Google: Coral Dev Board και USB Accelerator

Πριν λίγες μέρες η Google κυκλοφόρησε δυο νέα προϊόντα το Coral Dev Board ένα τύπου-Raspberry Pi υπολογιστή και τον USB Accelerator για μηχανικούς λογισμικού που ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη

Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των έξυπνων συσκευών η οποία απαιτεί όλο και μεγαλύτερα ποσά δεδομένων για να δημιουργηθούν όλο και πιο «έξυπνες» υλοποιήσεις τεχνητής νοημοσύνης, οι μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά υλοποιήσεις IoT (Δίκτυο των Πραγμάτων) που θα εκμεταλλεύονται με πιο αποδοτικό τρόπο το Cloud Computing (Υπολογιστική Νέφους). Μια επέκταση του Cloud Computing είναι το Edge Computing (Υπολογιστική στα Άκρα του Δικτύου) γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια μιας και είναι πιο κοντά στους τελικούς χρήστες και άρα η εξυπηρέτηση είναι πιο άμεση για τα αιτήματα τους και μειώνει την συμφόρηση δικτύου από την ανάγκη διαχείρισης μεγάλων όγκων δεδομένων.

Με άλλα λόγια το Edge Computing1 αποκεντρώνει την αποθήκευση δεδομένων αφού είναι ένας υπολογιστής εντός του δικτύου του τελικού χρήστη και κάθετε ανάμεσα στο cloud και στον τελικό χρήστη μιας ηλεκτρονικής συσκευής οποιουδήποτε τύπου συνδεδεμένη σε IoT. Είναι φυσικό λοιπόν να μειώνεται σημαντικά η καθυστέρηση στην επικοινωνία με άλλες συσκευές και με το Cloud και βοηθά έτσι στην διατήρηση περισσότερων δεδομένων τοπικά καθώς και μεγάλο μέρος των υπολογισμών γίνεται τοπικά.

Edge TPU και Debian Linux

Η παραπάνω μεγάλη εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να κατανοήσετε γιατί κόπτονται οι εταιρίες όπως η Google, Microsoft, Νvidia, Oracle και η Xiaomi ώστε να βελτιώσουν αλλά και να κατακτήσουν την αγορά του Edge Computing.

Τα νέα λοιπόν προϊόντα της Google που κατασκευάστηκαν γύρω από τον Edge TPU έχουν σχεδιαστεί για να τρέχουν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Το Edge TPU είναι μια επεξεργαστική μονάδα σε ολοκληρωμένο κύκλωμα επιταχυντή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την Google ειδικά για την μηχανική μάθηση νευρωνικών δικτύων. Με απλά λόγια, ότι είναι η GPU για τα γραφικά και τα παιχνίδια, η TPU είναι για τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται στον ανοιχτού κώδικα Tensor Flow.

Το Coral Dev Board διατίθεται στα $150, είναι όπως ένα Raspbery Pi και διαθέτει NXP i.MX 8M SOC (quad Cortex-A53, Cortex-M4F), ενσωματωμένη GC7000 Lite Graphics, 8GB αποθήκευσης eMMC, 1GB LPDDR4 RAM, Wi-Fi, Gigabit Ethernet και Bluetooth 4.1. Έχει θύρες USB 2.0 / 3.0, υποδοχή ήχου 3.5mm, διασύνδεση οθόνης DSI, διεπαφή κάμερας MIPI-CSI, υποδοχή HDMI 2.0a και δύο ψηφιακά μικρόφωνα PDM. Για λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί το Mendel που είναι μια τροποποιημένη εκδοχή του Debian.

USB-AccelarotorΑπό την άλλη το USB Accelerator είναι μια εξωτερική συσκευή USB που προσθέτει δυνατότητες μηχανικής μάθησης με τον Google Edge TPU coprocessor σε υπάρχοντα συστήματα όπως ένας υπολογιστής με Linux ή ένα Raspberry Pi και κοστίζει $75.

Οι προγραμματιστές μπορούν να κατασκευάσουν μοντέλα Machine Learning για τις δύο αυτές συσκευές στο TensorFlow Lite.

Αυτές οι συσκευές βασισμένες στο Edge TPU χρησιμοποιούνται στο δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης ενός αλγορίθμου μηχανικής μάθησης και αφού έχει ήδη εκπαιδευτεί αυτός ο αλγόριθμος σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων. Οι προγραμματιστές θα μπορούν στη συνέχεια να τρέξουν τις ήδη εκπαιδευμένες συσκευές πιο κοντά στον τελικό χρήστη και να χρησιμοποιούν την μηχανική μάθηση χωρίς την εξάρτηση από το Cloud.

Σύμφωνα με την Google2 σύντομα θα διαθέσει και επιταχυντή PCI-E, για την ενσωμάτωση του Edge TPU σε παλαιότερα συστήματα χρησιμοποιώντας μια διεπαφή PCI-E. Επίσης θα διαθέσει και μια System-on-Module μονάδα με CPU, GPU, Edge TPU, Wifi, Bluetooth διαστάσεων 40mm x 40mm το οποίο θα είναι άρθρωμα.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα γνωρίσει την ίδια επιτυχία που έχει το Raspberry Pi και την εξάπλωσή του σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρίες λογισμικού αλλά και ανεξάρτητους μηχανικούς λογισμικού

Μπορείτε, όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το TensorFlow Summit για όλες τις ανακοινώσεις στο παρακάτω βίντεο:

Παραπομπές:

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: