Στο συνέδριο Build, όπως θα δείτε στο απόσπασμα παρακάτω, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τον βασικό κορμό του Ubuntu μέσα απο το κέλυφος Bash, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα Windows. Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς και ποσο θα μας επιρεάσει;

Την προηγούμενη ημέρα, υπήρχε διαρροή για μια τέτοια ανακοίνωση αλλά πολύ θεώρησαν πως επρόκειτο για προετοιμασία μια πρωταπριλιάτικης φάρσας. Η επίσημη ανακοίνωση όμως στο συνέδριο Build, εξέπληξε τους πάντες πόσο δε μάλλον τους χρήστες Linux.

Όπως καταλαβαίνετε, όσοι φυσικά έχετε μια αίσθηση του τι σημαίνει κοινότητα Linux, άρχισαν τα όργανα…
» Η Canonical συνεργάζεται με την Microsoft ελπίζοντας ότι θα την αγοράσει…», «Μας πούλησαν όπως έκανε κάποτε και η Novell με την συνεργασία Microsoft» και άλλες παρόμοιες ιαχές πολέμου, καταστροφής, λοιμών, σεισμών και καταποντισμών…

gnu-windows-to-ubuntu-mesa-se-windows

Εισαγωγή

Η συνεργασία της Canonical με την Microsoft έχει ως στόχο να μεταφέρει όλο του Gnu toolchain και το κέλυφος bash του Ubuntu στο Windows. Αυτό … τίποτα άλλο…. Εδώ και χρόνια, τα ίδια εργαλεία είναι ενσωματωμένα μέσω του FreeBSD στο λειτουργικό της Apple και δεν βλέπω να έχει ακουστεί τίποτα για αυτό… Όχι ότι έπρεπε άλλα φαίνεται αντιφατικό όταν το ίδιο το «manifesto» του GNU είναι η απελευθέρωση του λογισμικού και η χρήση του παντού, να ακούγονται παράλογα πράγματα για αυτή την νέα δυνατότητα του Windows 10.

Ας τα δούμε λίγο ψύχραιμα τα πράγματα και με βάση τους χρήστες, μιας και αυτούς αφορά το ζήτημα…

Είμαι ένας απλός χρήστης Desktop

Ωραία λοιπόν, είσαι ένας απλός χρήστης ο οποίος είναι «καταναλωτής» υπό την έννοια ότι χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου για διασκέδαση, ενημέρωση και δουλειά. Η νέα αυτή δυνατότητα

1) Δεν σε αφορά, ούτε και θα δεις κάποια αλλαγή στην ζωή σου.
2) Εάν είσαι χρήστης Linux, πάλι δεν αλλάζει τίποτα μιας και δεν σε αφορά.
3) Δεν θα έχεις ένα μαγικό κουμπάκι στο Windows και θα τρέχει Ubuntu ή λογισμικά του Ubuntu.

Είμαι επαγγελματίας χρήστης (Developer/DevOps/Sysadmin)

Εάν είσαι σε αυτή την κατηγορία και εδικά αν λόγο επαγγέλματος χρησιμοποιείς πολλά λειτουργικά τότε η νέα αυτή δυνατότητα του Windows θα σου κάνει ευκολότερη την ζωή. Θα έχεις built in στο Windows το bash terminal του Linux με όλες τις δυνατότητες που παρέχει όπως τα έχεις συνηθίσει όταν συνδέεσαι με ssh σε ένα Ubuntu server. Όπως περιγράφει σε post του με τίτλο «Ubuntu on Windows — The Ubuntu Userspace for Windows Developers» ο Dustin Kirkland της Canonical θα μπορείτε ανοίξετε το μενού Έναρξη των Windows, να γράψετε «bash» και να πατήσετε enter. Αυτό ανοίγει cmd κονσόλα και εκτελεί Bash shell μέσω /bin/bash. Μέσα απο εκεί θα έχετε πρόσβαση στο user space του Ubuntu. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε στην διάθεσή σας apt, ssh, rsync, find, grep, awk, sed, sort, xargs, md5sum, gpg, curl, wget, apache, mysql, python, perl, tar, php, gcc, rust, vim, emacs, diff, patch και δεκάδες χιλιάδες binary packages που είναι διαθέσιμα στo Ubuntu!

Δηλαδή το Ubuntu τρέχει σε μια εικονική μηχανή; Όχι!
Α, τότε σε container τότε; Όχι!
Χμ, μήπως cygwin; Ούτε!
Τότε ίσως σε κάτι σαν ένα εξομοιωτή του Linux; Όχι ακριβώς αλλά κοντά είστε…

Μια ομάδα μηχανικών λογισμικού της Microsoft προσπάθησε και κατάφερε ουσιαστικά να εκτελέσει σε πραγματικό χρόνο την μετάφραση των Linux syscalls σε λειτουργικό σύστημα Windows syscalls. Είναι κάτι σαν το Wine που υπάρχει για Linux και επιτρέπει την εκτέλεση εφαρμογών Windows σε Linux – Ubuntu εκτελέσιμα τρέχει εγγενώς στα Windows. Η Microsoft το αποκαλεί «Υποσύστημα των Windows για Linux» αλλά δεν είναι open source αυτή τη στιγμή.

Δείτε και την επίσημη ανακοίνωση και το demo στο παρακάτω βίντεο

Επίλογος

Προσωπικά δεν με ξάφνιασε το γεγονός και όπως είπα και σε προηγούμενο άρθρο, ο CEO της Microsoft, θεωρεί ότι εφόσον το cloud μιλάει στην γλώσσα «Linux», θα πρέπει τα προϊόντα μας, να μιλάνε στην ίδια «γλώσσα».
Τα είπα … ή δεν τα είπα…;