Lubuntu: Δεν θα είναι πλέον το Linux για παλιούς υπολογιστές

Αλλαγές στα πλάνα της δημοφιλούς διανομής Lubuntu, ανακοίνωσε η ομάδα ανάπτυξής της και οι αντιδράσεις είναι ανάμεικτες. Από την επόμενη έκδοση του Lubuntu, η ομάδα θα επικεντρωθεί από την μια στην μετάβαση σε QT βιβλιοθήκες ενώ από την άλλη θα προσπαθήσει να αποβάλει από πάνω της, την ταμπέλα «Linux για παλιούς υπολογιστές»Οι περισσότεροι, όταν θέλουν μια διανομή Linux που έχει επίσημη υποστήριξη και βασίζεται στο Ubuntu αλλά προορίζεται για έναν παλιό υπολογιστή, χωρίς δεύτερη σκέψη θα πουν «Βάλε Lubuntu».

Το Lubuntu μέχρι και την 18.04, χρησιμοποιεί περιβάλλον εργασίας LXDE (τεχνολογίες GTK2) και έχει αποκτήσει το όνομα «Linux για παλιούς υπολογιστές», επειδή χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους του συστήματος (τουλάχιστον σε αδράνεια) σε σχέση με άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Φαίνεται λοιπόν ότι οι ομάδα ανάπτυξης του Lubuntu θέλουν να αλλάξει αυτή η κατηγορία στην οποία ανήκει η διανομή.

Lubuntu: Νέες τεχνολογίες – Νέοι στόχοι

lxqt-desktop-elafri

Όπως θα δείτε και στο άρθρο LXQT: Μοντέρνο, ταχύτατο, ελαφρύ και με χαμηλή κατανάλωση μνήμης Desktop είχαμε αναφέρει τις διαφορές του τωρινού LXDE και του LXQT. Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωσή της ομάδας ανάπτυξης του Lubuntu, η επόμενη έκδοση του Lubuntu, 18.10 (Οκτώβριος 2018) θα βασίζεται σε αυτό το περιβάλλον (LXQT) που παρουσιάσαμε στο παραπάνω άρθρο.

Επίσης, μαζί με την αλλαγή των βιβλιοθηκών σε QT, η ομάδα αναφέρει ότι:

Η κύρια εστίαση (του Lubuntu) μετατοπίζεται από την παροχή μιας διανομής για παλιό υλικό σε μια λειτουργική αλλά και αρθρωτή διανομή.

Advertisements

Τι θεωρούμε παλιό υπολογιστή

Αυτό ακριβώς το ερώτημα θέτει η ομάδα ανάπτυξης του Lubuntu όπου αναφέρει ότι:

Ο κανόνας μας ήταν να υποστηρίζουμε υπολογιστές δέκα ετών. Αν κοιτάξετε τους υπολογιστές που κυκλοφόρησαν πριν από δέκα χρόνια πχ ένας υπολογιστής με τον επεξεργαστή AMD Phenom X3, θα δείτε ότι οι υπολογιστές αυτοί υποστηρίζονται με 2GB μνήμης RAM, δύο πυρήνες επεξεργαστών και αποτελούν 64bit αρχιτεκτονικής.

Η ομάδα Lubuntu ισχυρίζεται ότι αρκετές πλέον διανομές Linux μπορούν να τρέξουν σε υπολογιστή 10ετίας σε σχέση με διανομές που κυκλοφόρησαν πριν από πέντε χρόνια.

Φυσικά η εκτέλεση επιφάνειας εργασίας του GNOME σε ένα σύστημα με μνήμη 2GB RAM δεν είναι το ίδιο με την εκτέλεση του LXDE ή LXQT σε αυτό. Αν στον παράγοντα γραφικό περιβάλλον προσθέσουμε και το γεγονός «δικτυακές υπηρεσίες» τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για γραφικά περιβάλλοντα όπως το GNOME και KDE. Διότι όπως είχαμε αναλύσει στο άρθρο Μνήμη RAM: Βελτίωση διαχείρισης με zram – zswap – zcache μπορεί το πρόβλημα να μην είναι αισθητό με 2 -3 προγράμματα που θα ανοίξουμε σε αυτούς τους υπολογιστές, αλλά όταν ανοίγουμε έναν browser τότε μπαίνουμε σε άλλα χωράφια.

Μην ξεχνάμε ότι όλες οι ιστοσελίδες και υπηρεσίες είναι εν δυνάμει εφαρμογές που ένα κομμάτι τους τρέχει στο PC μας. Οι browser είναι πλατφόρμες όπου τρέχουν ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ web. Οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ αυτές τρώνε μνήμη αλλά και Ι/Ο του συστήματός μας. Όταν πάμε να βάλουμε «ελαφριές διανομές» σε παλιά μηχανήματα ναι μεν τα ανασταίνουμε αλλά όταν ανοίξουμε τον browser να είμαστε έτοιμοι να βαριανασαίνουμε.

Οι επερχόμενες αλλαγές στο Lubuntu

Οι ομάδα ανάπτυξης του Lubuntu, οριοθέτησε τους στόχους της για τις επόμενες εκδόσεις :

  • Χρήση LXQT αντί LXDE: Με το LXQt, το Lubuntu θα αξιοποιήσει σύγχρονες τεχνολογίες και προγράμματα βασισμένα στο Qt για να παρέχει στους χρήστες μια λειτουργική αλλά αρθρωτή εμπειρία.
  • Ελαφρύ χωρίς όμως θυσίες λειτουργικότητας: Οι μελλοντικές εκδόσεις του Lubuntu θα συνεχίσουν να παρέχουν μια ελαφριά εμπειρία χρήσης, αλλά οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αρθρωτά, πιο βαριά χαρακτηριστικά στοιχεία εάν και εφόσον το επιθυμούν

Επίλογος

Το QT αποτελεί ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα framwork στην βιομηχανία ανάπτυξης λογισμικών τα οποία είναι crossplatform και λειτουργούν από embeded μικροσυσκευές, infotainment στα αυτοκίνητα, μέχρι μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανικού εξοπλισμού.

Για όσους δεν αρέσει αυτή η εξέλιξη, φυσικά μπορούν να παραμείνουν στην LTS έκδοση 18.04 του Lubuntu το οποίο θα υποστηρίζεται μέχρι το 2021. Η επόμενη LTS έκδοση του Lubuntu που θα βασίζεται στο νέο LXQT θα βγει σε 2 χρόνια (2020). To μόνο σίγουρο είναι ότι το 2021 που θα σταματήσει να υποστηρίζεται το Lubuntu 18.04, ο ορισμός του «παλιού υπολογιστή» θα είναι εντελώς διαφορετικός από ότι σήμερα.


Παραπομπές:

Advertisement

9 σκέψεις σχετικά με το “Lubuntu: Δεν θα είναι πλέον το Linux για παλιούς υπολογιστές

Add yours

  1. καλησπέρα πείτε μας μερικά πράγματα για το solus linux είναι ωραία διανομή νομίζω :)

    1. Σύντομα θα μιλήσουμε και για αυτό ;) Αν είσαι γραμμένος στην mailing list, θα σου έρθει mail

  2. Έχω ένα παλιό Asus eeePC που είναι σημαντικό να παραμείνει λειτουργικό (είτε για βασικά πράγματα όπως browsing, coding, είτε και για πιο περίπλοκα, όπως Gimp και Inkscape)

    Η μόνη μου λύση ήταν να πάω σε Linux λειτουργικό, μία εντελώς άγνωστη διαδικασία για μένα, χάρη όμως σε ένα εκτεταμένο ελληνικό άρθρο τα κατάφερα – και εγκατέστησα lubuntu.

    Δυστυχώς, καθώς αυτό έγινε λίγο καιρό πριν, εγκατέστησα την έκδοση 16.10 – από την οποία πλέον τώρα που το χρειάστηκα και το ξαναέπιασα στα χέρια μου, δεν μπορώ ούτε να αναβαθμίσω σε 18, ούτε να χρησιμοποιήσω ως έχει (δυσκολεύομαι με τις ελάχιστες γνώσεις μου να εγκαταστήσω ακόμα και απλά προγράμματα, όπως το xaamp). Οπότε, πρέπει είτε να κάνω (σύμφωνα με τις συμβουλές στο διαδίκτυο) ένα clean install της έκδοσης 18, είτε να αλλάξω διανομή linux.

    Η ερώτηση (που όλοι περιμένουμε :) ): να προχωρήσω στο lubuntu στο οποίο, σε γενικές γραμμές, βρήκα την καλύτερη σχέση φιλικότητας προς τον άσχετο χρήστη / λειτουργικότητας σε τόσο παλιό μηχάνημα, ή έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη διανομή για τις ανάγκες μου;

    1. Όχι, Nα συνεχίσεις με το Lubuntu 18.04. Αυτην ξερεις, αυτήν εμπιστεύεσαι.

  3. Γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές ιστοσελίδες για το lubuntu -.me και .net- ;
    Έχει γίνει fork;
    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι παλιότερα με το προηγούμενο περιβάλλον ήταν καλύτερα. Για παράδειγμα πρόσφατα το εγκατέστησα -με lxqt από το lubuntu.me- σε ένα λάπτοπ και μου παρουσιάζει πρόβλημα στο ότι δεν ανοίγει τα βίντεο.Μήπως έχω καταλάβει εγώ κάτι λάθος;

    1. Δεν ανοίγει τα βίντεο ούτε και με το vlc. Έτρεξα την εντολή » sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras » που βρήκα από εδώ: https://www.linuxquestions.org/questions/ubuntu-63/ubuntu-won%27t-play-my-videos-782860/
      Μετά παρατήρησα ότι μερικά -οχι ολα – τα ανοίγει για λίγο και μετά κλείνουν . Δοκίμασα live το xubuntu στο ίδιο laptop και έτρεχαν τα βίντεο, οπότε δεν είναι από το hardware .

    2. Όντως είναι περίεργο και έχεις κάνει την α στην προσέγγιση για να αποκτήσεις πρόβλημα στο hardware.
      Σου προτείνω να ανοίξεις ένα θέμα στο linux-user.gr να το δούνε όλοι.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: