ΕΛ/ΛΑΚ κοινότητες ή κυνότητες ; | Η μετεξέλιξη τους στην εποχή των social media

Όσο περνούν τα χρόνια δυσκολεύομαι να διακρίνω τις διαφορές μεταξύ των χρηστών που είναι μέλη κοινοτήτων και των χρηστών του Linux και του ΕΛΛΑΚ εν γένει. Όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί με την έλευση των social media, οι κοινότητες (τουλάχιστον με την έννοια που υφίσταντο στα τέλη των 90ς και αρχές των 00ς) είναι λίγες ενώ πλέον είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν καινούριες (όπως πολύ εύκολα διαλύονται).

Να ξεκαθαρίσω ότι προφανώς δεν είμαι κατά των κοινοτήτων. Αντιθέτως είμαι θερμός υποστηρικτής και φυσικά όποτε μπορώ, συνδράμω στις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης/υποστήριξης του Linux, αλλά και αναπτύσσοντας εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού (π.χ. Archon).

Παρόλα αυτά βλέπω κόσμο που φοβάται να έρθει στον κόσμο του ΕΛΛΑΚ λόγω κάποιων λανθασμένων εντυπώσεων που δυστυχώς το ακολουθούν από τη γέννεση του ενώ άλλους με τους οποίους είχαμε κάνει τα πρώτα βήματα πριν 10-15 χρόνια να έχουν αποχωρήσει εντελώς. Κάπου εκεί έβαλαν το χεράκι τους και οι ανά τον κόσμο κοινότητες (παλιές και νέες).

Advertisements

Όμως τι είναι κοινότητα;

ellinikes-koinothtes-diamoirasmos-gnoshs

Όπως είχαμε πει και στο σχετικό αναλυτικό άρθρο «Γιατί οι χρήστες του Linux είναι…. παρεξηγημένοι» η κοινότητα είναι ένα σύνολο ατόμων που έχουν ένα ή περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση μας είναι η αγάπη για το Linux και το ΕΛΛΑΚ. Εκτός από κοινά χαρακτηριστικά η κοινότητα έχει μια διάσταση και ένα ρόλο. Τη διάδοση του ελεύθερου λογισμικού, μένοντας πιστή στις ηθικές αξίες αλλά και τις ιδέες που τη διέπουν.

Κάπου στην πορεία όμως τα πράγματα αλλάξαν

Όπως οτιδήποτε αποτελείται από ανθρώπους, λάθος χειρισμοί μεταξύ των μελών των κοινοτήτων μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στη διάσπαση τους ή ακόμη και τη διάλυση τους. Όπως και συνέβη, ενώ ταυτόχρονα ξεπεταγόντουσαν σαν μανιτάρια τα διάφορα groups που όμως αποτελούνταν από άτομα με ελιτιστικές αντιλήψεις γύρω από το Linux.

Έτσι ξεκίνησε και η μετάλλαξη

Χωρίς διάθεση τσουβαλιάσματος όποιος περιηγείται στις νέες αυτές κοινότητες θα διαπιστώσει ότι οι ερωτήσεις αρχαρίων μερικές φορές αντιμετωπίζονται με μια υπεροψία ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσονται απόψεις για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε vim ή emacs ή πόσο ελεύθερος νιώθει κάποιος που χρησιμοποιεί το gnewsense.

Ένα μάτσο φούμαρα

Ξεχνάμε οι περισσότεροι πόσο δύσκολες υπήρξαν οι πρώτες μας μέρες στο linux και πόσο απαξιωτικά μπορεί να μας είχαν φερθεί στο irc τότε.

Ειδικά όποιος δοκίμαζε τότε το νεογνό ubuntu και έκανε το λάθος να μπει σε κανάλι του debian, μαύρο φίδι που τον έφαγε (true story). Όσοι είμαστε εκείνης της εποχής, θα έπρεπε να ξέρουμε καλύτερα πόσο δύσκολο είναι να μάθεις κάτι σε έναν αρχάριο αλλά και πόσο εύκολο είναι να τον διώξεις.

Και όμως κάποιοι εξ αυτών των χρηστών μετατράπηκαν σε αυτό που τότε φθονούσαν.

Δυστυχώς πολύ από αυτούς μετατράπηκαν σε αναίσθητους ελιτιστές και «πληκτρολογιομάχους» που το μόνο που τους νοιάζει είναι να διαδώσουν τη διανομή που χρησιμοποιούν εκείνη την περίοδο ξεχνώντας ότι στην ουσία όλες οι διανομές είναι ξαδέρφια.

Ξέρετε κάτι;
Αυτοί είναι που χαλάνε την πιάτσα. Για κάθε 10 πρόθυμους για βοήθεια χρήστες του Linux αντιστοιχεί ένας τέτοιος βλάκας που είναι όμως αρκετός να χαλάσει την παρτίδα.

Απόσπασμα φανταστικού διαλόγου #1:
– Θέλω να βάλω linux
– Τι θες να κάνεις
– Browsing μουσική ταινίες κλπ.
– Βάλε Arch, εγώ τέτοιο χρησιμοποιώ!!!
– Πως θα το κάνω, είμαι αρχάριος!
– Google is your friend

Και κάπως έτσι ο αρχάριος θα φύγει τρέχοντας. Μα υπερβάλεις θα μου πείτε!

Απόσπασμα φανταστικού διαλόγου #2:
– Θέλω να μάθω για τα Linux
– Είναι ΤΟ Linux
– ok
– Και πιο σωστά GNU/Linux
– εντάξει το’πιασα!
– Βάλε Fedora γιατί είναι αποκλειστικά με ΕΛΛΑΚ χωρίς proprietary (Άσχετα αν εγώ που δίνω την συμβουλή έχω dual boot με Windows για παιχνίδια)
– ΕΛΛΑΚ, proprietary;; Τι είναι αυτά;;
– ….. (σιωπή απαξίωσης)

Το δύσκολο κομμάτι με το Linux είναι ότι δεν είναι προϊόν μιας εταιρείας, και αυτή η ελευθερία που παρέχει μέσω των διαφορετικών διανομών πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη για τους νέους χρήστες. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι προαναφερθέντες τοξικοί χρήστες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο αυτό, μπερδεύοντας τα πράγματα.

Στα windows έχεις μια πιο κλειστή εμπειρία γιατί οι “σταθερές” είναι πολλές.

• 1 γραφικό περιβάλλον
• 2 αρχιτεκτονικές
• Δεν μπορείς να πειράξεις σχεδόν τίποτα κάτω από το καπό
• Σου επιτρέπει να αλλάξεις ένα wallpaper άντε και καμιά γραμματοσειρά

Στο Linux καταργούνται οι όποιες σταθερές και όλα μετατρέπονται σε μεταβλητές. Επομένως είναι αρκετά δύσκολο να προσαρμοστεί κάποιος που πριν ήξερε ότι υπήρχε 1 τρόπος να γίνουν Χ διαδικασίες ενώ τώρα υπάρχουν Υ τρόποι για Χ διαδικασίες. Ξαφνικά ο χρήστης βρίσκεται με τόση πολύ ελευθερία που δεν ξέρει προς τα που να κάνει.

Εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των κοινοτήτων.

Μια κοινότητα θα δώσει τις σωστές κατευθύνσεις ούτως ώστε ο αρχάριος να νιώσει ευπρόσδεκτος αλλά και να θέσει τις σωστές βάσεις ώστε μετέπειτα και αυτός με τη σειρά του να βοηθήσει άλλους.

Advertisements

Και ύστερα ήρθαν τα social media

Με την έλευση του FB και των λοιπών μέσω κοινωνικής δικτύωσης οι εξωτερικές δραστηριότητες των κοινοτήτων μειώθηκαν σημαντικά. Πλέον το παιχνίδι μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο και οι λοιπές κοινότητες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι όσο εύκολα δημιουργείται κάτι, τόσο εύκολα διαλύεται. Αυτό γιατί αρκετοί που ασχολούνται, γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους είτε γιατί βαρέθηκαν την εκάστοτε διανομή ή γιατί είχαν κάποιον απώτερο σκοπό το οποίο φυσικά δεν εκπληρώθηκε όπως το φανταζόντουσαν.

Από την άλλη ο δογματισμός επιφανών μελών αυτών των κοινοτήτων για το πως θα λειτουργεί η κοινότητα, η το πως και πού πρέπει να συνεισφέρουν τα μέλη δημιούργησε ανεπανόρθωτα ρήγματα με αποτέλεσμα την διάλυσή τους.

Τι γίνεται όμως με το κομμάτι του ΕΛΛΑΚ

Όσοι έχουν εμπλακεί στη δημιουργία software (έστω και πολύ μικρών projects) καταλαβαίνουν τη σημασία του feedback και της υποστήριξης από την κοινότητα έστω και αν αυτό αποτελείται από ένα «ευχαριστώ, μπράβο, συνεχίστε έτσι» κλπ.
ellinikes-koinoties-voithia-se-neous

Αντί αυτού και ιδιαίτερα στην ελληνική κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ εισπράττουν χολή και αδιαφορία την ίδια στιγμή που χρησιμοποιούν εφαρμογές ΑΚΡΙΒΩΣ σαν και αυτή που έφτιαξε η κοινότητα.

Έφτιαξες κάτι σε ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα; Την πάτησες…

Το αντιφατικό της υπόθεσης λοιπόν, είναι ότι κάθε φορά που κάποιο μη μέλος και γνώστης του τι σημαίνει ΕΛ/ΛΑΚ μας ρωτήσει «Μα γιατί δεν υπάρχει μόνο μια διανομή, ή ένα γραφικό περιβάλλον» αμέσως υπερασπιζόμαστε την ομορφιά του ΕΛ/ΛΑΚ και της ελευθερίας που μας δίνει να κάνουμε ότι θέλουμε. Ενώ όταν κάποιο μέλος μας φτιάξει κάτι δικό του, ή προτιμά να συνεισφέρει όπως αυτός νομίζει αμέσως εμφανίζονται οι φύλακες κατανομής ανθρωπίνων πόρων ™ να κράξουν λέγοντας:

 • Μα γιατί σπαταλάς τον χρόνο σου σε αυτό και δεν έρχεσαι με εμάς
 • Ρε υπάρχει κάτι σαν αυτό γιατί δεν συνεισφέρεις εκεί
 • Παράτα το, το έχουν κάνει ήδη
 • Πάσχεις από Not Invented Here Syndrome
 • Υπάρχουν πιο σημαντικά έργα στα οποία είναι καλύτερα να συμμετάσχεις
ellinikes-koinoties-ellak-katsika

Δυστυχώς η λογική «Δεν θα πάρω εγώ κατσίκα αλλά θέλω να πεθάνει αυτή που έχει ο γείτονας» είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ακόμα και στις ελληνικές κοινότητες ΕΛ/ΛΑΚ.

Αυτή η μίζερη λογική είναι και ο κύριος λόγος που το Linux desktop δεν έχει πετύχει ως τώρα. Διότι πολύ απλά κάθε κοινότητα αποτελείται από άτομα (και όχι μέλη) που απλά θέλουν να ανήκουν κάπου αλλά όχι να προσφέρουν (βοήθεια σε νέους, οικονομική στήριξη, συγγραφή βοηθημάτων, ανάπτυξη εφαρμογών κλπ).

Ίσως οι ίδιοι δεν είναι ικανοί για προσφορά. Ίσως δεν επιδιώκουν τη συλλογική επιτυχία της κοινότητας. Παρά μόνο τη δική τους προσωπική πραγμάτωση. Όταν συμμετείχα πριν χρόνια σε εκδήλωση γνωριμίας με μια νέα κοινότητα διανομής Linux και άκουγα τους επιφανείς δημιουργούς τους να λένε

 • «Εμείς, Εγώ και κανένας άλλος» ή
 • «Σε 1-2 χρόνια θα είμαστε εμείς και κανένας άλλος στην Ελλάδα» ή
 • «Εκείνους θα τους διαλύσουμε και τους άλλους θα τους εξαφανίσουμε»

άνοιγα το αόρατο μπλοκάκι στοιχημάτων μου στο οποίο σημείωνα την πιθανή ημερομηνία διάλυσής τους… όπως και συχνά γινόταν.

Επίλογος

Όλα αυτά δεν τα γράφω για να «φωτογραφίσω» κάποιες κοινότητες ή μέλη τους. Ευτυχώς οι κοινότητες που δεν πάσχουν από τα παραπάνω έχουν εδραιωθεί και πραγματικά προσφέρουν έργο.

Ο στόχος μου είναι να καταγράψω τις προσωπικές μου εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια και να δείξω τα σημεία στα οποία πάσχουμε ακόμα. Με άλλα λόγια, είναι για να δούμε ποια είναι τα σημεία των καιρών μιας κοινότητας που μπορεί να μετατραπεί σε «κυνότητα» και να φάει τα παιδιά της.

Advertisement

13 σκέψεις σχετικά με το “ΕΛ/ΛΑΚ κοινότητες ή κυνότητες ; | Η μετεξέλιξη τους στην εποχή των social media

Add yours

 1. Καταλαβαίνω απόλυτα Βασίλη και πραγματικά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε όλοι στο cerebrux.

 2. Βασιλη ολα καλα αυτα που γραφεις… αλλα για να γινουν σωστα μερικα πργματα θα πρεπει να υπαρχουν και ατομα στις κοινοτητες που θα δουν μερικα πραγματα απο το σκεπτικο του καινουργιου χρηστη.

  Μεσα στα κακα των μελλων των κοινοτητων που δεν βοηθανε ειναι και το «Εμαθα Linux και ειμαι προχωρημενος χρηστης. Αρα ξεχναμε ποσο δυσκολευτηκα να κανω την μεταβαση και δωσε την πληροφορια οπως να ναι»

  Το RTFM ή το Google Is your Friend δεν βοηθαει πουθενα επισεις. Αλλα και το να νταντευεις χρηστες σε σημειο που ακομα και να αλλαξουν γραμματοσειρα ή να αλλαξουν wallpaper θα πρεπει να ρωτησουν παλι δεν βοηθαει. Καποτε πρεπει να βγουν οι βοηθητικες ροδες απο το ποδηλατο… και ο χρηστης να ειναι αυτονομος

  Με λιγα λογια πρεπει να υπαρχει μια ισοροπια μεταξυ του ποσο εναν χρηστη θα τον βοηθησεις και κατα ποσο τον ιδιο χρηστη θα τον οδηγησεις στην σωστη πληροφορια για να μαθει μονος του και να βοηθησει τον εαυτο του να λυσει το προβλημα του.

  Για μενα ο καλητερος τροπος για να βοηθησεις καποιον που ερχεται στον κοσμο του GNU/Linux ειναι πριν ακομα ξεπαστρεψουν τα Windows με ενα Virtualbox να κανουν 2-3 εγκαταστασεις του GNU/Linux, να δουν διαφορες διανομες… και οποια τους αρεσει και τους βολευει… να κατσουν και να μην ακουσουν κανεναν αλλον παρα μονο τον εαυτο τους.

  Αρα αυτο που χρειαζεται κατα την αποψη μου, ειναι να υπαρχει ενα υλικο για αρχαρειους… στα ελληνικα προτυπα και δεδομενα… γιατι αν καποιος παει να αντιγραψει τους ξενους… ιδιως αν καποιος δεν ξερει αγγλικα… καηκε.

  Κατι αλλο που θα μπορουσε να βοηθησει ειναι σε συνεννοηση με το ΕΛ/ΛΑΚ καποια webinars που να ανακοινονονται απο την Ελληνικη κοινοτητα μεσω των social media για οσους θελουν να μαθουν… να μαθουν.

  Αυτα τα ολιγα για την ωρα γιατι το θεμα θελει μεγαλη συζητηση :)

  ΥΓ: Ναι το ξερω πολλοι θα πουν… αμαν με το GNU/Linux το ξερουμε… αλλα υπαρχει λογικη πισω απο την ονομασια οσο δυσκολη και να ειναι… το ιδιο γινεται και με την Mercedes-Benz που αναφερομαστε στην ιδια την εταιρια και τα αυτοκινητα της με σκετο Mercedes αλλα ο Karl Benz ειναι αυτος που εκανε τις περισσοτερες καινοτομιες και κανενας δεν τον ξερει η τον θυμαται. Αρα το πιο ευκολο δεν ειναι και παντα το πιο σωστο.

 3. Ζούμε στην εποχή της on-demand πληροφορίας-as-a-service. Ότι θέλουμε το έχουμε αμέσως έτοιμο: ταινία; netflix, μουσική, spotify, κ.α. Έτσι λοιπόν όλα φαίνονται εύκολα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε ότι θέλουμε χωρίς κόπο και ιδρώτα. Κλασσικό παράδειγμα, ο τραγικός τύπος που προκάλεσε να κερδίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού, μόνο με ένα μήνα εξάσκηση. Δυστυχώς για αυτά τα άτομα, η γνώση δεν αγοράζεται: Πρέπει να διαβάσεις 5 πράγματα τα οποία δεν γίνεται να τα μαθεις/καταλάβεις από την μία μερα στην άλλη.

  Σαν αποτέλεσμα, ενα μάτσο κακομαθημένοι χρήστες έρχονται καθημερινά στο Linux. Ρωτάνε ένα κάρο μαλακίες, και βαριούνται να κάνουν ένα κλικ παραπέρα.

  Πλέον υπάρχει υπερβολικό υλικό για οποιονδήποτε θέλει να κάτι ο,τιδήποτε στο Linux. Ειδικά για τους αρχάριους, οι περισσότεροι οδηγοί είναι εκνευριστικά πλήρης. Ερωτήσεις του τύπου: «πώς να εγκαταστήσω το Χ στο Ubuntu» ή «τι είναι το linux» και άλλα τέτοια, είναι χιλιοαπαντημένα ακόμα και στα ελληνικά.

  Προσωπικά, όταν με ρωτάνε κάποιες ερωτήσεις τέτοιου τύπου, απαντάω με ερωτήσεις τις οποίες αν απαντήσουν θα βρουν απάντηση στο αρχικό τους ερώτημα. Και εννοείται, πως επειδή δεν τους δίνω «έτοιμη μασιμένη τροφή» δεν ασχολούνται ξανά.

  no pain no gain. Tough cookies :)

 4. Ασχολούμαι από το 1998 με το ελεύθερο λογισμικό.

  Πρόσφατα ανακάλυψα ότι η System76 προωθεί δικιά της διανομή γιατί λέει η Canonical δίνει βάρος στο επιχειρηματικό κομμάτι servers κτλ.
  Το ίδιο κάνει και η Purims. Επίσης θυμίζω τι έγινε με το systemd και το init. Yπάρχει πλεον debian διανομή με το
  init.

  Συνεπώς υπάρχει μια τάση για κατακερματισμό ακόμα και σε επαγγελματιες του χώρου .

  Αυτό ειναι μια ροπη που κατά τη γνώμη μου μπορεί να φτάσει κάπου που δεν αρέσει κανέναν και να αρχίσει
  μια ροπή προς κοινούς τόπους.

  Το άλλο θέμα είναι με το εθελοντικό στοιχείο. Μια κοινότητα με αυτό το στοιχείο δεν ξέρω αν μπορεί
  να ευδοκιμήσει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης . Αν είσαι ανεργος θα κοιτάξεις να βοηθας ή περιμένεις βοήθεια.

  1. Ο κατακερματισμός του ελεύθερου λογισμικού είναι και ένα χαρακτηριστικό της φύσης του. Όταν ένας κώδικας είναι ανοιχτός και ελεύθερος, οποιοσδήποτε διαφωνεί με την πορεία ανάπτυξής του είναι ελεύθερος να το fork’αρει και να συνεχίσει την δική του πορεία. Είναι κάτι το οποίο προσωπικά το θαυμάζω και δεν έχω κανένα πρόβλημα μιας και μέσω των forks έχουν γεννηθεί αξιόλογα projects (βλέπε LibreOffice, MATE κλπ).
   Σχετικά με τον εθελοντισμό, αυτή αποτελεί ένα προσωπικό χαρακτηριστικό του καθενός. Σε κάποιους υπάρχει σε μεγάλο βαθμό σε άλλους λίγο η καθόλου. Δεν πιστεύω ότι επηρεάζεται αρνητικά από τις κονικο-οικονομικές συνθήκες σε βαθμό που να γίνει «απαγορευτικό» για κάποιον να συμμετέχει στα κοινά του ελεύθερου λογισμικού.

 5. Το LibreOffice αποτελεί παράδειγμα ‘κοινού τόπου’ , όχι κατακερματισμού.

  Γιατί υπάρχει το POSIX, ή ANSI C ;

  Πως θα μας φαινόταν αν αυριο γεννηθεί το Zinux , ένα πυρήνας που θα στηρίζει η Κίνα και διαδοθεί
  στο μισο πλανήτη ;

  Θέλω να πω ότι υπάρχεΙ η φάση του πειραματισμού και η φάση της χρήσης.
  Γιατί να υπάρχει η stable έκδοση σε αρκετές διανομές ;

  1. Κάποτε υπήρχε το Staroffice το οποίο έγινε OpenOffice. Έπειτα ήρθε η oracle και τα πήρε όλα. Για λιγο καιρό όλα ήταν καλά μέχρι που οι developer του openoffice δεν συμφωνούσαν με την πορεία που έχει πάρει και το forkαραν με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα και σήμερα κατακερματισμός. Φυσικά έχει επικρατήσει το LibreOffice αλλά βλέπω συχνά να υπάρχει σε διάφορες εγκαταστάσεις το openoffice.

   Το ίδιο και με το Gnome 2 από όπου γεννήθηκε το MATE. Το KDE 3 όταν είχε εμφανιστεί το KDE 4 το είχαν forkαρει…αλλά δεν άντεξε όπως το MATE.

   To unity ήταν βασισμένο στο GNOME3 και είχε δημιουργήσει έναν μεγάλο κατακερματισμό, τώρα που ενώθηκε με το upstream και είναι απλά Gnome περιβάλλον θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

   Zinux , παραλίγο να υπάρξει…. κάποια στιγμή η Google αποφάσισε να forkαρει τον πυρήνα και το έκανε για ένα διάστημα. Το συντηρούσε και πρόσθετε λειτουργίες δικές της με αποτέλεσμα να υπάρχει κατακερματισμός. Παρόλα αυτά είδε ότι αυτό δεν συμφέρει κανέναν οπότε και ενοποιήθηκαν και πλέον το Linux είναι ένα.

   Με λίγα λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν και θα υπάρξουν και στο μέλλον forks που μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμό. Το ζήτημα είναι να βγαίνει πάντα κάτι θετικό από όλο το αποτέλεσμα

 6. Γιάτι όμως το Linux να είναι ένα και και πως εξηγείται να θελουμε ένα πυρήνα και να το διαφημίζουμε σαν θετικό στοιχείο του κόσμου του ε.α.λ αλλά να θεωρούμε το forking και τον πειραματισμό ένα βασικό χαρακτηριστικό του .

  Μήπως αλλάζουμε ότι είναι εύκολα και λιγότερο επουσιώδεις αλλά αυτό το λιγοτερο επουσιώδης βοηθάει το branding ?

 7. Και βεβαια μπορεις να αλλαξεις και να forkαρεις τον πυρηνα εφοσων βγαινει με το GPLv2. Δεν σε σταματαει κανενας. Αλλα οσων αφορα το branding, δεν υπαρχουν πολλοι που θα μπουν στον πυρηνα για να δουν αν ειναι Linux/Hurd ή κατι αλλο εκτως εαν εχουν πιο πολλες γνωσεις και βασικα στους νεοφυτους στο GNU/Linux μεχρι να καταλαβουν και να δουν την φιλοσοφικη διαφορα μεταξυ του λογισμικου ανοιχτου κωδικα και του λογισμικου κλειστου κωδικα και να διαλεξουν συνηδητα το πρωτο… δεν θα δουν το branding… θα συνδεσουν το branding με το συνδιασμο χρωματων, και εικονιδιων, και εφαρμογων και ολων τον αλλων κομματιων που απαρτηζουν μια διανομη.

  Με λιγα λογια… ενα απο τα πιο συμαντικα κομματια του λειτουργικου ειναι «αωρατο» στον κοινο χρηστη… διοτι ετσι πρεπει λογω του ρολου που παιζει (ειναι κομματι της βασης του OS και οχι της βιτρινας).

 8. Καλό το συγκεκριμένο άρθρο. Σίγουρα με κάποια συμφωνώ και με κάποια όχι.
  Πάντως τα social media προσωπικά έχω απηυδήσει όταν βλέπω να γίνονται συνεχώς εκεί απορίες και συζητήσεις και να μην τους λένε «μπείτε στο φόρουμ βρε παιδιά». Δε ξέρω προσωπικά μου την δίνει..
  Άλλο το fb και άλλο το φόρουμ πως να το κάνουμε!
  Δε ξέρω ίσος είμαι και περισσότερο απόλυτος διότι δε συμπαθώ κιόλας τέτοιους είδους κοινωνικά δίκτυα. Πάντως αν είναι έτσι οι ίδιες οι κοινότητες που το πάνε; Να εκμηδενίσουν και να κλείσουν το φόρουμ τους και να τα λένε μέσω των social media ; :P Έλεος…

  Και δυστυχώς παιδιά, με μεγάλη μου λύπη παρατηρώ να αργοσβήνουν τα αγαπημένα μας irc και έπονται και οι κοινότητες… :( (εγώ ο παλαιόν πατρόν γερμανός :P ) Πως το κάνουμε το αγαπώ και το IRC και δε θέλω να σβήσει… αλλά βλέπω πως η κίνηση η ενεργητικότητα έχει πέσει απίστευτα πολύ… :(

  Συμφωνώ με τα λεγόμενα του @drpaneas στο ότι οι περισσότεροι θέλουν μασημένη τροφή, ισχύει.

  1. Είναι ανάλογα πώς το κρίνει και από ποια σκοπιά τα βλέπει ο καθένας. Τώρα έχουν εμφανιστεί λύσεις τυπου slack, discourse, telegram κλπ τα οποία σχεδόν αντικαθιστούν αυτές τις τεχνολογίες (irc, forum κλπ). Παρόλα αυτά κάθε κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να θυσιάσει την κατοχή των δεδομένων τους για την ευκολία που παρέχουν αυτές οι νέες τεχνολογίες και αν θα ρισκάρει να χάσει κόσμο

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: