Η πρόσφατη κυκλοφορία της έκδοσης Linux Mint 19 (Tara), με τις πολλές βελτιώσεις που φέρνει, βάζει τους πολλούς φίλους του λειτουργικού στο δίλημμα της αναβάθμισης η μη. Σήμερα θα δούμε πως θα αναβαθμίσετε σε Linux Mint 19.
Κατ’ αρχήν δεν είναι απαραίτητο ένας χρήστης Linux Mint να κάνει κάτι. Κάνουμε αναβαθμίσεις πάντα για ένα λόγο και ενώ για την μετάβαση στην έκδοση 19 υπάρχουν πόλοι λόγοι, αν κάτι δουλεύει και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό, τότε κάνουμε καλύτερα πράγματα, όπως το να πάμε για κανένα μπανάκι.
Με άλλα λόγια η σειρά 17 (17.0, 17.1, 17.2, 17.3) του Linux Mint έχει υποστήριξη μέχρι το 2019 και η σειρά 18 (με τα 18, 18.1,18.2, 18.3) μέχρι το 2021.
Αν αποφασίσεις πως η αναβάθμιση αξίζει τον κόπο, τότε έχεις δυο επιλογές.
- Είτε να κάνεις εγκατάσταση από την αρχή
- είτε να κάνεις αναβάθμιση.
Αν δεν έχεις κάνει πολλές αλλαγές στο λειτουργικό και έχεις λίγα αρχεία και λειτουργικά αντίγραφα ασφαλείας τότε η εγκατάσταση από την αρχή είναι ένας καλύτερος και γρηγορότερος δρόμος.
H έκδοση Τάρα αλλάζει βάση και περνά από μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu Xenial (16.04) σε μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu Bionic (18.04) με αποτέλεσμα αυτό να αλλάζει κάθε κομμάτι του λειτουργικού.
Η αναβάθμιση είναι λοιπόν μια χρονοβόρα και πολυπλοκότερη διαδικασία από την μετάβαση σε άλλη έκδοση της ίδιας σειράς (πχ από το 18.0->18.1) που ήταν μια διαδικασία μερικών κλικ και λίγων λεπτών.
Οι παρακάτω οδηγίες θέλουν μια τεχνική δεξιότητα, εξοικείωση με το τερματικό και το apt καθώς και πολύ χρόνο, χρόνο που μπορεί να μετρηθεί σε ώρες.

Πριν προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του Linux Mint…
Ώστε αποφάσισες να προχωρήσεις σε αναβάθμιση. Πάρε τον χρόνο σου, διάβασε τις οδηγίες προσεχτικά, διάβασε τις σημειώσεις έκδοσης και μάθε που να βρεις βοήθεια αν σκαλώσεις κάπου. Θα βρεις την ελληνική κοινότητα στο telegram και στο facebook.
Απαραίτητες προεργασίες
- Πριν προχωρήσεις κάνε ένα αντίγραφο ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σου, ποτέ δεν βλάπτει και είναι πάντα μια καλή συνήθεια.
- Σημείωση: Αν δεν έχεις την έκδοση 18.3 κάνε πρώτα μια αναβάθμιση της διανομής σου σε αυτήν.
- Πάντα έχουμε το timeshift που μας επιτρέπει να επιστρέψουμε πίσω. Θα τραβήξουμε με αυτό μια «φωτογραφία» του συστήματος αρχείων πριν και μετά. Κάνουμε έλεγχο αν η κεντρική κατάτμηση στο δίσκο έχει αρκετό χώρο και προχωράμε. Αν δεν έχουμε εγκατεστημένο το timeshift θα πρέπει προφανώς να το εγκαταστήσουμε και ρυθμίσουμε πρώτα.
- Κατεβάζουμε την έκδοση Linux Mint 19 και περνάμε την καινούργια έκδοση σε ένα στικάκι. Ξεκινάμε τον υπολογιστή μας από το στικάκι και βεβαιωνόμαστε πως η διανομή κάθετε καλά στο μηχάνημα μας και αν μας αρέσει. Το στικάκι αυτό θα μας φανεί χρήσιμο αν κάτι στραβώσει μετά.
