Ubuntu Unity: Full Review, Μέσα και Έξω (Μέρος 1)

Το Unity ήρθε για να μείνει. Για τους περισσότερους είναι απλά ένα γραφικό περιβάλλον. Είναι όμως έτσι ; Μήπως τελικά δεν είναι απλά γραφικό περιβάλλον αλλά ένα νέο λειτουργικό σύστημα με την ευρύτερη έννοια του όρου; Τι κρύβει στα ενδότερα του; Γιατί τόσο εμμονή με την εξέλιξή του αλλά και την «επιβολή» του ως προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον;

Σημείωση: Επειδή το νέο γραφικό περιβάλλον Unity δεν είναι απλά ένα γραφικό περιβάλλον αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους έχει προκαλέσει θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια θα είναι αδύνατο να το καλύψουμε σε ένα μόνο άρθρο. Για αυτό το λόγο και σεβόμενος το γεγονός ότι κανένας δεν έχει όρεξή να διαβάζει ένα τεράστιο κείμενο (δείτε ένα παράδειγμα εδώ: Apple vs Google) αποφάσισα ότι είναι καλύτερα να το σπάσω σε πιο μικρά άρθρα.

 

Τα τελευταία 2 χρόνια οι καινοτομίες που παρουσιάζονται με βάση το Linux έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Καμία εταιρία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ανταγωνιστικά στις ραγδαίες αλλαγές που εμφανίζει το Linux. Σκεφτείτε λίγο, ποια εταιρία τόλμησε να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι χρήστες τους υπολογιστές τους. Τα τελευταία 10 χρόνια οι εταιρίες Microsoft και Apple δεν έκαναν καμία ριζοσπαστική αλλαγή στο γραφικό περιβάλλον τους (Αρχή Λειτουργίας WIMP). Μόνο τα εικονίδια και τα χρώματα έχουν αλλάξει και κάποιες εσωτερικές αναδιατάξεις. Το Start μενου των Windows είναι εκεί που είναι εδώ και 16 χρόνια, τα κουμπιά στα παράθυρα (κλείσιμο, ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση) είναι εκεί που είναι απο τις απαρχές της σειράς Win9x. Το Mac είναι σε χειρότερη θέση από άποψη “αλλαγής παραδείγματος”. Καμία δεν τόλμησε να κάνει αυτό που έκαναν το KDE, το Gnome και η Canonical με το Unity.

 

Η σχέση του Gnome με την Canonical

 

 

Μπορεί για το Ubuntu η Canonical να αποφάσισε ότι δεν του ταιριάζει το Gnome 3, το σίγουρο είναι ότι το Gnome περιβάλλον είναι τόσο σημαντικό για την Canonical όσο και το Debian στο οποίο βασίζεται όλο το Ubuntu. Μάλιστα ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η φιλοξενία της ιστοσελίδας του Gnome project γίνεται απο την ίδια την Canonical. Δείτε το και μόνοι σας:

Ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε ping στο site του Gnome όπως παρακάτω:

ping -c 2 www.gnome.org

το αποτέλεσμα θα σας δώσει τους server (διακομιστές) στους οποίους φιλοξενείται το Gnome:

PING socket.gnome.org (91.189.93.3) 56(84) bytes of data.
64 bytes from cobalt.canonical.com (91.189.93.3): icmp_req=1 ttl=49 time=127 ms
64 bytes from cobalt.canonical.com (91.189.93.3): icmp_req=2 ttl=49 time=112 ms
--- socket.gnome.org ping statistics ---
2 packets transmitted, 2 received, 0% packet loss, time 1001ms
rtt min/avg/max/mdev = 112.179/119.653/127.127/7.474 ms

Το Gnome πρόσφατα μας παρουσίασε την δικιά του άποψη για το πώς πρέπει να είναι ενα γραφικό περιβάλλον. Ο Στάθης σε μια εξαιρετική σειρά άρθρων μας έμαθε πως να το χρησιμοποιούμε. Εκεί μας αναφέρει οτι :

Οι χρήστες Gnome, έχουν συνηθίσει το παλιό γραφικό περιβάλλον. Πρέπει να ξε-συνηθίσουν, να χρησιμοποιήσουν το νέο μέχρι να δουν τις ευκολίες που προσφέρει.

 

Από την άλλη, όπως αναμενόταν είδαμε πως για κάποιους το Gnome 3 δεν είναι αυτό που περιμένουν ως γραφικό περιβάλλον στον υπολογιστή τους.

Πριν μπούμε στα ενδότερα ας δούμε γιατί μπορεί το Unity, όπως και το Gnome 3, να μην αρέσει σε κάποιους. Ο βασικότερος λόγος είναι ψυχολογικός. Όπως πολύ σωστά το έθεσε ο Κωνσταντίνος :

» Οι νόμοι της αγοράς και του marketing λένε πως όταν γίνεται κάποια έρευνα σχετικά με ένα νέο επαναστατικό προϊόν η προδιάθεση της κοινής γνώμης είναι αρνητική. Αυτό οφείλεται στη γενικότερη προδιάθεση του ανθρώπου ν’ απαρνηθεί κάτι που γνωρίζει και έχει εξοικειωθεί, με κάτι νέο που σαφώς έχει μεγάλη διαφορετικότητα. «

Ο δεύτερος λόγος είναι η προηγούμενη εμπειρία χρήσης, δηλαδή αυτοί που ήδη έχουν προσαρμοστεί σε μια ρουτίνα στον καθημερινό τρόπο χρήσης του υπολογιστή τους. Είναι ουσιαστικά αυτό που είπε ο Κωνσταντίνος:

H εντύπωση μου είναι ότι πρόκειται για ένα περιβάλλον που θα το αγαπήσουν οι πιο νέοι χρήστες και θα «δυσκολέψει» πιο παλιούς (στην αρχή τουλάχιστον), όσο παράξενο και αν «ακούγεται» αυτό!

Αυτό που λέει το κατάλαβα όταν εδώ και 2-3 βδομάδες άρχισα χρησιμοποιώ το Unity. Την πρώτη μέρα άρχισα να γκρινιάζω γιατί μου έλειπε το Menu που τόσα χρόνια είχα συνηθίσει (Εφαρμογές, Τοποθεσίες, Σύστημα). Αλλά σταδιακά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι δεν τα χρειαζόμουν τελικά διότι στην πλαϊνή μπάρα αριστερά (Launcher) είχα ότι χρειαζόμουν και χρησιμοποιούσα συνέχεια.

Στόχος: Οι χρήστες Windows

 

Τα παραπάνω δείχνουν σε γενικές γραμμές και τον προσανατολισμό που έχει πάρει η Canonical. Το Ubuntu για αυτήν είναι έτοιμο για maintstream (ετοιμοπαράδοτους – προεγκατεστιμένους) υπολογιστές. Στην πρόσφατη έρευνα χρηστικότητας που διεξήγαγε η εταιρία έλαβε θετική ανταπόκριση από τους χρήστες Windows και Mac (ιδιαίτερα από αυτούς)

Το πείραμα κατέδειξε και σημεία που πρέπει να εστιάσει για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης του Ubuntu. Το σίγουρο είναι ότι οι έρευνες/πειράματα της Canonical θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι που μας έρχεται αν θέλει πραγματικά να μην στηρίζεται στο Gnome 2 Classic

Παράλληλα η Canonical αναφέρει ότι το 70% των χρηστών που επισκέπτονται την ιστοσελίδα της, είναι χρήστες Windows. Για αυτό τον λόγο αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ubuntu 11.04 (28/42010) όσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα Ubuntu.com θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια cloud-based υπηρεσία όπου μέσα από τον browser τους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο Ubuntu χωρίς καν να το κατεβάσουν !

Το ιστορικό των αποφάσεων.

 

Γιατί όμως τόση ταλαιπωρία για ένα ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα το οποίο διανέμεται δωρεάν και κανένας δεν πληρώνει ουσιαστικά το ίδιο το λειτουργικό; Προς τι αυτός ο ντόρος ; Ας δούμε τι κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις της Canonical.

O Mark Shuttleworth το 1990 ως ένας από τους πάμπολλους προγραμματιστές του Debian ήταν από τους θαυμαστές της σταθερότητας και του μοντέλου ανάπτυξης του Debian. Τον Δεκέμβριο του 1999, αφού πούλησε την εταιρία του (Thawte) στην VeriSign για περίπου 600 εκ.δολάρια τον Μάρτιο του 2004 ίδρυσε την Canonical. Την ίδια χρονιά η εταιρία παρουσίασε στον κόσμο το Ubuntu, ένα νέο λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Debian Linux.

Εκείνη την εποχή οι διανομές ήταν πλουραλιστικές με την απόλυτη έννοια της ελευθερίας επιλογών. Να φανταστείτε οτι το 2002 οι διανομές κατά την εγκατάσταση  ρωτούσαν τον αρχάριο χρήστη όλες τις περίεργες ερωτήσεις (τι γραφικό περιβάλλον θές ρε; θες Gnome; θες KDE, θες TWN ; θες να τροποποιήσεις τον Χ, διάλεξε το μοντέλο του πληκτρολογίου σου, θες αυτό, θες εκείνο…. μίλα ρε τι θες από μένα… τι θες από την ζωή σου!  ). Αφού καταφέρεις και εγκαταστήσεις την διανομή έμπαινες στο desktop και έβλεπες 10 προγράμματα που έκαναν το ίδιο πράγμα…

Η Canonical αποφάσισε πως οι «πολλές επιλογές» προκαλούν σύγχυση στον υποψήφιο χρήστη του Ubuntu Linux, οπότε έπρεπε αυτή να προκαθορίσει την μορφή που θα έχει το τελικό προϊόν και όχι ο χρήστης. Πίσω από τις επιλογές που κάνει βρίσκεται η έννοια του »brand«(μάρκα). Όπως είχα πεί και παλαιότερα, ως οικονομολόγος που είναι ο Mark Shuttleworth, γνωρίζει ότι το χτίσιμο ενός »brand name» είναι μια επίπονη διαδικασία για όλες τις εταιρίες. Το brand που θέλει να επιτύχει είναι να καταφέρει αυτό που όλες οι διανομές επιθυμούν, ενδόμυχα… να ταυτιστούν με την έννοια «Desktop Linux». Να βλέπει ο κόσμος το σηματάκι του Ubuntu και να λέει «να αυτό είναι καλύτερο λειτουργικό και είναι linux». Τα πρώτα λιθαράκια έχουν ήδη μπει προς αυτή την κατεύθυνση (δείτε εδώ )

Το περασμένο καλοκαίρι η Canonical αφού κατάφερε και έστρωσε το λειτουργικό της ως τελικό προϊόν όπως το ήθελε και απέκτησε πάνω από 15 εκ. χρήστες στα 6 χρόνια ζωής της παγκοσμίως, πήρε μια αναπάντεχη απόφαση. Να κάνει αυτό που καμία εταιρία δεν τόλμησε να κάνει. Να φτιάξει ένα νέο γραφικό περιβάλλων που θα στηρίζεται σε υπάρχουσες καινοτομίες. Η επιλογή νέου γραφικού περιβάλλοντος φαίνεται μονόδρομος για να χτίσει το brand. Το γραφικό περιβάλλον είναι αυτό που σε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους και αποτελεί την ταυτότητά σου στον έξω κόσμο. Όταν για παράδειγμα, βλέπει ο κόσμος έναν υπολογιστή, εύκολα καταλαβαίνει αν είναι Windows ή Mac.

Σειρά έχει η Canonical να φτιάξει κάτι δικό της, που να το γνωρίζει και να μπορεί να το υποστηρίξει τεχνικά. Το Gnome γραφικό περιβάλλον έχει τους δικούς του προγραμματιστές και έχουν την δικιά τους πορεία/ατζέντα. Δεν μπορεί λοιπόν να βασίζεται εξολοκλήρου στο Gnome. Το τελικό προϊόν (Ubuntu) που βγάζει πρέπει να το γνωρίζει καλά (τεχνικά και λειτουργικά) και να το έχει φτιάξει η ίδια. Επομένως το Unity όπως το βλέπει η Canonical, είναι η μόνη λύση για να παρουσιάσει ένα »Ολοκληρωμένο Προϊόν». Ένα ενιαίο γραφικό περιβάλλον για Ubuntu Desktop, Ubuntu Netbook και Ubuntu tablet. Μάλιστα, σαν τελική κίνηση κατάργησε τα προθέματα Desktop, Netbook, Tablet και αναφαίρετε στο λειτουργικό της ως Ubuntu, προσδοκώντας έτσι να δείξει το ενιαίο περιβάλλον χρήσης.

Η απόφαση αυτή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εταιριών όπως η Dell, Lenovo και Acer. Όσο καιρό λοιπόν σχεδιαζόταν τον Unity γραφικό περιβάλλον, πίσω από κλειστές πόρτες η Canonical συνεδρίαζε με τις κατασκευάστριες εταιρίες για την χρήση του νέου Ubuntu στους υπολογιστές της.

Ας διακόψουμε την συζήτηση εδώ και θα συνεχίσουμε σε επόμενο άρθρο.

Συνέχεια στο 2 μέρος :

Ubuntu Unity: Full Review, Μέσα και Έξω (Μέρος 2)

5 σκέψεις σχετικά με το “Ubuntu Unity: Full Review, Μέσα και Έξω (Μέρος 1)

Add yours

    1. Να'σε καλά Κλέραχε, χαίρομαι που σου άρεσε… stay tuned για τα επόμενα !

  1. Το βασικό που πρέπει να κάνει η canonical είναι να πιέσει της εταιρίες που φτιάχνουν video-audio cards να βγάλουν σωστούς drivers, έστω και για συγκεκριμένες κάρτες-μοντέλα

  2. Δεν είναι κακό το unity που αρέσει απλά το περιβάλλον του gnome 3 μου αρέσει περισσότερο .
    Δοκίμασα να εγκαταστήσω την διανομή gnatty ? ή κάπως έτσι που είναι το ubuntu 11.4 με το gnome, αλλά δεν ήταν καθόλου  σταθέρη και την έσβησα. 
    Μου αρέσει το unity .

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: