Τα κρυπτονομίσματα, δεν αποτελούν απλά μια μόδα, αλλά ένα μέσο μεταβίβασης και αποθήκευσης αξίας. Μετά το 2017, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη αγορά με υπηρεσίες, προϊόντα που θα σας βοηθήσουν στην αγορά αλλά και στην προστασία της επένδυσής σας σε κρυπτονομίσματα.
To 2017, όταν η παγκόσμια αγορά συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ένας νέος «παίχτης» στην αγορά αξιών, το κρυπτονομίσμα, που δεν παίζει με τους παραδοσιακούς κανόνες της «κλασσικής χρηματοπιστωτικής οικονομίας» αφού έχει δημιουργηθεί με αποκεντρωμένη φύση από νέρντουλες κομπιουτεράδες, τότε προσπάθησε να κάνει προβλέψεις για την τιμή του, για την βιωσιμότητά του και το πως μπορεί να το ελέγξει και να το χειραγωγήσει.
Είναι ενδιαφέρον να διαβάσετε το άρθρο του 2017 «Τι είναι το Bitcoin, πως λειτουργεί και που θα φτάσει η τιμή και η αξία του» για να πάρετε μια γεύση για το τι είχαν προβλέψει για την τιμή του Bitcoin ειδικοί και μη, αλλά και να μάθετε κάποιες γενικές ορολογίες και ερωτήματα που θέτει κάποιος αρχάριος στα κρυπτονομίσματα όπως:
- Τι είναι το Bitcoin
- Πως παράγεται το bitcoin και τι είναι το bitcoin mining
- Πως κερδίζω bitcoin σήμερα;
- Πως αποκτώ bitcoins;
- Απάτη ή μια πραγματική «αξία»
Γιατί αγοράζει κάποιος κρυπτονόμισμα;
Στο εν λόγο άρθρο, είχα πει το «σύνθημα» :
«Κανένα bit, στα χέρια τραπεζίτ…»
πηγή: Τι είναι το Bitcoin
Δεν το είχα πει γιατί ήταν αστείο, αλλά επειδή αποτελεί την ραχοκοκαλιά του project Bitcoin όπως το είχε δημοσιεύσει το 2008 και εμπνευστεί ο αόρατος και αγνώστου ταυτότητας, Satoshi Nakamoto.
Από τότε φυσικά, έχουν αλλάξει τόσα πολλά που αν ρωτήσεις κάποιον τυχαίο γιατί αγοράζει ή θα ήθελε να αγοράσει κρυπτονόμισμα, θα λάβεις διάφορες απαντήσεις. Σε γενικές γραμμές, έχω παρατηρήσει ότι το μοτίβο της συμπεριφοράς ακολουθεί το μοτίβο που είχαμε αναλύσει για το Linux και το ελεύθερο λογισμικό. Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, έχω παρατηρήσει τέσσερις γενικές κατηγορίες για τις οποίες κάποιος ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα:
- Φιλόσοφοι
- Επενδυτές
- Κερδοσκόποι
- Τριμματοσυλλέκτες
Κρυπτονομίσματα για Φιλοσοφικούς λόγους
Η κατηγορία αυτή, συλλέγει και «κρατάει» κρυπτονομίσματα γιατί το θεωρεί ως την υπέρτατη απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας, των τραπεζών και άλλων κέντρων εξουσίας.

Συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα χάσμα μεταξύ αυτών που παράγουν και αυτών που καταναλώνουν. Σύμφωνα με όσους ασχολούνται για φιλοσοφικούς λόγους με τα κρυπτονομίσματα, ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί ένα αυτοκαταστροφικό μοντέλο τις αφού προάγει την συγκέντρωση πλούτου σε λίγους οι οποίοι και καθορίζουν τους κανόνες αναδιανομής και κατανομής του.
Η χρήση της τεχνολογίας με το μοντέλο που προάγει την συμμετοχική παραγωγή θεωρείται ότι είναι η λύση για την τεχνολογική ανάπτυξη της κοινωνίας. Για να γίνει αυτό πρέπει ο καταναλωτής να είναι ταυτόχρονα και παραγωγός και να ενστερνίζεται την τεχνολογία παρά να αποξενώνεται από αυτήν. Όπως οι κοινότητες ΕΛ/ΛΑΚ είναι μια επιτυχημένη εκδήλωση αυτής της νοοτροπίας έτσι και το «νόμισμα» που αντιστοιχεί σε μια αξία που παράγει κάποιος, θα πρέπει να το διαχειρίζεται ο ίδιος και όχι κάποιος τρίτος.
Τέλος, η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει και τους miners οι οποίοι τρέχουν κάποιο node ενός κρυπτονομίσματος, όχι απλά για να εξορύξουν κάποιο κρυπτονόμισμα αλλά για να συνδράμουν στην ενίσχυση του αποκεντρωμένου blockchain.
Κρυπτονομίσματα για Επενδυτικούς λόγους
Η κατηγορία αυτή, έχοντας δει την μακροπρόθεσμη πορεία των κρυπτονομισμάτων, έχουν επιλέξει 1 έως 5 περίπου κρυπτονομίσματα και επενδύουν ανά τακτά διαστήματα στην αγορά τους. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο η τρέχουσα τιμή π.χ. του Bitcoin αλλά η αξία του στο μέλλον (σε 5 ή και 10 χρόνια).

Συνήθως εφαρμόζουν μια στρατηγική περιοδικής αγοράς μιας ποσότητας Bitcoin π.χ. κάθε μήνα, ή 6 μήνες κλπ. Η στρατηγική αυτή ονομάζεται dollar-cost averaging (DCA). Επειδή η εντοπισμός των μέγιστων και ελάχιστων τιμών του Bitcoin δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η αγορά των κρυπτονομισμάτων κινείται συχνά με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, οι «επενδυτές» πιστεύουν ότι η σταδιακή επένδυση σε bitcoin είναι μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση. Έτσι, πραγματοποιώντας μικρότερες, τακτικές επενδύσεις περίπου ίσου μεγέθους στοχεύουν στη μείωση του αντίκτυπου της αστάθειας κατά την πραγματοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης.
Για παράδειγμα η στρατηγική DCA λέει ότι αν επένδυα 10$ σε Bitcoin κάθε μήνα ξεκινώντας πριν από 3 χρόνια (2017) θα είχα μετατρέψει τα 360$ συνολικής επένδυσης σε 1.424$ (+ 295%) ενώ αν ακολουθούσα την ίδια στρατηγική με το Χρυσό, αυτό θα μου επέστρεφε μόνο +31% της επένδυσής μου. Όσοι λοιπόν ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα (κυρίως με το Bitcoin) για λόγους επενδυτικούς, το κάνουν προφανώς επειδή πρώτον δεν τους ενδιαφέρει η διακύμανση της τιμής αφού γνωρίζουν ότι λόγο του πεπερασμένης διαθεσιμότητάς του η σπανιότητα του θα οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε αύξηση της τιμής του και δεύτερον αφού κάνουν αποχετευμένες αγορές ποσοτήτων του κρυπτονομίσματος, μακροπρόθεσμα θεωρούν ότι θα βγουν κερδισμένοι. Μπορείτε να πειραματιστείτε στο site https://dcabtc.com/ σε περίπτωση που θέλετε να δείτε με διαφορετικά ποσά τι αποτελέσματα θα είχατε.
Σε συζητήσεις που έχω κάνει και με τις δύο κατηγορίες ανθρώπων, είτε ασχολούνται για φιλοσοφικούς είτε για επενδυτικούς λόγους, έχουν περισσότερα κοινά μεταξύ τους παρά διαφορές. Το κοινό τους σημείο είναι ότι πρώτον, οι υπόλοιποι τους ονομάζουν «HODLers» (εκ του Hold, συγκρατώ παράφραση του Hodl από το Game Of Thrones) δεύτερον τους ενδιαφέρει η «πρακτική πλευρά» του κρυπτονομίσματος και τρίτον η πίστη τους στην τεχνολογία του Blockchain. Φυσικά, ο καθένας από την πλευρά του βλέπει το Blockchain ως την νέα τεχνολογική επανάσταση που δεν έχουμε συλλάβει ακόμα τις προεκτάσεις του.
Κρυπτονομίσματα για Κερδοσκοπικούς λόγους
Η κατηγορία αυτή, δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις φιλοσοφικές προεκτάσεις ούτε για τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά οφέλη του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων (ονομάζονται Alt Coins εκ του «Alternative Coins).

Τους ενδιαφέρει να εντοπίζουν ανερχόμενα κρυπτονομίσματα τα οποία θα είναι και φθηνά κρυπτονομίσματα για να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους από την αγοραπωλησία των κρυπτονομισμάτων. Συχνάζουν καθημερινά σε telegram, reddit κλπ για να διαβάσουν για προβλέψεις τιμών στα κρυπτονομίσματα με σκοπό να σχεδιάσουν την επόμενη αγορά και πώληση. Ανάλογα με την περίοδο στην οποία δραστηριοποιούνται, ονομάζονται Swing traders (διακυμάνσεις ημέρας και άνω), Day traders (διακυμάνσεις ώρας και άνω) και Scalp traders (διακυμάνσεις σε χρονικά πλαίσια λεπτών προς λεπτό).
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει άτομα αρκετά διαβασμένα, γνωρίζουν πως να διαβάζουν αλλά και να κάνουν μια τεχνική ανάλυση των γραφημάτων διακύμανσης τιμών και οι πιο πετυχημένοι από αυτούς έχουν κερδίσει αρκετά χρήματα από την μεταβλητότητα των τιμών που παρατηρείται στα κρυπτονομίσματα.
Τέλος, η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει και τους miners οι οποίοι τρέχουν κάποιο Alt miner για να εξορύξουν κάποιο κρυπτονόμισμα ώστε να αποσβέσουν το κόστος και εν τέλη να πουλήσουν τα κρυπτονομίσματα που εξόρυξαν.
Οι τριμματοσυλλέκτες των κρυπτονομισμάτων
Στην κατηγορία αυτοί, συνήθως θα βρούμε πολύ νέους και αρχάριους στον χώρο των κρυπτονομισμάτων που αναζητούν στις μηχανές αναζήτησης όρους όπως «free bitcoin», «δωρεάν κρυπτονομίσματα», «faucet» κλπ. ενώ ακόμα πιστεύουν ότι είναι «καλή ιδέα» να mine’άρουν κάποιο κρυπτονόμισμα με μια απλή συσκευή ή ακόμα και το κινητό.

Σε γενικές γραμμές αναζητούν διάφορες υπηρεσίες στο internet οι οποίες σε «πληρώνουν» με κλάσματα κάποιου κρυπτονομίσματος για να κάνεις π.χ. κλικ σε κάποια διαφήμιση, να δεις κάποια βίντεο, να συμμετάσχεις σε στατιστικές έρευνες ή να αφήσεις τον browser σου ανοιχτό για να «εξορύξει» κάποιο κρυπτονόμισμα ή να πατάς ένα κουμπί μια φορά την ημέρα σε κάποια εφαρμογή κινητού.
Μια από τις πιο πετυχημένες υπηρεσίες που «σε πληρώνει» για την προσοχή σου σε κάποια διαφήμιση είναι το Basic Attention Token. Οι χρήστες του Brave browser, όπως είχαμε γράψει παλιότερα, μπορούν π.χ. να κάνουν κλικ σε 2 έως 5 διαφημίσεις ανά ώρα και ανάλογα με την προσοχή που θα επιδείξουν σε αυτά, το σύστημα θα τους πληρώνει σε BAT Tokens ( 1 BAT = 0.24€ την στιγμή της σύνταξης του άρθρου). Για το BAT όμως, ίσως αξίζει να αναφερθούμε σε ξεχωριστό άρθρο οπότε εάν υπάρχει ενδιαφέρον, γράψετε μας στα σχόλια (βλέπε: Τι είναι και πως κερδίζω κρυπτονόμισμα BAT).
Blockchain και Crypto Wallet
Σε όποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες και αν δραστηριοποιείται κάποιος, είτε σε όλες είτε σε μια μόνο αυτό που είναι κοινό στοιχείο είναι η υποκείμενη τεχνολογία Blockchain και τα προσωπικά Crypto Wallet (πορτοφόλια).
Τι είναι το Blockchain;
Ο υφιστάμενος αριθμός κάποιου κρυπτονομίσματος π.χ. του Bitcoin, τα καινούρια που εξορύσσονται και μπαίνουν στην κυκλοφορία αλλά και οι συναλλαγές μεταξύ των κατόχων του θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και να καταχωρηθούν κάπου. Αυτό το κάπου είναι το λεγόμενο Blockchain.
Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του πρώτου Blockchain (Bitcoin) και να τον τροποποιήσουν με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας πληθώρας νέων blockchains με τα δικά τους κρυπτονομίσματα όπως π.χ. τα Ethereum, Litecoin, Dash, Zcash, Monero, Dogecoin, κλπ.
Ένα blockchain λοιπόν μπορείτε να το φανταστείτε ως ένα τεράστιο, peer-to-peer, αποκεντρωμένο λογιστικό φύλλο που καταγράφει αυτόματα όλες τις πληροφορίες δημιουργίας και ανταλλαγής – μετακίνησης ενός κρυπτονομίσματος. Επειδή αυτό το blockchain είναι αποκεντρωμένο όλοι οι χρήστες του δικτύου εν δυνάμει μπορούν να επιβεβαιώσουν μια συναλλαγή π.χ. μεταφοράς bitcoin από τον έναν χρήστη στον άλλον χωρίς την ανάγκη κάποιου είδους οργανισμού όπως μια τράπεζα.
Τι είναι το Ηλεκτρονικό πορτοφόλι;
To Crypto wallet ή Ηλεκτρονικό / Ψηφιακό πορτοφόλι είναι αυτό που αποθηκεύει τον αριθμό των κρυπτονομισμάτων που κατέχει κάποιος. Για παράδειγμα ένα Bitcoin Wallet κρατάει τον αριθμό των bitcoins που έχει αγοράσει κάποιος ή έχει στείλει σε αυτό μέσω του mining που έχει κάνει.
Όμως, μιλώντας με πολύ απλουστευμένη τεχνική ορολογία, στην πραγματικότητα το πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που έχουμε δεν περιέχει κανένα κρυπτονόμισμα αλλά ένα μοναδικό ιδιωτικό και δημόσιο κλειδί κρυπτογράφησης. Αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για να υπογράψουν ψηφιακά τις διευθύνσεις «κελιών» στο blockchain (λογιστικό φύλλο) στις οποίες έχουν πιστωθεί ποσότητες του κρυπτονομίσματος. Άρα αν ένα κελί στο blockchain περιλαμβάνει μια υπογραφή δική σας, τότε το περιεχόμενο του ανήκει σε εσάς που κατέχετε το ιδιωτικό/δημόσιο κλειδί κρυπτογράφησης. Με άλλα λόγια, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι στο πορτοφόλι σας, αλλά στο blockchain και το μόνο που κάνει το πορτοφόλι σας είναι να έχει πρόσβαση στα κελιά που έχουν υπογραφεί με τα εν λόγο κλειδιά.
Αν όμως χάσετε το πορτοφόλι σας τότε χάνετε τα ψηφιακά κλειδιά και άρα δεν μπορείτε να «διεκδικήσετε» τις διευθύνσεις με τα κρυπτονομίσματα του blockchain. Για να προστατευτούν τα πορτοφόλια, παρέχονται διάφορες δικλείδες ασφαλείας ανάλογα με το είδος τους. Αυτά είναι :
- Software Wallet – Hot Storage: Συνήθως είναι λογισμικά για κινητά, υπολογιστές ή και διαδικτυακά και είναι συνδεδεμένα στο internet
- Hardware Wallet – Cold Storage: Είναι συσκευές που συνδέονται στον υπολογιστή σας αλλά δεν είναι είναι συνδεδεμένα στο internet
Software Crypto Wallets
Τα Software πορτοφόλια σας παρέχουν την ευκολία ότι είναι δωρεάν, εύκολα στην χρήση, άμεσα στην πρόσβαση (π.χ. mobile wallet) και παρέχουν κατά την δημιουργία τους ένα SEED phrase που αποτελείται συνήθως από 24 τυχαίες αγγλικές λέξεις από τις οποίες και παράγονται τα κλειδιά κρυπτογράφησης. Το μειονέκτημα τους είναι ότι σε περίπτωση που προσβληθεί το κινητό ή ο υπολογιστής από κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή κάποιο «παραποιημένο» λογισμικό πορτοφολιού τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσετε τα κρυπτογραφικά κλειδιά σας και άρα τα κρυπτονομίσματά σας.
Μια υποκατηγορία των Software Wallets είναι και τα online wallets που παρέχουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το Binance. Όσοι αγοράζουν ή κάνουν trading με κρυπτονόμισμα, συνήθως κρατάνε τα νομίσματά τους σε αυτά για να μπορούν εύκολα να τα μετατρέπουν σε Fiat νόμισμα (π.χ. €) και να τα μεταφέρουν στην τράπεζά τους. Επίσης κάποια ανταλλακτήρια όπως το προαναφερθέν Binance σας παρέχουν και χρεωστική κάρτα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αγοράζετε απευθείας με τα κρυτονομίσματά σας χωρίς να χρειάζεται να τα μεταφέρετε σε τράπεζα.
Πάρα του ότι τα ανταλακτήρια αυτά εφαρμόζουν δρακόντια μέτρα ασφαλείας, δεν παύει το γεγονός ότι πάσχουν από το λεγόμενο «Not your keys ? Not your Coins«. Εφόσον δηλαδή δεν έχετε στην κατοχή σας τα κλειδιά (είναι στο ανταλλακτήριο), δεν έχετε κρυπτονόμισμα. Με άλλα λόγια δεν είστε η τράπεζα σας !
Hardware wallets
Τέλος τα Hardware wallet, σας παρέχουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αφού τα κλειδιά συναλλαγών (κρυπτογράφησης) δημιουργούνται και βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στην συσκευή. Το κόστος τέτοιον πορτοφολιών ξεκινάει συνήθως από 40€ και ανάλογα τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να ξεπεράσουν και τα 200€. Τα περισσότερα παρέχουν και συνοδευτικό λογισμικό για να το διαχειρίζεστε, να αγοράζετε, να πουλάτε και να στέλνετε η να λαμβάνετε κρυπτονομίσματα.
Επειδή όμως το ιδιωτικό κλειδί που χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που κάνετε, δεν «φεύγουν» ποτέ από το hardware wallet σας, είναι απόλυτα ασφαλές ακόμα και αν τύχει ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό.
Γιαυτό και οι βετεράνοι των κρυπτονομισμάτων προτείνουν να έχετε το μέγιστο δυνατό αριθμό των κρυπτονομισμάτων σας σε ένα hardware πορτοφόλι ασφαλείας (όπως το Trezor), παρά να τα αποθηκεύετε όλα σε ένα ανταλλακτήριο ή κάποιο Software wallet που είναι πιθανό να παραβιαστεί. Την στιγμή της σύνταξης του παρόντος άρθρου, έχουν καταγραφεί περίπου 49 hacks ανταλλακτηρίων που είχαν ως αποτέλεσμα σε συνολικές απώλειες περίπου 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για τα Hardware Wallet όμως, επειδή έχουν δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν και ως συσκευές κρυπτογράφησης αρχείων, υπογραφής αρχείων και email, χρήσης ως κλειδιών εισόδου σε server μέσω ssh κ.α. ίσως αξίζει να αναφερθούμε σε αυτά σε ξεχωριστό άρθρο. Οπότε εάν υπάρχει ενδιαφέρον, γράψετε μας στα σχόλια.
Επίλογος
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κολοσσοί που είχαν σορτάρει τις μετοχές της GameStop, είδαν απώλειες της τάξης των δισεκατομμυρίων, όταν μια κοινότητα χιλιάδων μελών στο Reddit (Wallstreet bets) αποφάσισε να αγοράσει τις μετοχές της GameStop αποδεικνύοντας, το πόσο «τρύπιο» και εκμεταλλεύσιμο είναι το σύστημα. Οι αντιδράσεις και ο πανικός των μεγάλων οίκων που στοιχημάτιζαν στην πτώση της μετοχής της GameStop, όταν είδαν τελικά ότι η μετοχή αντί να πέφτει να ανεβαίνει, δημιούργησε εντονότερο κύμα αγοράς από την εν’λόγο κοινότητα.
Φυσικά, οι κολοσσοί δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια, πήραν μερικά τηλέφωνα και αρκετά λογισμικά όπως το RobinHood που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά των μετοχών, κλείδωσε την αγορά της μετοχής επιτρέποντας όμως μόνο την πώληση της. Επίσης κινήθηκαν διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.
Το παραπάνω είναι μόνο η αρχή και αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει κοινότητα που αντιλαμβάνεται την δύναμη του συνόλου και της αποκεντρωμένης αγοραστικής δύναμης, μπορούν να αναταράξουν ιδρύματα και καθεστώτα. Από την άλλη τα κρυπτονομίσματα, αλλά και η τεχνολογία των blockchain φαίνεται πλέον να χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και από μεγάλους οργανισμούς που αγοράζουν μεγάλα ποσά κρυπτονομίσματος ως αποθεματικά αφού παρατηρούν ότι οι κυβερνήσεις τους τυπώνουν χρήμα χωρίς αντίκρισμα.
Το 2020 και ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες του έφεραν ένα κύμα αλλαγών στην νοοτροπία των ανθρώπων. Οι κατηγορίες ανθρώπων που αναφέραμε στο παρόν άρθρο θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, είτε επειδή είναι ρομαντικοί και πιστεύουν στην ιδεολογία, είτε στην μακροχρόνια επενδυτική αξία των κρυπτονομισμάτων είτε επειδή θέλουν να διαβάζουν για «συνταγές» που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τον επόμενο θησαυρό στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε ; Πως επενδύετε σε κρυπτονομίσματα ; Χρησιμοποιείτε τεχνική ανάλυση για τις προβλέψεις σας ; Πείτε μας στα σχόλια.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε «Κανένα bit, στα χέρια τραπεζίτ…»
(Μήπως να το κάνω μπλουζάκι;)
Πάρα, μα πάρα πολύ πληροφορία συγκεντρωμένη σε ένα άρθρο!
Έστω κι έτσι, μόνο συγχαρητήρια αξίζουν για την προσπάθεια!!
Θα ήθελα πάντως να δώ κι άλλα άρθρα για το θέμα (blockchain, wallets κλπ).
Μπράβο σας..
Ευχαριστούμε! Θα υπάρξει συνέχεια το Blockchain και τα Wallets
Συγχαρητήρια… τέλειο άρθρο και γραμμένο ωραία…
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια ! Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο.
Συγχαρητήρια για το άρθρο πολύ καλό και ολοκληρωμένο για την σημερινή εικόνα του btc. Περιμένω ένα άρθρο και για εμάς που αγαπάμε τα privacy coins (Grin, Monero, Zcash τα οποία ολοκληρώνουν το τρίπτυχο ανωνυμία, ιδιωτικότητα και αποκέντρωση), και ας μας έχετε στο περιθώριο… προς το παρών :):)
Ωωω ναι ! Θα γίνει και αυτό ! Αξίζει να τα γνωρίζει ο κόσμος !