Το σημερινό άρθρο, αφορά τους προγραμματιστές οι οποίοι είτε είναι επαγγελματίες, είτε λόγο αλλαγής προσανατολισμού στον τομέα της πληροφορικής, είτε είναι φοιτητές πληροφορικής, είτε και από περιέργεια χρειάζονται μια διανομή Linux για προγραμματισμό και ανάπτυξη εφαρμογών (PC – Mobile – Web) και έχουν ελάχιστη εμπειρία ή είναι εντελώς αρχάριοι στο Linux.

Όσοι γράφουν κώδικα, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, είτε είναι φοιτητές, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή (έστω και ελάχιστα ίσως) θα χρειαστούν μια διανομή Linux για προγραμματισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οφείλουν να γνωρίζουν την χρήση του λειτουργικού μιας και όποιο και αν είναι αυτό το λειτουργικό, αποτελεί απλά την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα εγκαταστήσουν τα εργαλεία προγραμματισμού.

Επομένως, είναι εξίσου σημαντικό η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα ξεκινήσουν την συγγραφή κώδικα

 • να προσφέρει τις τελευταίες εκδόσεις των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσουν
 • να προσφέρει ευκολίες στην εγκατάστασή τους
 • και τέλος να μην μπλέκεται το λειτουργικό στα πόδια τους αλλά και στα εργαλεία τους.

Όλες σχεδόν οι διανομές Linux, προσφέρονται για χρήση ως διανομή για προγραμματιστές αλλά στην περίπτωση των χρηστών αυτών, η διανομή συνήθως που επιλέγουν είναι αυτή που χρησιμοποιούν και οι άλλοι στον περίγυρό τους (συνάδελφοι, συμφοιτητές, φίλοι κλπ).

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια είναι πολύ πιθανόν, να τους έχουν προτείνει μια διανομή Linux βασισμένη στο Debian ήτοι Ubuntu ή Linux Mint.

linux-dianomi-programmatismo
Photo by Christina Morillo on Pexels.com

Επιλογή διανομής για προγραμματισμό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φύγει από την μέση, είναι η επιλογή της διανομής Linux που θα χρησιμοποιήσεις για κώδικα οπότε πολύ πιθανόν, αυτή την στιγμή, να χρησιμοποιείς Windows και να θες κάτι που μοιάζει με Windows.

Σταματάς εδώ και διαβάζεις το link που παρέθεσα στην προηγούμενη γραμμή και έπειτα επιστρέφεις εδώ. Μια γρήγορη και καλή αρχή με τον κόσμο του Linux, είναι να ξεκινήσεις με Ubuntu.

Advertisements

Πάμε λοιπόν βήμα βήμα, θεωρώντας ότι ξέρεις 2-3 πράγματα περί εγκατάστασης λειτουργικών (θα τα έχεις κάνει ως φοιτητής… ελπίζω):

 1. Πας στην επίσημη σελίδα του Ubuntu και κατεβάζεις την τελευταία έκδοση Ubuntu που έχει την ένδειξη LTS στο όνομά του: https://www.ubuntu.com/desktop/developers
 2. Αφού κατέβει το λειτουργικό το οποίο θα έχει κατάληξη .iso κατεβάζεις στον υπολογιστή σου και το πρόγραμμα Etcher για να γράψεις αυτό το .iso σε ένα USB στικάκι. Οδηγίες : Εύκολη εγγραφή ISO και IMG αρχείων σε USB – SD κάρτες με το Etcher
 3. Αφού γράψεις το .iso στο USB, κλείνεις τον υπολογιστή σου και τον ξεκινάς από το USB (συνήθως είναι το πλήκτρο F12 Boot Options). Μόλις ξεκινήσει να φορτώνει το USB θα δεις σε λίγο ότι έχεις μπει στο desktop περιβάλλον του Ubuntu.
 4. Τώρα πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να κάνεις dual-boot (να κρατήσεις και τα Windows) η να τα διαγράψεις εντελώς. Αυτό θα στο ρωτήσει μόλις κάνεις διπλό κλικ στην εγκατάσταση του Ubuntu. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου εμφανίσει σε περίπου 10 λεπτά (ανάλογα με την σύνδεση internet) θα έχεις ολοκληρώσει την εγκατάσταση του Ubuntu. Οδηγίες: Video: Οδηγός εγκατάστασης dualboot Windows/Ubuntu (Ελληνικά)

Μόλις έχεις τελειώσει την εγκατάσταση και είσαι στο desktop περιβάλλον του Ubuntu. Αφού κάνεις εγκατάσταση όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσεις τα εργαλεία για την γλώσσα προγραμματισμού στην οποία θα γράψεις κώδικα.

Εγκατάσταση εργαλείων και βιβλιοθηκών για γλώσσες προγραμματισμού

Αν είσαι αρχάριος και δεν ξέρεις με ποια γλώσσα προγραμματισμού να ξεκινήσεις τότε διάβασε τον οδηγό : Τι γλώσσα προγραμματισμού να μάθω; το οποίο είναι ένας μικρός μπούσουλας για να ξεκινήσεις.

Από εδώ και πέρα, θα πρέπει λογικά να ξέρεις με ποια γλώσσα προγραμματισμού θα ασχοληθείς. Αυτό μπορεί να είναι από μια έως όσες θέλεις ή ξέρεις (αν είσαι φοιτητής ή επαγγελματίας).

Ανάλογα και με την περίπτωση, η εγκατάσταση των εργαλείων προγραμματισμού, γίνεται είτε από ένα Κέντρο Λογισμικού (στο Ubuntu ονομάζεται Λογισμικό) είτε από το τερματικό.

Λογισμικό Ubuntu

Στην αριστερή/πλαϊνή μπάρα, όπου υπάρχουν κάποιες συντομεύσεις εφαρμογών, θα βρεις και το Λογισμικό

linux-dianomi-programmatismo-software-ubuntu

Περιηγήσου λίγο, στις διαθέσιμες εφαρμογές και χρησιμοποίησε την αναζήτηση ξεκινώντας απλά να πληκτρολογείς κάποιο όνομα μιας εφαρμογής που σου έρχεται στο μυαλό.

Τερματικό

Στο Windows, πολύ πιθανόν να το έχεις ακούσει ως κονσόλα εντολών ενώ στο MacOS και το Linux ως τερματικό. Η ύπαρξη του τερματικού, ακόμα και στις μέρες μας, θα δεις με την πάροδο του χρόνου ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένα χρήσιμο και δυνατό εργαλείο.

Άνοιξε ένα τερματικό κάνοντας κλικ στο μενού «Δραστηριότητες» στην οθόνη, επάνω αριστερά και κάνε αναζήτηση τον όρο terminal και θα εμφανιστεί το εικονίδιο τερματικού.

Μόλις το ανοίξεις, γράψε το παρακάτω, όπως το βλέπεις και πάτα Enter:

echo "Γεια σου" $USER

και λογικά θα δεις κάτι παρόμοιο με αυτό:

linux-dianomi-programmatismo-termatiko

Εγκατάσταση IDE

Ανάλογα με το τι σκοπεύεις να αναπτύξεις, πολύ πιθανόν να χρειαστείς και κάποιο περιβάλλον IDE.

Σε περίπτωση που θες να αναπτύξεις εφαρμογές για Android συσκευές, τότε θα χρειαστείς το Android Studio. Άνοιξε το Λογισμικό Ubuntu που είδες πριν και κάνε αναζήτηση τον όρο Android Studio. Επέλεξε το και κάνε κλικ στο κουμπί εγκατάσταση.

linux-dianomi-programmatismo-android-studio

Αν χρειάζεσαι κάποιο IDE για Python, κάνε αναζήτηση τον όρο Pycharm και επέλεξε το Community Edition για να το κάνεις εγκατάσταση.

linux-dianomi-programmatismo-python

Αν χρειάζεσαι κάποιο IDE για Go – Golang, κάνε αναζήτηση τον όρο Go για να κάνεις εγκατάσταση πρώτα τα πακέτα της Go και έπειτα κάνε αναζήτηση για Visual Studio Code και επέλεξε το για να το κάνεις εγκατάσταση. Σχετικά με την Go διάβασε και το άρθρο «Εισαγωγή στον προγραμματισμό με Golang«

Αν χρειάζεσαι κάποιο IDE για Web, (πχ javascript) κάνε αναζήτηση τον όρο WebPycharm και επέλεξε το Community Edition για να το κάνεις εγκατάσταση. Ενώ αν χρειάζεσαι κάποιο περιβάλλον για Java, κάνε αναζήτηση τον όρο IDEA community

linux-dianomi-programmatismo-web-javascript

Αν χρειάζεσαι κάποιο περιβάλλον γενικού σκοπού που υποστηρίζει μια πληθώρα από γλώσσες προγραμματισμού, δες τα Sublime, Visual Studio Code, Atom κλπ.

Όπως κατάλαβες μπορείς να κάνεις το ίδιο, για μια πληθώρα από IDEs ανάλογα με τις ανάγκες σου:

 • arduino: The Arduino Software Distribution
 • clion: CLion integrated C/C++ IDE
 • datagrip: DataGrip SQL and databases IDE
 • dbeaver: Free universal database manager and SQL client
 • eclipse: Eclipse Java IDE
 • eclipse-cpp: Eclipse C/C++ IDE
 • eclipse-javascript: Eclipse IDE for JavaScript and Web Developers
 • eclipse-jee: Eclipse JEE IDE
 • eclipse-php: Eclipse PHP IDE
 • goland: The Drive to Develop
 • lighttable: LightTable code editor
 • netbeans: Netbeans IDE
 • phpstorm: PHP and web development IDE
 • rider: The JetBrains cross-platform .NET IDE
 • rubymine: Ruby on Rails IDE
 • spring-tools-suite: Spring Tools Suite IDE
 • και άλλα πολλά….

Γλώσσες προγραμματισμού-Εγκατάσταση

Όποια γλώσσα προγραμματισμού και αν σε ενδιαφέρει, θα την βρεις διαθέσιμη για εγκατάσταση στο Ubuntu. Αν δεν σε κάλυψαν τα προηγούμενα IDE, σχετικά με την γλώσσα προγραμματισμού με την οποία σκοπεύεις να ασχοληθείς, μπορείς να επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα της γλώσσας που σε ενδιαφέρει και να δεις ποια είναι τα προτεινόμενα από αυτούς περιβάλλοντα συγγραφής κώδικα.

Εκεί συνήθως, θα δεις και λεπτομέρειες σχετικά με το πως μπορείς να εγκαταστήσεις τα απαραίτητα εργαλεία ανοίγοντας απλά ένα τερματικό και κάνοντας αντιγραφή επικόλληση τις εντολές που σου δίνουν.

Τέλος, μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στην σελίδα https://snapcraft.io/search?category=developers, να βρεις αυτό που ψάχνεις και έπειτα να κάνεις κλικ στο κουμπί Install για να ανοίξει αυτόματα το Λογισμικό για εγκατάσταση ή να κάνεις αντιγραφή-επικόλληση την εντολή που σου δίνει για να το κάνεις εγκατάσταση από το τερματικό

linux-dianomi-programmatismo-snapcraft

Αν χρειαστώ βοήθεια για προγραμματισμό σε Linux;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα έχεις κάποια απορία, η θα δυσκολευτείς κάπου. Μπορείς να γίνεις μέλος στις παρακάτω κοινότητες και να ζητήσεις βοήθεια:

Επίλογος

Φυσικά, σε ένα άρθρο μόνο είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψουμε όλες τις παραμέτρους που μπορούν να κάνουν της ζωή ενός προγραμματιστή εύκολη. Σε γενικές γραμμές, ελπίζω να έδωσα μια ιδέα για το πως μπορεί ένας προγραμματιστής (αρχάριος, pro, ή φοιτητής) που χρειάζεται μια διανομή Linux για να δουλέψει, να ξεκινήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς φασαρία και φανφάρες.