Το XKCD κόμικ έχει μια μακρά παράδοση στο να δημοσιεύει χιουμοριστικές γελοιογραφίες σχετικά με την τεχνολογία, μερικά εκ των οποίων θα δούμε σήμερα αφού σχετίζονται με Linux και Unix.
Συνεχίζοντας την αγάπη που έχω για την σάτιρα (δείτε όλα τα άρθρα μας στην κατηγορία Humor) μερικές φορές βάζω και κάποιο comic από XKCD μέσα σε κάποιο άρθρο όταν αυτό αφορά το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται.
Φυσικά το XKCD ασχολείται χιουμοριστικά, με τα «έκτροπα» της τεχνολογίας, του προγραμματισμού, των ανθρώπινων σχέσεων, των μαθηματικών, της επιστήμη και φυσικά με το Linux και το Unix. Ως εκ τούτου, παρακάτω είναι μια λίστα από τα XKCD ειδικά με αυτά που σχετίζονται με το Linux.
0 – Προειδοποίηση για τους χρήστες Linux
Ναι, μιλήστε με τα παιδιά σας για το Linux πριν του μιλήσει κάποιος άλλος !!

Φυσικά πλέον δεν χρειάζεται κανείς να μιλήσει σε κανέναν για το Linux μιας και τα σημερινά παιδιά μια χαρά βρίσκουν ότι χρειαστούν μόνα τους. Εκείνη την εποχή όμως (μιλάμε για προ-2005) κάποιος έπρεπε να σε μυήσει στον κόσμο του Linux… και αν αυτός ήταν κανένας περίεργος ή ακόμα και «ντεμέκ εξπέρτ που θα κάνει το Linux σου να μοιάζει με Windows και όλα καλά;;; !» … κλάφτα….
1 – tar –help
Εντάξει τώρα… πόσες φορές ακόμα και τώρα… ξεχνάμε τελικά πως χρησιμοποιούμε το tar
στο τερματικό;

2 – Linux χρήστης πηγαίνει στο αεροδρόμιο
Οι διάφοροι χαρακτήρες που παρουσιάζονται παρακάτω προκαλούν προβλήματα στο αεροδρόμιο λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών τους.
Στο 3ο π.χ. η αεροσυνοδός ενημερώνει ότι απαιτείται να απενεργοποιηθεί η μετάδοση WiFi για να αποφευχθούν προβλήματα παρεμβολών. Επειδή ο χρήστης του Linux laptop δεν ξέρει πώς να αλλάξει τις ρυθμίσεις WiFi διαβάζει την man page για το iwconfig
ενώ εξαντλείται ο χρόνος για να απενεργοποιήσει το WiFi καθώς πρόκειται να απογειωθεί το αεροπλάνο. Φυσικά πλέον δεν ισχύει μιας και είναι μια παλαιά εντολή που χρησιμοποιούσαμε για να ελέγξουμε τις ασύρματες συσκευές μας στο Linux παρόλα αυτά είναι αστείο και μόνο που θυμάσαι εκείνες τις εποχές.

3 – Προτεραιότητες
Το Linux είναι ανοιχτού κώδικα και είναι εύκολο να προσθέσετε υποστήριξη για 4096 επεξεργαστές παρά για ομαλή αναπαραγωγή flash, αφού είναι κλειστού κώδικα format. Η υποστήριξη Flash βίντεο ήταν πάντα ανεπαρκής στο Linux Desktop και πολλοί χρήστες επηρεάστηκαν. Ωστόσο, αφού οι χρηματοδότηση στην ανάπτυξη του πυρήνα Linux γίνεται για λειτουργίες προηγμένης τεχνολογίας και όχι απαραίτητα για το Desktop είναι φυσικό να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Φυσικά πλέον δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς το flash είναι νεκρό. Αλλά είναι ένα καλό μάθημα ιστορίας, υποθέτω.
4 – Το Hardware έτοιμο εν αναμονή των drivers
Το Linux είναι ανοιχτού κώδικα πυρήνας όπου είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να μπούνε drivers για τα πάντα…

5 – Τι όνομα να του βάλω τώρα ;
Ποιος ξεχνάει την παρακάτω εικόνα που συναντούσαμε όταν κάναμε εγκατάσταση π.χ. Debian… πόση ώρα χάναμε κοιτώντας την οθόνη; Λες και ήταν κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει αργότερα… πόσο μάλλον σήμερα με το hosnamectl

6 – Sudo make me a Sandwich
Σε Linux και Unix, συμπεριλαμβανομένων των macOS μπορούμε να παρέχουμε κάθε είδους δικαιώματα διαχειριστή σε απλούς χρήστες χρησιμοποιώντας την εντολή sudo. Το sudo χρησιμοποιείται για την προσωρινή λήψη τέτοιων δικαιωμάτων και το παρακάτω comic ασχολείται με αυτήν την «δύναμη».

7 – sudo: This incident will be reported
Θα μείνουμε όλοι με την απορία…

8 – Command line fu
Το Linux CLI (τερματικό), που είναι ο φόβος και τρόμος κάθε αρχάριου, μας επιτρέπει να κάνουμε τα πάντα (δείτε το Τερματικό του Linux: Γιατί υπάρχει ακόμα και σήμερα). Ωστόσο, αρκετές φορές μπορεί να βρεθείτε σε κατάσταση όπου θα διαβάζετε μακροσκελή τεκμηρίωση / man pages (ποιος τρελός τα διαβάζει αυτά) που χρειάζονται πολύ χρόνο. Αυτό το XKCD comic σατιρίζει μια παρόμοια κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αποκλειστική ιστοσελίδα στην οποία στέλνουν ότι χρήστες τις «μαγικές εντολές τους» και ονομάζεται commandlinefu.com και αρκετές φορές με έχουν σώσει !.
9 – Πως χωρίζεις … a la Linux
Πώς αφήνεις κάποιον που αγαπάς; Ναι είναι οδυνηρό, αλλά μπορείτε να το κάνετε με την εντολή userdel
του Linux.

10 – Καβγαδάκια
Όταν το ταίρι σου ξέρει από Linux… πρόσεχε λίγο με τα καβγαδάκια…

11 – Τεχνική υποστήριξη σε Linux
Στο παρακάτω comic βλέπουμε πόσο ταλαιπωρημένα και μη παραγωγικά είναι τα θέματα τεχνικής υποστήριξης σε Linux όταν κάποιος χρήστης ζητά υποστήριξη σε Linux…. Χάθηκε να βάλουν ένα Start Menu σε Linux server να τελειώνουμε βρε παιδί μου #not !?

12 – Ευχρηστία
Η ευχρηστία είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην ανάπτυξη ενός λογισμικού. Αρκετές φορές όμως εμφανίζονται όταν αφήνετε κάποιες από τις αποφάσεις να λαμβάνονται από ένα πρόγραμμα. Όπως για παράδειγμα ένα «επίμονο» WiFi auto-configuration tool

13 – Αντιμετωπίζοντας τρύπες ασφαλείας στο Debian Linux
Το Debian το αγαπάμε, το σεβόμαστε αλλά αρκετές φορές μας αρέσει να κάνουμε καζούρα όπως κάνουμε στον παππού μας. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσει που κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν το όνομα «Debian» και να γράψουν ανυπόστατες ιστορίες όπως : Το Debian πιο ευάλωτο από τα Windows. Όχι ακριβώς…
Κάποιες φορές όμως γίνεται η στραβή όπως όταν το Debian Linux είχε ένα σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας στην βιβλιοθήκη κρυπτογράφησης OpenSSL. Αφού ανακαλύφθηκε το πρόβλημα ασφαλείας του OpenSSL, όλα τα κλειδιά κρυπτογράφησης που δημιουργήθηκαν στο λειτουργικό σύστημα Linux χρειάζονταν αντικατάσταση. Ως εκ τούτου, πολλές διανομές εισήγαγαν κατάλληλους ελέγχους για τέτοια αδύναμα κλειδιά, και αυτό το κόμικ σατιρίζει το πως υποτίθεται ότι διορθώνονται σε επίπεδο κώδικα

14 – Το XKCD το 2008 προέβλεψε ότι μια μέρα η Microsoft θα λατρέψει το Linux
Πριν αρκετά χρόνια η Microsoft «μισούσε το Linux» (το θεωρούσε καρκίνο) και το λογισμικό ελεύθερου / ανοιχτού κώδικα. Το Redmond, WA είναι τα κεντρικά της Microsoft από το οποίο το Google Trend «Εγκατάσταση του Ubuntu» υποδηλώνει μια ενοχλητική αλήθεια στις αναζητήσεις που κάνανε τότε από την Redmond.

15 – Linux χρήστης σε καταστήματα
Παραδέξου το … όλοι το έχουμε κάνει αυτό μόνο και μόνο γιατί έχουμε υπογράψει συμφωνητικό… το ξέχασες ;

16 – Open Source
Η εικόνα που έχουν για εμάς οι υπόλοιποι άνθρωποι (είμαστε ολίγον παρεξηγημένοι)… Έχει βάλει και το χεράκι του φυσικά ο Stallman …

17 – Universal εγκαταστάτης πακέτων για Linux – macOS
Τι ωραία είναι το Shell scripting… σε λίγες γραμμές φτιάχνεις έναν universal σύστημα εγκατάστασης από το τερματικό…. (όλο και κάποια γραμμή στο script θα τα καταφέρει)

αλλά μήπως φτιάξαμε άλλον ένα στα τόσα πολλά;
18 – Πως γεννιούνται οι διανομές Linux.
Κάπως έτσι γεννιούνται και οι διανομές Linux… τόσο απλά…

Επίλογος
Σίγουρα στα τόσα που έχω δει από το XKCD θα μου έχουν ξεφύγει κάποια οπότε γράψτε στα σχόλια για να το προσθέσουμε και αυτό.
Παραπομπές:
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: