Το Fedora 32 έγινε διαθέσιμο για λήψη πριν μερικές μέρες, οπότε όσοι ακόμα δεν το έχετε δοκιμάσει, διαβάστε για το τι νέο φέρνει και αν αξίζει να το δοκιμάσετε.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η διανομή Fedora μπορεί να μην ακούγεται όσο ακούγονται οι άλλες διανομές, παρόλα αυτά είναι μια από τις πιο σημαντικές διανομές στο οικοσύστημα του Linux.
To Fedora είναι το «Upstream» [ανάντη στα Ελληνικά] (βλ. Τι είναι εταιρικές διανομές Linux) της Red Hat Enterprise Linux διανομής, οπότε όλες οι τεχνολογίες που κάποια στιγμή θα καταλήξουν στο Red Hat Linux και στο CentOS πρώτα εφαρμόζονται στο Fedora.
Έτσι, ένας από τους βασικούς στόχους του Fedora είναι η καινοτομία, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όσο πιο νωρίς γίνεται και το να συνεργάζεται στενά με τις κοινότητες Linux. Επίσης το Fedora προσπαθεί να στέλνει τις όποιες αλλαγές του κώδικα αναπτύσσει ή συμμετέχει, στην πηγή (upstream) τους παρά να τις προσαρμόζει για το Fedora. Έτσι διασφαλίζει ότι οι αλλαγές θα είναι διαθέσιμες σε όλες τις διανομές Linux.
Το Fedora έχει έναν σχετικά σύντομο κύκλο ανάπτυξης και υποστήριξης και δεν διαθέτει LTS εκδόσεις. Κάθε 6 μήνες κυκλοφορεί νέα έκδοση η οποία υποστηρίζεται συνήθως για τουλάχιστον 13 μήνες. Φυσικά οι χρήστες του Fedora μπορούν να αναβαθμίσουν από έκδοση σε έκδοση χωρίς επανεγκατάσταση.
Φυσικά τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το Fedora είναι ασταθές. Το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις νέες τεχνολογίες «γεννιούνται» στο Fedora και κληρονομούνται σχεδόν από όλες τις διανομές δείχνει και την ωριμότητα αυτής της επιχορηγούμενης από την ΙΒΜ – Red Hat διανομής.
Από τον Φεβρουάριο του 2016, το Fedora αριθμεί περίπου 1,2 εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Linus Torvalds (από το 2015), δημιουργού του πυρήνα Linux.
Μπορείτε να το κατεβάσετε :
Fedora Workstation 32
Μαζί με την τότε υπό-ανάπτυξη έκδοση Ubuntu 20.04 που είχα στον βασικό υπολογιστή μου, στον δεύτερο εγκατέστησα το Fedora 32 Beta για να το δοκιμάσω και να έχω μια εικόνα για την εξέλιξη της διανομής (είχα να το δοκιμάσω από το Fedora 15 !).
Το προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας στο Fedora είναι το GNOME. Άλλα περιβάλλοντα συμπεριλαμβανομένων των KDE Plasma, Xfce, LXDE, MATE, Deepin και Cinnamon, είναι και αυτά διαθέσιμα απο το αποθετήριο του Fedora και μπορούν να εγκατασταθούν στην διανομής σας.
Pure .. GNOME’ίλα
Ξεκινάω με το οφθαλμοφανέστατο GNOME 3.36…
Ό, τι είναι το GNOME γραφικό περιβάλλον για το Fedora, είναι και το Fedora για το GNOME. Για όσους έχετε Android κινητό, για να το καταλάβετε με τους όρους της Google, το Fedora με το GNOME είναι αυτό που λέμε Android σε Google Pixel κινητό…. μανίσια πράγματα ! Επίσης, σε αντίθεση με το Ubuntu, το GNOME αναβαθμίζεται στις ενδιάμεσες εκδόσεις του καθ’όλη την διάρκεια της υποστήριξης της διανομής.
Με την νέα έκδοση η διαχείριση των Gnome extension απευθείας από το τις ρυθμίσεις του GNOME χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εγκατάσταση το Gnome Tweak Tool.

Σημειώστε ότι η εφαρμογή Επεκτάσεις δεν είναι εγκατεστημένη από προεπιλογή στο Fedora 32. Μπορείτε να το κάνετε εγκατάσταση από το Seoftware ή χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό:
sudo dnf install gnome-extensions-app
Επίσης, οι ρυθμίσεις του GNOME έχουν ανασχεδιαστεί για να μπορεί ο χρήστης να βλέπει περισσότερες πληροφορίες πιο γρήγορα.

Πέρα από τον ανασχεδιασμό, έχουν προστεθεί πιο αναλυτικές πληροφορίες συστήματος, όπως π.χ. αν χρησιμοποιεί Wayland ή Xorg.
Linux πυρήνας … από τον Linus
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι γνωστό ότι ο Linus Torvalds χρησιμοποιεί Fedora για να ελέγχει τα patches που στέλνουν οι εταιρείες/ανεξάρτητοι προγραμματιστές, ώστε να προετοιμάσει τις νέες εκδόσεις του πυρήνα Linux.
Έτσι, στο Fedora θα βρίσκετε πάντα την τελευταία σταθερή έκδοση του πυρήνα (τώρα είναι η 5.6). Ίσως βέβαια όσοι έχετε Nvidia, να χρειαστεί να το προσέξετε αυτό, σε αντίθεση φυσικά με όσους έχετε AMD ή Intel κάρτα γραφικών και μπορείτε άφοβα να κάνετε αναβαθμίσεις πυρήνα.
Όπως και στο Ubuntu 20.04, όσοι εγκαταστήσετε το Fedora 32 Workstation και έχετε PC με UEFI θα δείτε το χαρακτηριστικό λογότυπο της μάρκας του υπολογιστή / κατασκευαστή και από κάτω το λογότυπο του Fedora (κάτι που υπάρχει από την έκδοση 30 στο Fedora). Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του Hans de Goede για την εκκίνηση χωρίς τρεμόπαιγμα στο Fedora. Ο Hans ανέπτυξε ένα νέο θέμα Plymouth το οποίο παίρνει το firmware bootsplash και προσθέτει το λογότυπο Fedora σε αυτό, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκίνηση και να αναλάβει το περιβάλλον εργασίας.
Τέλος, στην νέα έκδοση του Fedora Workstation 32 είναι ενεργό από προεπιλογή το EarlyOOM για βελτιωμένη διαχείριση εξάντλησης μνήμης.
Προηγουμένως, εάν ένα σύστημα αντιμετώπιζε μια κατάσταση χαμηλής μνήμης RAM, μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλή χρήση της swap με αποτέλεσμα η διεπαφή χρήστη να επιβραδύνεται ή να μην ανταποκρίνεται. Το EarlyOOM επιτρέπει στους χρήστες να ανακτήσουν ταχύτερα τον έλεγχο του συστήματός τους σε καταστάσεις χαμηλής μνήμης με βαριά χρήση swap.
Εγκατάσταση εφαρμογών και ενημερώσεων
Το Fedora δεν έχει να ζηλέψει καμία διανομή σχετικά με την διαθεσιμότητα των εφαρμογών.
Όπως και σε όλες τις GNOME διανομές έτσι και στο Fedora, για να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό, ανοίξτε το Software (λογισμικό) κάντε αναζήτηση την εφαρμογή και πατήστε εγκατάσταση.
Φυσικά, η εγκατάσταση εφαρμογών γίνεται και από το τερματικό με το dnf το οποίο μοιάζει στην σύνταξη με το apt. Η μεγάλη διαφορά τους όμως είναι στα ενδότερα, όπου σε αντίθεση με το apt το dnf χρησιμοποιεί «delta-RPM». Το Delta RPM περιέχει μόνο τις διαφορές μεταξύ μιας παλιάς και νέας έκδοσης ενός πακέτου. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνονται μόνο οι αλλαγές μεταξύ του εγκατεστημένου πακέτου και του νέου, μειώνοντας έτσι το bandwith, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταχύτητα λήψης και εγκατάστασης των εφαρμογών.
Επίσης, αν τρέξετε μια εντολή στο τερματικό που αφορά πρόγραμμα που δεν είναι ακόμα εγκατεστημένο, το τερματικό θα σας προτείνει αν θέλετε να το εγκαταστήσει

Κάποια στιγμή, ο χρήστης του Fedora 32 θα χρειαστεί να κάνει εγκατάσταση τις διαθέσιμες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών. Αυτό γίνεται επίσεις απο το Software, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι σε άλλες διανομές.

Όσοι δεν το έχετε δει φυσικά θα σας θυμίσει Windows. Μόλις πατήσετε το κουμπί ενημέρωσης, το fedora θα κάνει επανεκκίνηση και θα εγκαταστήσει τις ενημερώσεις

Αξίζει να το δοκιμάσετε;
Σε αντίθεση με άλλες δημοφιλής διανομές, όπως το Ubuntu, το Debian, το Linux Mint, το Arch κλπ, το Fedora μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό στο Ελληνικό κοινό.
Αυτό, ίσως είναι και ο σκοπός του… γιατί όπως είπαμε το Fedora πάντα συνδράμει upstream αντί να δουλεύει αποκλειστικά για την διανομή της και να έχει μια ξεχωριστή ταυτότητα (Brand/ Custom UI/UX). Όσο θετικό και σημαντικό και αν είναι αυτό για το ελεύθερο λογισμικό, είναι και αυτό που την κάνει να νομίζει κανείς ότι είναι στην αφάνεια. Αφού πάντα χρησιμοποιεί upstream λογισμικά, αποφεύγει να «βάζει χέρι» με σκοπό να τα διαμορφώσει προς τις δικές του ανάγκες.
Ως διανομή αλλά και ως έκδοση, το Fedora 32 workstation είναι μια στιβαρή και αξιόλογη διανομή για καθημερινή χρήση. Αν ειδικά, είστε developer ελεύθερου λογισμικού και κάνετε ανάπτυξη λύσεων για το ευρύτερο οικοσύστημα του Linux (Cloud, IoT, embedded devices κλπ) τότε όντως είναι μια διανομή που σας παρέχει όλα τα εργαλεία στις τελευταίες εκδόσεις. Αν όμως ασχολείστε με generic development και σας ενδιαφέρει μια σταθερότητα / προβλεψιμότητα στον «αριθμό έκδοσης» στα λογισμικά – εργαλεία που χρειάζεστε και τα οποία δεν θέλετε να αναβαθμίζετε κάθε 6-13 μήνες, τότε μάλλον δεν θα σας βολέψει (βλ. Διανομή Linux για προγραμματισμό).
Η φαινομενική «αφάνεια» στην οποία βρίσκεται το Fedora, ελπίζω να αλλάξει μιας και η Lenovo αποφάσισε να κυκλοφορήσει Lenovo ThinkPad laptops (ThinkPad P1 Gen2, ThinkPad P53, και ThinkPad X1 Gen8 laptops,) με προεγκατεστημένο Fedora. Αυτό θα δώσει μια ώθηση στην προβολή του Fedora στο ευρύ κοινό.
Πιο πολύ upstream είναι το pentium n3700 έναντι της fedora με τις upstream εφαρμογές της! :p xexexe
Το EarlyOOM το έχεις τεστάρει; Πως πάει; Ομολογώ, όχι με τη τόσο upstream μνήμη σου
4000Mib, θηρίο! :p
Χαχαχα ! Δεν το έχω φτάσει στα άκρα για να δω πως θα πάει :)
Δουλεύω το fedora επαγγελματικά σαν τερματικό στο γραφείο εδώ και ενάμιση χρόνο μετάβαση από debian testing με συνεχόμενα upgrade απροβλημάτιστα.
Βέβαια κάπου στο βάθος υπάρχει και ένα Debian….!!!
Ξέχασα KDE Desktop.
Ωραίος ! Έβαλες και KDEconnect?
Ναι το έχω βάλει με μικροπροβλήματα, τα συζητώ στο άλλο άρθρο
https://cerebrux.net/2020/05/06/linux/
Ευχαριστούμε για το άρθρο.. Έπειτα από τα όσα διαβάζω αρχίζω να βλέπω λίγο το Fedora με άλλο μάτι σιγά σιγά….
Σε σχέση με το Debina GNU/Linux όμως είναι το ίδιο ελεύθερο ;
Πέρα από την σταθερότητα και τον κύκλο ενημερώσεων.. Για να γίνω πιο σπαστικός – τρέχει GNU/Linux ή Linux ;
Το λέω γιατί καλή χρήση η RedHat… αλλά..
GNU/Linux = Linux :)
Και ναι είναι το ίδιο ελεύθερο