Τι είναι το Linux και γιατί να ασχοληθώ με αυτό…

Το Linux είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα τύπου Unix που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια αναπτύχθηκε/αναπτύσσεται με τη βοήθεια προγραμματιστών από όλον τον κόσμο.

Χρησιμοποιείται στο 65% τών Server του διαδικτύου, σε υπερυπολογιστές, στο διάστημα, σε κινητά τηλέφωνα και πολλές άλλες συσκευές, χωρίς βέβαια να το έχουμε αντιληφθεί…

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι η ταχύτητα ασφάλεια και η σταθερότητα του. Έχει απεριόριστες δυνατότητες, απίστευτη ευελιξία και μεγάλη ποικιλία λογισμικού.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι λόγω της οικογένειας Unix στην οποία ανήκει, σχεδιάστηκε εξαρχής με γνώμονα την ασφάλεια και την υποστήριξη multiuser/multitasking.

Advertisements

Ο νεόφερτος χρήστης συχνά έχει την ψευδαίσθηση ότι το Linux είναι μια εναλλακτική υλοποίηση του Windows… Προσοχή λοιπόν το Linux δεν είναι Windows!… Όσο και αν μοιάζουν στο γραφικό περιβάλλον η αρχιτεκτονική τους εσωτερικά διαφέρει πάρα πολύ!

Πλέον το Linux έχει μπει για τα καλά σε Desktop/Laptop και αποτελεί τον ισχυρότερο αντίπαλο των Windows. Διαθέτει το πιο εξελιγμένο γραφικό περιβάλλον με 3Δ γραφικά desktop, πανέμορφα παράθυρα και εικονίδια τα οποία για να υλοποιήσει μια παρόμοια λογική η Microsoft στο τελευταίο της επίτευγμα το Vista, χρειάστηκε 5 χρόνια…

Αυτό όμως που κάνει το Linux διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα λειτουργικά συστήματα δεν είναι τόσο η τεχνολογία που κρύβει πίσω του, ούτε η αποδοχή που βρήκε στην αγορά. Η σημαντικότερη διαφορά του είναι ότι ανέδειξε το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Όλη η ιδέα συνοψίζεται στη φράση :

If you have an apple and I have an apple and we exchange apples then you and I will still each have one apple.

But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.

George Bernard Shaw

Η λογική αυτή, αυτή τη στιγμή κινεί την τεχνολογία της εποχής μας. Όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και το έχουν υιοθετήσει στην παραγωγική διαδικασία των προϊόντων τους. Ακόμα, πολλές κυβερνήσεις έχουν μεταφέρει τον δημόσιο τομέα τους στο ΕΛΛΑΚ, εξοικονομώντας τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος… Τέλος, η υλοποίηση του Laptop των 100$ με Linux έχει αναγκάσει κατασκευάστριες εταιρείες, όπως η ASUS, να προτείνουν παρόμοιες λύσεις.

Το Linux είναι εύκολο στη χρήση, ειδικά αν διαθέτετε σύνδεση στο Internet αφού όλα τα προγράμματα του βρίσκονται σε αποθετήρια (repositories) στα οποία έχετε πρόσβαση με την χρήση της «Προσθαφαίρεσης Προγραμμάτων» και με ένα click επιλέγοντας μέσα από μια τεράστια γκάμα, μπορείτε να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας…..

Το ερώτημα είναι γιατί το 90% των desktop χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί Windows; Πώς κατάφερε η Microsoft και μάς «έδεσε» όλους στο άρμα της και πάμε όπου μάς πάει;

Έχω την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει στον ορίζοντα, οι χρήστες πλέον είναι πιο ενήμεροι για τα τεχνολογικά δρώμενα. Πολλές φορές έχω ακούσει σε πολυκαταστήματα να ζητάνε Windows XP αντί Vista γνωρίζοντας πλέον ότι το Vista θα τους κάνει τη ζωή μαρτύριο.. (αρκετά λάπτοπ και PC αναγκάστηκε ενας φίλος μου να φορμάρει και να βάλει XP, μετά απο απαίτηση πελατών του).

Πλέον η ΜS θα χρειαστεί να κάνει πολλά περισσότερα από καλό marketing για να διατηρήσει το 91% των desktop PCs. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που την έκαναν και την διατηρούν ως κυρίαρχο του παιχνιδιού :

  • Παιχνίδια: Τεράστια ποσά δαπανιούνται για την δημιουργία παιχνιδιών για PC… και το 98% αυτών μόνο για Windows
  • Κυβερνήσεις: Οι περισσότερες κυβερνήσεις … ακόμα δέσμιες συμφωνιών με την Microsoft (πρόσφατα η Μ.Σ. βρήκε και άλλον τρόπο να κάνει συμφωνίες )
  • Προεγκαταστάσεις OEM: Όλες οι κατασκευάστριες προεγκαθιστούν Windows στους Η/Υ τους. Αυτό ήταν και η αιτία που «πέθανε» ο Netscape αφού ο χρήστης έβρισκε τον ΙΕ προεγκατεστημένο. Αυτό αλλάζει πλέον… άρχισε στο εξωτερικό απο τις DELL, HP, Acer κ.λ.π και ελπίζω και εδώ..

Τα πράγματα αλλάζουν τάχιστα… θυμάμαι πριν 5 χρόνια που προσπαθούσα, παραμετροποιώντας κάποια αρχεία του συστήματος, να μπορέσω να κάνω το Linux να βλέπει και να γράφει Ελληνικά !!!! Σήμερα απολαμβάνω το 3D Desktop μου και τα δωρεάν προγράμματα μου με ασφάλεια και σταθερότητα… και όλη αυτή η αλλαγή του Linux έγινε σε 5 χρόνια! Όχι από μία εταιρεία, αλλά από χομπίστες χρήστες και εταιρίες που είδαν το λογισμικό με άλλο μάτι δηλ όπως ήταν την δεκαετία του 70’… ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους. Εκείνη τη εποχή όταν έγραφε κάποιος ένα πρόγραμμα δεν είχε τόσο σημασία τι έκανε το πρόγραμμα αλλά όλοι ενδιαφερόντουσαν να μάθουν πώς το έκανε αυτό…. ζητούσαν να δουν τον κώδικα… και βέβαια ο προγραμματιστής αποκτούσε κύρος από την συγγραφική του ικανότητα (κώδικας) και όχι τόσο από το προϊόν (πρόγραμμα). Επιστρέφουμε μάλλον σε εκείνην την εποχή.

Advertisements

Μήπως η φιλικότητα του περιβάλλοντος των Windows; Τα Windows είναι τόσο απλά στη χρήση, που και ο πιο ανίδεος μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αντίθετα, στο Linux θα πρέπει να έχεις κάποιες παραπάνω γνώσεις για να μπορείς να το παραμετροποιήσεις και να το φέρεις στα μέτρα σου.

Η φιλικότητα είναι σχετική με την προηγούμενη εμπειρία του εκάστοτε χρήστη. Άρα εάν ο χρήστης είχε πρώτη επαφή με Windows, η ευχρηστία γι’αυτόν θα είναι πάντα συνυφασμένη με το Windows… Από προσωπική μου εμπειρία να αναφέρω το εξής παράδειγμα: Είχα έναν παλιό PentiumIII 500Mhz, με 256MB RAM, 16ΜΒ Κάρτα Γραφικών και 12GB σκληρό δίσκο και το 2006 αγόρασα ένα Λάπτοπ. Οπότε τον παλιό τον άφησα στον πατέρα μου με εγκατεστημένο Linux. Ο πατέρας μου, είχε την πρώτη του επαφή με τους Η/Υ πριν 7 χρόνια μέσω ενός σεμιναρίου σε περιβάλλον Windows. Όμως επειδή μόλις το 2006 απέκτησε τον δικό μου Η/Υ, δεν είχε «εκτεθεί» για πολύ στο Windows. Ε λοιπόν τον Η/Υ τον έχει ακόμα! Μπαίνει Ιντερνετ, διαβάζει τις εφημερίδες, επεξεργάζεται τα κείμενά του, και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζει τι είναι το Linux ούτε καν τι είναι λειτουργικό σύστημα…

Ένας άλλος λόγος είναι οι drivers. Η Microsoft έχει καταφέρει και προσφέρει drivers για όλες τις συσκευές. Κάποιες εταιρείες αντίθετα δεν βγάζουν καθόλου drivers για Linux. Και τίθεται το ερώτημα: παίρνω έναν laptop πανάκριβο, τελευταίας τεχνολογίας. Να βάλω Linux και να χάσω κάποιες εβδομάδες για να βρω drivers στο διαδίκτυο (και αν τους βρω όλους) ή να βάλω Vista και να ησυχάσω;

Βέβαια ο κόσμος ακόμα είναι φτιαγμένος στα πρότυπα της MS αλλα τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα πριν 5 χρόνια Στο λάπτοπ μου οι μόνοι Drivers που κατέβασα (αυτόματα) ήταν της ATI και αυτό γιατί ήθελα να έχω κομψό και αστραπιαίο Desktop όπου το γραφικό περιβάλλον, παράθυρα, εικονίδια και τα περιεχόμενα θα σχεδιάζονται απο την Κάρτα Γραφικών και όχι απο την CPU όπως συμβαίνει παραδοσιακά. Όλα τα υπόλοιπα αναγνωρίστηκαν απο τον kernel και δουλεύουν άψογα!.

Είναι αλήθεια το γεγονός ότι όταν πας να αγοράσεις μια συσκευή δεν κοιτάς καν αν είναι συμβατά με το Windows, απλά «είναι». Αντίθετα στο Linux πρέπει να ψάξεις αν είναι συμβατό πριν το αγοράσεις. Όμως αυτό είναι και το «όπλο» μας στο μονοπώλιο και προσωπικά το χρησιμοποιώ πάντα στις αγορές μου. Ποτέ δεν βγήκα χαμένος! Δεν μου αρέσει να μου υπαγορεύουν πως και τι λειτουργικό θα έχω στον υπολογιστή μου… θα αγοράζω τα προϊόντα εκείνων που μου δίνουν την ελευθερία να τα χρησιμοποιώ όποιο Λειτουργικό θέλω Linux/Windows/Solaris/BSD ….

Εν τέλει για οποιοδήποτε αγορά/ερώτηση/πρόβλημα μπορώ να απευθυνθώ στη «κοινότητα» … πάντα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: