς διανομές και το MacOS είναι στη διαδικασία δημιουργίας, οπότε κάντε λίγη υπομονή ή δείτε μήπως η διανομή σας υποστηρίζει εγκατάσταση από κάποια εξωτερική πηγή.

Αν χρησιμοποιείτε Ubuntu μπορείτε να έχετε την τελευταία έκδοση του Wine με την προσθήκη του επίσημου Wine αποθετηρίου. Λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του WineHQ


Παραπομπές: