Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αναβάθμιση του πυρήνα Linux στην διανομή μας.

Ο αρχάριος χρήστης, είναι σίγουρο ότι δεν θα ακούσει ποτέ για «πυρήνα» (kernel) μέχρι να χρειαστεί κάτι στο λειτουργικό το οποίο έχει να κάνει με κάποια συσκευή.

Ο πυρήνας Linux (Linux Kernel) ή σκέτο Linux είναι η καρδιά όλων των λειτουργικών συστημάτων που βασίζονται σε αυτό, όπως οι διανομές Linux, το Android των κινητών, το Tizen της Samsung, το firmware των router μας, το infotainment του αυτοκινήτου και πολλών άλλων συστημάτων.

Εδώ θα ασχοληθούμε όμως με τον πυρήνα των desktop διανομών Linux που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές μας.

bash-scripting-kernel-purinas-cerebrux-linux

Αναβάθμιση πυρήνα ή ενημέρωση… ποιος είναι ο σωστός όρος;

Ανάλογα του τι αλλάζει…. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι.

  • Αναβάθμιση: Είναι η εξολοκλήρου αλλαγή σειράς έκδοσης πχ από την 4.10 στην 4.13. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά του πυρήνα, νέους drivers συνήθως για συσκευές που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο
  • Ενημέρωση: Είναι η επικαιροποίησης της υπάρχουσας έκδοσης πχ από την 4.10.0 στην 4.10.1. Αυτή περιλαμβάνει ενημερώσεις ασφάλειας και διορθώσεις στον  κώδικα του πυρήνα.

Οι διανομές Linux, κατά πλειοψηφία (εξαιρούνται αυτές που ονομάζονται rolling release) όταν κυκλοφορήσουν μια έκδοση της διανομής, αυτή περιλαμβάνει μια σταθερή σειρά του πυρήνα Linux η οποία λαμβάνει μόνο ενημερώσεις (όχι αναβαθμίσεις) μέχρι να σταματήσει να υποστηρίζεται. τα παραπάνω ισχύουν και για τα υπόλοιπα λογισμικά της διανομής Linux που χρησιμοποιούμε.

Advertisements

Πότε πρέπει να περάσω καινούργιο πυρήνα;

Αν σου βγει στον διαχειριστή ενημερώσεων της διανομής σου ως ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ θα πρέπει να τον περάσεις.

Αυτούς τους μήνες επειδή έχουν βρεθεί σημαντικά σχεδιαστικά προβλήματα στους επεξεργαστές της Intel και της AMD που τους κάνουν ανασφαλείς, το λειτουργικό προσπαθεί να βρει τρόπους να παρακάμψει το πρόβλημα. Οπότε όλες οι σχεδόν οι αναβαθμίσεις πυρήνα (αλλά και του BIOS) έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια.

Στο σύστημά μου για παράδειγμα (Linux Mint) είναι σχεδόν μονόδρομος το πέρασμα στον 4.15.0-32. Γιατί σχεδόν; Γιατί στον συγκεκριμένο υπολογιστή μια ενημέρωση πυρήνα σε 4.15.0.29.31 τον έβγαλε εκτός λειτουργίας. Τα παραπάνω κόλπα είναι ζόρικα και αυτό είναι κάπου αναμενόμενο να συμβεί σε κάποιους υπολογιστές.

Πως ξέρω ότι μια αναβάθμιση πυρήνα είναι ασφαλής;

Σε μια ενημέρωση δηλωμένη σαν ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ υπάρχει ένας απλός τρόπος. Την περνάς και είτε δουλεύει (σύνηθες), είτε δεν δουλεύει (σπάνιο).

Για τις υπόλοιπές ενημερώσεις, πχ στο Linux Mint, το εργαλείο επιλογής πυρήνα θα σε βοηθήσει να δεις αν την θέλεις ή όχι. Θα δεις τα Bug Reports για προβλήματα, το ChangeLog για τις αλλαγές που έγιναν και αν υπάρχουν θέματα ασφαλείας στο CVE Tracker.

Επειδή τα παραπάνω είναι τεχνικά και αν βγάλεις άκρη πες μου το μετά και μένα, θα σου πω μια απλή συμβουλή:

Αν δεν μιλάμε για ενημέρωση ασφαλείας και τα πάντα δουλεύουν και δεν διάβασες για κάποιο μαγικό που μπορεί να κάνει ο καινούργιος πυρήνας που το θες, κάτσε φρόνιμα.

Τα ίδια ισχύουν και για αλλαγή σειράς δηλαδή να πας από 4.10 σε 4.13

Ο υπολογιστής μου δεν ξεκινά μετά την αλλαγή πυρήνα, η κάτι που δούλευε δεν δουλεύει.

Πανικός, άρχισε να τρέχεις ουρλιάζοντας! Ηρέμησε ότι σου λένε το κάνεις;

Πατώντας Shift όταν ανοίγεις τον υπολογιστή θα δεις το μενού του grub. Αν έχεις δυο λειτουργικά το βλέπεις αυτό ήδη. Είναι από εκεί που επιλέγεις το λειτουργικό.

  1. Πήγαινε εκεί που λέει Advanced options.
  2. Διάλεξε ένα παλιό πυρήνα.
  3. Πήγαινε στο εργαλείο επιλογής πυρήνα.
  4. Αφαίρεσε τον τελευταίο πυρήνα. Μην ανησυχείς δεν θα σου επιτρέψει να αφαιρέσεις αυτόν που έχεις ενεργό.

Για τον λόγο αυτό οι διανομές όταν αναβαθμίζουν τον πυρήνα, κρατάνε ένα παλιό πυρήνα πάντα.

Αν δεν έχεις παλιό πυρήνα μιας και τον έσβησες; Πανικός! Άρχισε να τρέχεις κλπ…ή θυμήσου το Timeshift (ελπίζω να το έχει ενεργό στην διανομή σου!). Αν δεν είχες το timeshift τότε θα πρέπει να φτιάξεις ένα Live USB και να ακολουθήσεις τον οδηγό Chroot : Σώστε το σύστημα σας χωρίς format και να εγκαταστήσεις τον προεπιλεγμένο πυρήνα της διανομής σου.

Δεν έχει χώρο λέει να περάσει τον καινούργιο πυρήνα (/boot γεμάτος) αλλά ο δίσκος μου είναι άδειος.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποια setup. (Ιδιέτερα σε UEFI συστήματα) Άρχισε να τρέχεις κλπ…ή απλά έχεις πολλούς παλιούς πυρήνες. Από το εργαλείο της διανομής σου σβήσε τους παλιούς που τρώνε μόνο χώρο στο δίσκο. Αν τρέχεις ένα πυρήνα που τον έχεις καρατσεκάρει ότι δουλεύει σωστά τις συσκευές και έχεις Ubuntu (ή παράγωγες διανομές π.χ. Linux Mint) χρησιμοποίησε το uCareSystem. Θα καθαρίσει αυτόματα κάθε παλιό πυρήνα.

Λέω να κάνω compile τον πυρήνα και να τον φέρνω στα μέτρα μου …

Μην ξεχνάς έχουμε 2018. Τα άρθρα που διάβασες για compile πυρήνα, γράφτηκαν το 2011 πλέον, με τους σημερινούς υπολογιστές μην το κάνεις ποτέ αυτό! Δεν υπάρχει κανένας λόγος στις μέρες μας! Πήγαινε στο δωμάτιο σου τιμωρία! Και δεν έχει παγωτό σήμερα!

Μα θέλω να έχω πάντα την τελευταία έκδοση πυρήνα

Μήπως έχεις την τελευταία έκδοση του επεξεργαστή / κάρτας γραφικών / υποσυστημάτων στον υπολογιστή σου ; Τα αναβαθμίζεις κάθε 1-3 μήνες; Αν όχι, πιστεύεις ότι με την τελευταία έκδοση του πυρήνα αλλάζει κάτι στον υπολογιστή σου;

Αν δεν ξέρεις να διαβάζεις το Changelog της κάθε έκδοσης πυρήνα Linux… κάτσε με τον πυρήνα της διανομής σου.

Επίλογος

Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι χρήστες Linux. Αν έχετε κάποια που δεν περιλαμβάνεται σε αυτές, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω να το προσθέσουμε ως απάντηση.