Απαραίτητη η αλλαγή σε LightDM
Τα mdm/lightdm είναι διαχειριστές οθόνης που είναι το πρόγραμμα που τρέχει σε γραφικό περιβάλλον και σου επιτρέπει να διαλέξεις χρήστη και τύπο συνεδρίας, ή αυτό που σου κάνει την αυτόματη σύνδεση αν το έχεις ρυθμίσει έτσι. Το mdm ήταν αυτό που είχε το mint και ανέπτυσσε, αλλά πλέον αυτό σταμάτησε και περάσαμε στο lighdm.
Θα βρούμε ποιον διαχειριστή έχουμε ανοίγοντας ένα τερματικό και γράφοντας την εντολή
cat /etc/X11/default-display-manager
αν δούμε να γράφει mdm κάνουμε τα παρακάτω σε ένα τερματικό.
apt install lightdm lightdm-settings slick-greeter
apt remove --purge mdm mint-mdm-themes*
sudo -Η dpkg-reconfigure lightdm
sudo -Η reboot
Προετοιμασίες Τερματικού
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργοποιήσουμε την απεριόριστη κύλιση προς τα πίσω στο τερματικό.
Θα υπάρχουν πολλά πράγματα (μηνύματα) στο τερματικό και δεν θέλουμε να χάσουμε κάτι. Από το μενού “Προτιμήσεις” του τερματικού, θα πάμε στην “Κύλιση” και ανάλογα με το τερματικό που έχουμε θα δώσουμε την αντίστοιχη ρύθμιση.
Ήρθε η ώρα να εγκαταστήσουμε το εργαλείο αναβάθμισης. Γράφουμε λοιπόν στο τερματικό
apt version mintupgrade
και θα πρέπει να δούμε έναν αριθμό έκδοσης μεγαλύτερο η ίσο με τον 18.3.5. Αν δούμε κάποιο μικρότερο είτε αλλάζουμε καθρέπτη διακομιστή είτε περιμένουμε αυτός που έχουμε να ενημερωθεί. Αν η έκδοση είναι σωστή δίνουμε τις εντολές
apt install mintupgrade
mintupgrade check
Η πρώτη εντολή θα το εγκαταστήσει και η δεύτερη θα κάνει μια δοκιμή αναβάθμισης να εντοπίσει πιθανά προβλήματα.
Θα πρέπει να μελετήσουμε τι εμφανίζετε στο τερματικό προσεχτικά και να βρούμε πιθανά προβλήματα, όπως τρίτα πακέτα που εμποδίζουν την αναβάθμιση, και να δούμε τι αφαιρείται κατά την διαδικασία. Εδώ θα κάνουμε ένα έλεγχο αν αυτά υπάρχουν και υποστηρίζονται στην έκδοση 19. Αν δεν υπάρχουν και είναι σημαντικά για μας, τότε ακυρώνουμε την διαδικασία.
Αφού αφαιρέσουμε τα προβληματικά πακέτα επαναλαμβάνουμε, μέχρι να είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Σε ένα κομμάτι χαρτί σημειώνουμε όποια προγράμματα έχουν ήδη η θα αφαιρεθούν ώστε αν μας είναι σημαντικά να τα εγκαταστήσουμε ξανά μετά την αναβάθμιση.
Αναβάθμιση του Linux Mint
Ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε την αναβάθμιση. Στο τερματικό δίνουμε την εντολή
mintupgrade download
οι πηγές λογισμικού θα είναι πλέον αυτές του 19 και θα αρχίσει η λήψη των πακέτων. Πάμε για καφέ ειδικά αν δεν έχουμε γρήγορη σύνδεση internet. Αν θέλουμε να σταματήσουμε την διαδικασία για να συνεχίσουμε κάποια άλλη στιγμή δίνουμε την εντολή mintupgrade restore-sources
ώστε να δείχνει το σύστημα πάλι στα αποθετήρια της 18.3.
Μετά το κατέβασμα ήρθε η ώρα… χωρίς γυρισμό… (εντάξει όχι ακριβώς έχουμε το timeshift). Θα δώσουμε την εντολή
mintupgrade upgrade
Αυτή την φορά όμως, θα πρέπει να είμαστε πάνω στο μηχάνημα και η διαδικασία είναι χρονοβόρα.
Τι κάνουμε σε περίπτωση προβλήματος στην διαδικασία αναβάθμισης του Linux Mint
Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Έχουμε
- όπως είπαμε το timeshift,
- και έχουμε το στικάκι με το οποίο μπορούμε να μπούμε στο δίκτυο και να ζητήσουμε βοήθεια από την κοινότητα.
Αν το πρόβλημα αφορά το /dev/mapper/cryptswap1
(αυτό αφορά κρυπτογραφημένους δίσκους) με το στικάκι ξεκινάμε τον υπολογιστή και κάνουμε σχόλιο (βάζοντας #) στην αντίστοιχη γραμμή στο /etc/fstab. Μετά την πρώτη εκκίνηση μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε ξανά.
Εξωτερικά προγράμματα και ρυθμίσεις.
Οι πληροφορίες για 3α PPA και αποθετήρια θα χαθούν. Τα προγράμματα μπορεί να μείνουν, αλλά θα πάψουν να αναβαθμίζονται. Αν για παράδειγμα έχεις το ucaresystem αυτό θα παραμείνει στο σύστημα αλλά δεν θα υπάρχει σε κάποιο αποθετήριο και θα πρέπει να το προσθέσεις από την αρχή. Και μιας και το έφερε η κουβέντα αφού δοκιμάσεις και βεβαιωθείς πως το σύστημα ξεκινά μπορείς να το τρέξεις να κάνεις ένα επιπλέον καθάρισμα.
Επίσης με την αναβάθμιση μπορεί να χαθούν ρυθμίσεις που υπάρχουν στον φάκελο etc. Ευτυχώς το timeshift επιτρέπει την επαναφορά μεμονωμένων αρχείων. Πριν κάνουμε την επαναφορά θα πρέπει να κρατήσουμε το καινούργιο αρχείο και να το συγκρίνουμε με το παλιό.
Επίλογος
Αυτή ήταν η διαδικασία. Την δοκίμασα με επιτυχία στο φορητό όπου τα πάντα έγινα ομαλότατα. Στο σταθερό, που είχα κάνει πολλές αλλαγές με πολλά ppa πολύ πρόσθετο λογισμικό, μια πραγματικά δύσκολη περίπτωση, ξεκίνησε με χαμηλή ανάλυση οθόνης. Αυτό ήταν αναμενόμενο γιατί το είχα σκαλίσει για να προσθέσω το cuda. Είχα προσθέσει το libreoffice απο ppa και δεν το είχα αφαιρέσει, κάτι που ήταν λάθος, αλλά με λίγη προσπάθεια αφαίρεσα τα πάντα και έβαλα την έκδοση που έρχεται με την διανομή.
Θα ήθελα να ακούσω την δική σας εμπειρία. Κάνατε αναβάθμιση ή καθαρή (από την αρχή) εγκατάσταση ; Συναντήσατε κάποιο πρόβλημα ;
Παραπομπές:
Με την αναβαθμιση μεσω κονσόλας ενω στήθηκε μια χαρα ειχα περοβλήματα με το steam και τα παιχνίδια του όπου και κολλαγε το συμπαν και μονο με REISUB εκανα επανεκκινηση… τελικά με αυτά και με αυτα εστησα καθαρη εγκατασταση [μεχρι και το παλιο home που εχω σε ξεχωριστο partition φορμαρα] και όλα δούλεψαν ΟΚ με εξαιρεση τον firefox [ερχεται με την 60.0.2 εκδοση] όπου δεν δουλευε tο Ελληνικό Spell checker… εκει εγινε ενας ψιλοχαμος γιατι το addon δεν επαιζε σε αυτη την εκδοση ετσι απεγκατεστησα και εστησα την 61… οπου αυτη την φορα δεν δουλευε ουτε το αγγλικο Spell checker… εν ολιγεις εφαγα κανα μισαωρο απο την ζωη μου με αυτες τις @@ριες αλλα τελικα το ελυσα βαζοντας το addon για την 61 και απεγκαθιστοντας και ξαναγυριζοντας στην 60 δουλεψαν ολα… τι επαιξε και τι παιζει… δεν γνωριζω…
Τι λε ρε φιλεε; εχω την 18.3 , πως θα παω στην 19 ; ολα αυτα που λες μου ακουγονται αλαμπουρνεζικα, οταν τελειωσουν οι αναβαθμισεις του Συλβια τι κανουμε;
Εκανα snapshot με το timeshift , εχω το LightDM αντε να δουμε τι θα κανουμε στην συνεχεια. αυτο με την κυλιση στο τερματικο δεν καταλαβα , δεν ειδα πουθενα να γραφει προτιμησεις για να δω και την κυλιση.