Canonical: Ubuntu App Developer και τι σημαίνει για εμάς

Η Canonical άνοιξε την πύλη υποβολής εφαρμογών στο Ubuntu Software Center. Τι σημαίνει αυτό για τους προγραμματιστές ; Τι σημαίνει για την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού; Αλλά το σημαντικότερο από όλα, τι σημαίνει αυτό για το Desktop Linux αλλά και σε εμάς τους απλούς χρήστες;

Τελικά μήπως είναι θέμα ταμπού στις μέρες μας να αναφέρεσαι για κλειστό ή ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό το οποίο απαιτεί από τον χρήστη να δώσει τον οβολό του;

Είναι η πρώτη από τα πολλά ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν στο μυαλό μου αλλά φαντάζομαι και του κάθε σκεπτόμενου χρήστη ελεύθερου από περιορισμού λογισμικού.

Το ιστορικό

Από την έκδοση 10.04 του Ubuntu μέχρι στιγμής (1.5 χρόνο περίπου) η Canonical, έχει παρουσιάσει τις περισσότερες αλλαγές στο λειτουργικό της όσο καμία άλλη διανομή Linux:

  • Μετακίνηση των στοιχείων (κλείσιμο, ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση) έλεγχου παραθύρων αριστερά
  • Παρουσίαση υπηρεσίας Ubuntu One για συγχρονισμό αρχείων (τύπου dropbox) διαθέσιμο για Linux, Windows, Android, iPhone και iPad
  • Παρουσίαση υπηρεσίας Ubuntu Music Store για αγορά μουσικής
  • Κατάργηση των Netbook εκδόσεων και δημιουργία δικού της γραφικού περιβάλλοντος (Unity) βασισμένου στο Gnome και το Compiz το οποίο είναι ενιαίο ασχέτως υπολογιστή στο οποίο θα τρέχει
  • Σταδιακή απομάκρυνση του Synaptic και προώθηση του Ανανεωμένου Κέντρο Λογισμικού με δυνατότητα αγοράς Εμπορικών Εφαρμογών

Αυτά είναι τα λίγα από τα πολλά που έχει κάνει μέσα σε 1.5 περίπου χρόνο και σε 3 εκδόσεις Ubuntu. Οι εμπορικές εφαρμογές άρχισαν σταδιακά να πληθαίνουν αλλά ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον αρκετών προγραμματιστών που ανήκουν στην φιλοσοφία «η δουλειά μου κοστίζει» και οι οποίοι επιθυμούσαν να δουν τις εφαρμογές τους στο νέο αυτό Κέντρο Λογισμικού.

Έτσι τον περασμένο Ιούνιο, όπως είχαμε γράψει η Canonical ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια διαδικτυακή πύλη για την υποβολή «Εμπορικών Εφαρμογών».
Μόλις λοιπόν πριν λίγες μέρες άνοιξε αυτή η δικτυακή πύλη για το ευρύ κοινό των προγραμματιστών: http://developer.ubuntu.com/

Advertisements

Η σελίδα σε γενικές γραμμές είναι εντυπωσιακή από άποψη λειτουργικότητας και οδηγεί βήμα-βήμα τον υποψήφιο προγραμματιστή από την αρχή, στα εργαλεία που χρειάζεται και στον τρόπο υποβολής του λογισμικού του. Διαθέτει εκτεταμένη βοήθεια, βίντεο παρουσιάσεις, πηγές για ενημέρωση, έναν πίνακα εργαλείων για την παρακολούθηση των downloads ή πωλήσεων της εφαρμογής και επιτρέπει την επεξεργασία των πληροφοριών μιας εφαρμογής όπως το screenshot, περιγραφή , εικονίδια κλπ.

Ένα σημαντικό γεγονός είναι η απόλυτη ελευθεριά που παρέχεται στον προγραμματιστή σχετικά με το αν ο κώδικας του θα είναι ανοιχτός ή όχι και η τελική εφαρμογή αν θα είναι επι πληρωμή ή δωρεάν:

Ubuntu desktop apps can be open or closed source, and free or paid-for. You decide the price and the applicable licence

ubuntu-app-developer-site

Ωραία όλα αυτά αλλά…

Όπως έγραψα στην αρχή του άρθρου μας πιάνει ένα ρίγος όταν ακούμε κλειστού ή ανοιχτού κώδικα λογισμικό το οποίο πρέπει να πληρώνουμε. Στην πραγματικότητα ο λόγος που έχει συνδεθεί η έννοια του «δωρεάν» με την έννοια του «ελεύθερου λογισμικού» είναι λόγο μιας «κακής» απόφασης του Stallman να χρησιμοποιήσει την λέξη «Free» αντί του «Libre» όταν καθιέρωνε τις ελευθερίες του χρήστη. Όσο και αν προσπάθησε να το δικαιολογήσει αργότερα δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Το αποτέλεσμα ήταν να συνδεθεί η έννοια του ελεύθερου λογισμικού με το «τζάμπα» παρόλο που η άδεια ελεύθερου λογισμικού (GPL) δεν επιβάλει κανενός είδους περιορισμό στην πληρωμή μιας τέτοιας εφαρμογής.
Στην πραγματικότητα αυτό που δεν κατάφερε να εδραιώσει είναι η έννοια της «Υπηρεσίας» και να ξεφύγει από την έννοια «Προΐον» που είναι συνυφασμένη με το κλειστού κώδικα, εμπορικό λογισμικό.

Η υπηρεσία που προσφέρει ένας προγραμματιστής (δημιουργία, κατασκευή, ελευθέρωση κώδικα) είναι αυτή που πρέπει κατά την άποψή μου να πληρώνεται και όχι το «αποτέλεσμα» δηλαδή η εφαρμογή. Δυστυχώς για εμάς, επικράτησε η λογική του «πληρώνω το αποτέλεσμα» και έχουμε χάσει την ευκαιρία για μια αγορά που θα ήταν καθαρά ανοιχτού κώδικα και οι προγραμματιστές του θα πληρώνονταν για τις «υπηρεσίες» τους.

Advertisements

Παρόλα αυτά ακόμα και αν κάποιος επιθυμούσε να δημιουργήσει μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα αλλά και να πληρωθεί για αυτό δεν μπορούσε επειδή καμία διανομή Linux δεν παρείχε τέτοια δυνατότητα. Επίσης κάποιος που θα ήθελε να ξεκινήσει την δημιουργία εφαρμογών για Linux διανομές δύσκολα θα βρει από πού να ξεκινήσει.

Αν για παράδειγμα ήθελε να αναπτύξει μια εφαρμογή για Windows, θα πάει στη σελίδα της Microsoft, θα μπει στο τμήμα Developers και εκεί θα δει οτι χρειάζεται το Visual Studio για να ξεκινήσει αμέσως την ανάπτυξη της εφαρμογής.

Αν επίσης ήθελε να αναπτύξει μια εφαρμογή για MacOS, θα πάει στη σελίδα της Apple, θα μπει στο τμήμα Developers και εκεί θα δει ότι χρειάζεται το Xcode για να ξεκινήσει αμέσως την ανάπτυξη της εφαρμογής.

Αντίθετα αν θέλει να αναπτύξει μια εφαρμογή για Linux διανομές πού θα πάει; Από πού θα ξεκινήσει; Είναι τόσες πολλές οι επιλογές και διάσπαρτο το documentation που αποθαρρύνει γενικά την ενασχόληση εταιριών ή ανεξάρτητων προγραμματιστών που θέλουν να βγάλουν τα προς το ζην τους απο το ανοιχτό λογισμικό.

Εδώ λοιπόν, αφού άλλαξε στρατηγική η Canononical και εστιάζει με τις τόσες αλλαγές στην προώθηση του Ubuntu στο «καταναλωτικό κοινό» (Consumer Market) ήρθε να καλύψει και το κενό στον τομέα της προώθησης λογισμικών σε ανοιχτού κώδικα λειτουργικά συστήματα.

Επίλογος

Όπως και να το κάνουμε το Ubuntu είναι το τρίτο σε σειρά πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα μετά το Windows και το MacOS. Σε μια τέτοια αγορά ένα λειτουργικό σύστημα είναι τόσο «χρήσιμο όσο είναι οι εφαρμογές του». Έχουμε δει να νεκρώνουν λειτουργικά συστήματα κινητών τηλ. λόγο αδιαφορίας των προγραμματιστών προς αυτό, ενώ έχουμε δει να θριαμβεύουν άλλα λειτουργικά (Android, iOS) λόγο ενθουσιωδών προγραμματιστών.

Παρόλο που το http://developer.ubuntu.com/ απευθύνεται σε προγραμματιστές που θέλουν τις εφαρμογές τους να τις δουν στο Ubuntu Software Center, πιστεύω ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο στις εφαρμογές να καταλήξουν πολύ πιο γρήγορα και στις άλλες διανομές λόγο του Quickly.

Φυσικά ο δρόμος για τις εμπορικές εφαρμογές είναι δύσκολος διότι έχουν να ανταγωνιστούν ελεύθερες και δωρεάν εφαρμογές οι οποίες είναι διαμάντια και τόσα χρόνια δουλεύουν άψογα σε όλες τις διανομές Linux.

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: