Σύμφωνα με το Bloomberg, σήμερα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις των εταιριών σχετικά με την εξαγορά του GitHub από την Microsoft για 7.5 δις δολάρια. Μια μερίδα προγραμματιστών, άρχισαν την μαζική έξοδο σε εναλλακτικές πλατφόρμες.

Το Github είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει στους προγραμματιστές να φιλοξενήσουν τον κώδικα τους χρησιμοποιώντας το δημοφιλές σύστημα διαχείρισης κώδικα Git, το οποίο εφευρέθηκε το 2005 από τον ιδρυτή του Linux, Linus Torvalds.

Εκτός από το γεγονός ότι φιλοξενεί τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων ανοιχτού κώδικα, χρησιμοποιείται επίσης από εταιρείες για ιδιωτική συνεργατική ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού. Παρότι χρησιμοποιεί το ανοιχτού κώδικα Git, η ίδια η δικτυακή πλατφόρμα GitHub είναι κλειστού κώδικα.

microsoft-agorazei-githubΤο Bloomberg αναφέρει ότι η ηγεσία της εταιρείας GitHub επέλεξε να επιτρέψει εξαγορά της από την Microsoft, λόγο της ηγεσίας του CEO της Redmond, Satya Nadella, που μεταμόρφωσε τη Microsoft σε εταιρεία που συνεισφέρει στο ανοιχτό λογισμικό. Ώς γνωστό η Microsoft τα τελευταία χρόνια κατάφερε να φέρει το Ubuntu και το BASH στο Windows και έχει μεταφέρει αρκετές από τις δημοφιλείς εφαρμογές του σε Linux και MacOS, όπως το SQL Server και το Visual Studio Code.

Δεν είναι ευχαριστημένοι όλοι με την εξαγορά

Φυσικά, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Twitter βρίσκει αμέτρητους ανθρώπους που διακηρύσσουν ότι ο Github για αυτούς «είναι νεκρό» και έχουν αρχίσει να μετακομίζουν σε αντίπαλες υπηρεσίες – όπως το GitLab και το BitBucket. Ήδη το GitLab αναφέρει ότι βλέπει δεκαπλάσια δημιουργία αποθετηρίων, από τη συνηθισμένη ημερήσια ποσότητα αποθετηρίων.

Η μεγάλη ανησυχία των προγραμματιστών, είναι ότι η Microsoft με αυτή την εξαγορά θα προσπαθήσει να «προωθήσει» επιθετικά την πλατφόρμα Azure, τα εργαλεία ανάπτυξης Visual Studio κλπ.


Παραπομπές: