19 Κορυφαία XKCD comics για Linux και Unix

Το XKCD κόμικ έχει μια μακρά παράδοση στο να δημοσιεύει χιουμοριστικές γελοιογραφίες σχετικά με την τεχνολογία, μερικά εκ των οποίων θα δούμε σήμερα αφού σχετίζονται με Linux και Unix.

Συνεχίζοντας την αγάπη που έχω για την σάτιρα (δείτε όλα τα άρθρα μας στην κατηγορία Humor) μερικές φορές βάζω και κάποιο comic από XKCD μέσα σε κάποιο άρθρο όταν αυτό αφορά το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται.

Φυσικά το XKCD ασχολείται χιουμοριστικά, με τα «έκτροπα» της τεχνολογίας, του προγραμματισμού, των ανθρώπινων σχέσεων, των μαθηματικών, της επιστήμη και φυσικά με το Linux και το Unix. Ως εκ τούτου, παρακάτω είναι μια λίστα από τα XKCD ειδικά με αυτά που σχετίζονται με το Linux.

Advertisements

0 – Προειδοποίηση για τους χρήστες Linux

Ναι, μιλήστε με τα παιδιά σας για το Linux πριν του μιλήσει κάποιος άλλος !!

Προειδοποίηση για τους χρήστες Linux
πηγή: Cautionary

Φυσικά πλέον δεν χρειάζεται κανείς να μιλήσει σε κανέναν για το Linux μιας και τα σημερινά παιδιά μια χαρά βρίσκουν ότι χρειαστούν μόνα τους. Εκείνη την εποχή όμως (μιλάμε για προ-2005) κάποιος έπρεπε να σε μυήσει στον κόσμο του Linux… και αν αυτός ήταν κανένας περίεργος ή ακόμα και «ντεμέκ εξπέρτ που θα κάνει το Linux σου να μοιάζει με Windows και όλα καλά;;; !» … κλάφτα….

1 – tar –help

Εντάξει τώρα… πόσες φορές ακόμα και τώρα… ξεχνάμε τελικά πως χρησιμοποιούμε το tar στο τερματικό;

tar --help
πηγή: tar

2 – Linux χρήστης πηγαίνει στο αεροδρόμιο

Οι διάφοροι χαρακτήρες που παρουσιάζονται παρακάτω προκαλούν προβλήματα στο αεροδρόμιο λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών τους.

Στο 3ο π.χ. η αεροσυνοδός ενημερώνει ότι απαιτείται να απενεργοποιηθεί η μετάδοση WiFi για να αποφευχθούν προβλήματα παρεμβολών. Επειδή ο χρήστης του Linux laptop δεν ξέρει πώς να αλλάξει τις ρυθμίσεις WiFi διαβάζει την man page για το iwconfig ενώ εξαντλείται ο χρόνος για να απενεργοποιήσει το WiFi καθώς πρόκειται να απογειωθεί το αεροπλάνο. Φυσικά πλέον δεν ισχύει μιας και είναι μια παλαιά εντολή που χρησιμοποιούσαμε για να ελέγξουμε τις ασύρματες συσκευές μας στο Linux παρόλα αυτά είναι αστείο και μόνο που θυμάσαι εκείνες τις εποχές.

Linux χρήστης πηγαίνει στο αεροδρόμιο
πηγή: XKCD goed to airport

3 – Προτεραιότητες

Το Linux είναι ανοιχτού κώδικα και είναι εύκολο να προσθέσετε υποστήριξη για 4096 επεξεργαστές παρά για ομαλή αναπαραγωγή flash, αφού είναι κλειστού κώδικα format. Η υποστήριξη Flash βίντεο ήταν πάντα ανεπαρκής στο Linux Desktop και πολλοί χρήστες επηρεάστηκαν. Ωστόσο, αφού οι χρηματοδότηση στην ανάπτυξη του πυρήνα Linux γίνεται για λειτουργίες προηγμένης τεχνολογίας και όχι απαραίτητα για το Desktop είναι φυσικό να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Φυσικά πλέον δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς το flash είναι νεκρό. Αλλά είναι ένα καλό μάθημα ιστορίας, υποθέτω.

4 – Το Hardware έτοιμο εν αναμονή των drivers

Το Linux είναι ανοιχτού κώδικα πυρήνας όπου είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να μπούνε drivers για τα πάντα…

Το Hardware έτοιμο εν αναμονή των drivers
πηγή: Surgery

5 – Τι όνομα να του βάλω τώρα ;

Ποιος ξεχνάει την παρακάτω εικόνα που συναντούσαμε όταν κάναμε εγκατάσταση π.χ. Debian… πόση ώρα χάναμε κοιτώντας την οθόνη; Λες και ήταν κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει αργότερα… πόσο μάλλον σήμερα με το hosnamectl

Τι όνομα να του βάλω τώρα ;
πηγή: Permanence

6 – Sudo make me a Sandwich

Σε Linux και Unix, συμπεριλαμβανομένων των macOS μπορούμε να παρέχουμε κάθε είδους δικαιώματα διαχειριστή σε απλούς χρήστες χρησιμοποιώντας την εντολή sudo. Το sudo χρησιμοποιείται για την προσωρινή λήψη τέτοιων δικαιωμάτων και το παρακάτω comic ασχολείται με αυτήν την «δύναμη».

Sudo make me a Sandwich
πηγή: Sandwich
Advertisements

7 – sudo: This incident will be reported

Θα μείνουμε όλοι με την απορία…

sudo: This incident will be reported
πηγή: Incident

8 – Command line fu

Το Linux CLI (τερματικό), που είναι ο φόβος και τρόμος κάθε αρχάριου, μας επιτρέπει να κάνουμε τα πάντα (δείτε το Τερματικό του Linux: Γιατί υπάρχει ακόμα και σήμερα). Ωστόσο, αρκετές φορές μπορεί να βρεθείτε σε κατάσταση όπου θα διαβάζετε μακροσκελή τεκμηρίωση / man pages (ποιος τρελός τα διαβάζει αυτά) που χρειάζονται πολύ χρόνο. Αυτό το XKCD comic σατιρίζει μια παρόμοια κατάσταση.

Command line fu
πηγή: Command line fu

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αποκλειστική ιστοσελίδα στην οποία στέλνουν ότι χρήστες τις «μαγικές εντολές τους» και ονομάζεται commandlinefu.com και αρκετές φορές με έχουν σώσει !.

9 – Πως χωρίζεις … a la Linux

Πώς αφήνεις κάποιον που αγαπάς; Ναι είναι οδυνηρό, αλλά μπορείτε να το κάνετε με την εντολή userdel του Linux.

Πως χωρίζεις ... a la Linux
πηγή: Letting go

10 – Καβγαδάκια

Όταν το ταίρι σου ξέρει από Linux… πρόσεχε λίγο με τα καβγαδάκια…

Καβγαδάκια
πήγες: Fight

11 – Τεχνική υποστήριξη σε Linux

Στο παρακάτω comic βλέπουμε πόσο ταλαιπωρημένα και μη παραγωγικά είναι τα θέματα τεχνικής υποστήριξης σε Linux όταν κάποιος χρήστης ζητά υποστήριξη σε Linux…. Χάθηκε να βάλουν ένα Start Menu σε Linux server να τελειώνουμε βρε παιδί μου #not !?

Τεχνική υποστήριξη σε Linux
πηγή: Linux tech support

12 – Ευχρηστία

Η ευχρηστία είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην ανάπτυξη ενός λογισμικού. Αρκετές φορές όμως εμφανίζονται όταν αφήνετε κάποιες από τις αποφάσεις να λαμβάνονται από ένα πρόγραμμα. Όπως για παράδειγμα ένα «επίμονο» WiFi auto-configuration tool

Ευχρηστία
πηγή: Zealous Autoconfig
Advertisements

13 – Αντιμετωπίζοντας τρύπες ασφαλείας στο Debian Linux

Το Debian το αγαπάμε, το σεβόμαστε αλλά αρκετές φορές μας αρέσει να κάνουμε καζούρα όπως κάνουμε στον παππού μας. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσει που κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν το όνομα «Debian» και να γράψουν ανυπόστατες ιστορίες όπως : Το Debian πιο ευάλωτο από τα Windows. Όχι ακριβώς…

Κάποιες φορές όμως γίνεται η στραβή όπως όταν το Debian Linux είχε ένα σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας στην βιβλιοθήκη κρυπτογράφησης OpenSSL. Αφού ανακαλύφθηκε το πρόβλημα ασφαλείας του OpenSSL, όλα τα κλειδιά κρυπτογράφησης που δημιουργήθηκαν στο λειτουργικό σύστημα Linux χρειάζονταν αντικατάσταση. Ως εκ τούτου, πολλές διανομές εισήγαγαν κατάλληλους ελέγχους για τέτοια αδύναμα κλειδιά, και αυτό το κόμικ σατιρίζει το πως υποτίθεται ότι διορθώνονται σε επίπεδο κώδικα

Αντιμετωπίζοντας τρύπες ασφαλείας στο Debian Linux
πηγή: Security Holes

14 – Το XKCD το 2008 προέβλεψε ότι μια μέρα η Microsoft θα λατρέψει το Linux

Πριν αρκετά χρόνια η Microsoft «μισούσε το Linux» (το θεωρούσε καρκίνο) και το λογισμικό ελεύθερου / ανοιχτού κώδικα. Το Redmond, WA είναι τα κεντρικά της Microsoft από το οποίο το Google Trend «Εγκατάσταση του Ubuntu» υποδηλώνει μια ενοχλητική αλήθεια στις αναζητήσεις που κάνανε τότε από την Redmond.

Το XKCD το 2008 προέβλεψε ότι μια μέρα η Microsoft θα λατρέψει το Linux
πηγή: Google Trends

15 – Linux χρήστης σε καταστήματα

Παραδέξου το … όλοι το έχουμε κάνει αυτό μόνο και μόνο γιατί έχουμε υπογράψει συμφωνητικό… το ξέχασες ;

πηγή: Linux User at Best Buy

16 – Open Source

Η εικόνα που έχουν για εμάς οι υπόλοιποι άνθρωποι (είμαστε ολίγον παρεξηγημένοι)… Έχει βάλει και το χεράκι του φυσικά ο Stallman

πηγή: Open Source
Advertisements

17 – Universal εγκαταστάτης πακέτων για Linux – macOS

Τι ωραία είναι το Shell scripting… σε λίγες γραμμές φτιάχνεις έναν universal σύστημα εγκατάστασης από το τερματικό…. (όλο και κάποια γραμμή στο script θα τα καταφέρει)

αλλά μήπως φτιάξαμε άλλον ένα στα τόσα πολλά;

18 – Πως γεννιούνται οι διανομές Linux.

Κάπως έτσι γεννιούνται και οι διανομές Linux… τόσο απλά…

snap-vs-flatpack-vs-appimage
Το παράδοξο δημιουργίας νέας-ενιαίου μεθόδου που αντικαθιστά όλα τα παλιά πηγή: https://xkcd.com/927/

Επίλογος

Σίγουρα στα τόσα που έχω δει από το XKCD θα μου έχουν ξεφύγει κάποια οπότε γράψτε στα σχόλια για να το προσθέσουμε και αυτό.

Παραπομπές:

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: