Τι παίζει με την κατανάλωση ρεύματος και τον πυρήνα Linux (μπαταρία σε φορητό)

Έχουμε αναφερθεί παλιότερα στο σε αυτό το πρόβλημα που ανέκυψε με την έκδοση 2.6.38 του Linux πυρήνα που είναι «στάνταρτ» στις περισσότερες διανομές.

Από ότι φαίνεται το πρόβλημα εντοπίστηκε…. αλλά… δεν υπάρχει εύκολη λύση. Η λύση δυστυχώς, μάλλον μόνο από τους κατασκευαστές μπορεί να έρθει (με κάποιο BIOS update ?) παρά απο τους προγραμματιστές του Linux. To ζήτημα είναι αρκετά τεχνικό και μπορεί μεν να μην κατανοώ/ουμε πλήρως τις λεπτομέρειες δεν πάβουμε όμως να επιρεαζόμαστε απο δύο βασικά συμπτώματα αυτής της «ασθένειας»: ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ και ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Όσοι προφανώς έχετε Laptop/Netbook, σας ενδιαφέρει… όσοι έχετε σταθερό υπολογιστή (πύργο) μάλλον θα παρατηρείστε απλά μια μικρή (ίσως) αύξηση στην παραγωγή θερμότητας και προφανώς δεν σας «καίει» το ζήτημα. Εμάς πάντως τα χέρια μας έχουν καεί στο λάπτοπ !!!

power_consumption

Ο Σίμος Ξενιτέλλης αναφέρθηκε στο ζήτημα στην mailing list του Ubuntu-gr κάνοντας μια ανασκόπηση του προβλήματος:

Υπήρξε το ζήτημα με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας σε φορητούς υπολογιστές, σε διανομές που χρησιμοποιούν νεότερες εκδόσεις πυρήνα του Linux. Το αποτέλεσμα για την κοινότητά μας ήταν ότι «σε μερικούς φορητούς υπολογιστές, η κατανάλωση ενέργειας ήταν μεγαλύτερη με αποτέλεσμα ο υπολογιστής σε μπαταρία να διαρκεί αρκετά λιγότερο (διότι η μπαταρία πρέπει να φορτιστεί πιο νωρίς)».

Με τη χρήση κάτι που ονομάζεται git bisect, ήταν εφικτό να βρεθεί η έκδοση του πυρήνα που προκάλεσε το πρόβλημα καθώς και η αλλαγή που το προκάλεσε. Για παράδειγμα, αν η τρέχουσα έκδοση του πυρήνα έχει πρόβλημα και 200 εκδόσεις πριν δεν υπήρχε πρόβλημα, τότε

1. δοκιμάζουμε αν υπήρχε πρόβλημα 100 εκδόσεις πριν

α. αν ναι, τότε δοκιμάζουμε 150 εκδόσεις πριν

β. αν όχι, τότε δοκιμάζουμε 50 εκδόσεις πριν

κτλ

Αυτή τη λειτουργία την υποστηρίζει εύκολα το αποθετήριο πηγαίου κώδικα git. Το αποτέλεσμα της έρευνας περιγράφει ότι σε μερικούς υπολογιστές, με προβληματικό BIOS, έχει γίνει μια αλλαγή στο Linux που μπορεί να τους επηρεάσει σε σχέση με την κατανάλωση. Οι προγραμματιστές του πυρήνα Linux έπρεπε να αποφασίσουν, όταν το BIOS αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει μια σημαντική λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας σε συσκευές PCI (είτε δε μπορεί, είτε το BIOS έχει πρόβλημα),

α. να μη γίνει προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας (αυξημένη κατανάλωση, δε θα κολλά ο υπολογιστής)

β. να γίνει με το ζόρι προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας (μπορεί να κολλήσει ο υπολογιστής)

Στο η-περιοδικό LWN.net υπάρχει άρθρο, «PCIe, power management, and problematic BIOSes» https://lwn.net/Articles/449448/ (θα είναι διαθέσιμο για ανάγνωση από

την επόμενη Πέμπτη), αναφέρει:

«That said, this patch is the one that the bisection effort at Phoronix has fingered as the cause of the power regression. Apparently, the notion that disabling low-power states in hardware may lead to increased power consumption also makes sense. The workaround suggested in the article is to boot with the pcie_aspm=force option; that forces the system to turn on ASPM regardless of whether the BIOS claims to support it. This workaround will undoubtedly yield better battery life on some affected systems; others may well not work at all. In the latter case, the system may simply lock up – a state with even worse latency characteristics combined with surprisingly bad power use. So this workaround may be welcomed by users who have seen their battery life decline significantly, but it is not a proper solution to the problem.»

Αν πιστεύουμε ότι έχουμε πρόβλημα, τότε μπορούμε να τρέξουμε σε «τερματικό»

dmesg | grep ASPM

Αν αναφέρει κάτι σαν

«[ 0.439490] ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it»

τότε μπορούμε να ρυθμίσουμε την επιλογή πυρήνα (kernel option) pcie_aspm=force και όταν το κάνουμε θα αναφέρει

$ dmesg | grep ASPM
[ 0.000000] PCIe ASPM is forcedly enabled
[ 0.439490] ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it

που σημαίνει ότι πράγματι ενεργοποιήθηκε με το ζόρι. Εδώ παρατηρούμε αν η μπαταρία μπορεί να διατηρήσει τον υπολογιστή ανοικτό για περισσότερο χρόνο, οπότε έχει νόημα για εμάς να έχουμε την επιλογή.

power_consumption1

Ανακεφαλαιόνοντας,

1. το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν λίγα άτομα με υπολογιστή με προβληματικό BIOS

2. η σωστή λύση είναι οι κατασκευαστές να διορθώσουν το BIOS

3. υπάρχει κάτι για να πειραματιστούμε, αυτό με το pcie_aspm=force

4. Αναφερθήκαμε και στο φόρουμ για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προβληματικού BIOS,

 

Αυτά σε γενικές γραμμές. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το θέμα στο forum του Ubuntu http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=18042 ή άν γνωρίζεται οτι υπάρχει ενεργή συζήτηση και σε άλλο Ελληνικό φόρουμ διανομής Linux παρακαλώ αφήστε το ως σχόλιο απο κάτω. Προσωπικά έχω δοκιμάσει την λύση «pci_aspm» και είδα μια διαφορά 15% αύξηση στην διάρκεια της μπαταρίας χωρίς όμως να λύσει το πρόβλημα της θερμότητας. Σήμερα στον laptop μου Ubuntu 11.04, ενώ έχω εγκατεστημένο τον Linux 3.0~rc4 (δείτε εδώ πώς) αποφάσισα να εγκαταστήσω τον Linux kernel 2.6.32 (είναι έκδοση του 2010/Μάρτιος) και ο οποίος δεν «ασθενεί» από αυτό το πρόβλημα. Θα δούμε πως θα πάει… θα κρατήσω αυτή την έκδοση (2.6.32) για μια βδομάδα και αν δω οτι υπάρχει βελτίωση, θα απεγκαταστήσω όλους τους υπόλοιπους πυρήνες που έχω στο σύστημά μου (2.6.38-natty, 3.0-oneiric)

Το ζήτημα επηρεάζει όπως είχα είπα όλες τις «σύγχρονες» διανομές μόνο και μόνο επειδή έχει να κάνει με τον πυρήνα… το βασικότερο κομμάτι που είναι κοινό σε όλες τις διανομές.

Advertisement

31 σκέψεις σχετικά με το “Τι παίζει με την κατανάλωση ρεύματος και τον πυρήνα Linux (μπαταρία σε φορητό)

Add yours

    1. @modenas88:disqus Πραγματικά με "κολάζεις" με το "διαβολάκι (BSD)" καλοκαιριάτικα με ντάλα τον ήλιο !! Λες το FreeBSD να αναγνωρίσει τις συσκευές ενός σύγχρονου λάπτοπ ?? Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου πραγματικά !!

    2. Εμενα σε HP- G62 το προβλημα οταν το αγορασα(θερμοκρασιας-μπαταριας) το ειχε αναλογα με τους drivers,με ανοιχτους οταν ξεκινουσε(χωρις φορτο) και στις τρεις εκδοσεις που δοκιμασα(10.04 10.10 11.04)και fedora, ηταν 48 βαθμους(χειμωνας βλεπεται,τωρα 55).Με τους κλειστους παλι σε ολες τις εκδοσεις 10 βαθμους κατω. Με την μπαταρια το προβλημα διορθωθηκε αρκετα μετα την αναβαθμιση σε σε ΑΤΙ 11.6. Κρατουσε πρωτα μια ωρα και δεκα λεπτα και τωρα διομιση ωρες μολις ενα τεταρτο πισω απο τα windows.

    3. Επισης εχω δοκιμασει και τους πυρηνες των παραπανω διανομων συν την 11.10 με μεταγλωττιση αλλα καμια διαφορα.Στην μπαταρια παρατηρησα με τις παλιοτερες εκδοσεις του catalyst μου αναγνωριζε πληρη φορτιση στο 94% ενω με την 11.6 στο 100%.
      Θελω να πω δηλαδη οτι δεν φταει μονο ο πυρηνας. Πως βελτιωθηκαν οι κλειστοι χωρις να αλλαξει τιποτα στον πυρηνα ενω παιρνουν τις ιδιες πληροφοριες απο το bios με πριν. Μηπως θελει περισσοτερη δουλεια απο τα παιδια που γραφουν τους ανοικτους.

    4. @modenas88:disqus Πραγματικά με "κολάζεις" με το "διαβολάκι (BSD)" καλοκαιριάτικα με ντάλα τον ήλιο !! Λες το FreeBSD να αναγνωρίσει τις συσκευές ενός σύγχρονου λάπτοπ ?? Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου πραγματικά !!

    5. Εγώ έχω ubuntu 10.10! Έχει κάτσει άψογα! Και με καμιά δεκαριά έξτρα αποθετήρια (medibuntu, getdeb, maverick-bleed κλπ) και είμαι στην αιχμή της τεχνολογίας :-Ρ

    6. @914fa440ee846d863d5893a248534102:disqus Είναι ενεργοποιημένο μια χαρά, οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω.! Τα υπόλοιπα μηνύματα δεν έχουν σημασία αφού έχεις επιβάλει την παράμετρο pcie_asmp στο σύστημά σου. 

  1. Κοινώς την πατήσαμε κανονικά..!
    Εμένα δεν υποστηρίζει PCIe ASPM, δοκίμασα το pcie_aspm=force στο GRUB, αλλά τζίφος…
    Μάλλον τελικά είναι συνδυασμένο το πρόβλημα ATI & ASPM!!!

    1. @modenas88:disqus Πραγματικά με "κολάζεις" με το "διαβολάκι (BSD)" καλοκαιριάτικα με ντάλα τον ήλιο !! Λες το FreeBSD να αναγνωρίσει τις συσκευές ενός σύγχρονου λάπτοπ ?? Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου πραγματικά !!

  2. εμενα με την πρωτη εντολη μου εβγαλε αυτο
     [    0.417780] pci 0000:01:00.0: disabling ASPM on pre-1.1 PCIe device.  You can enable it with 'pcie_aspm=force'[    0.418246] pci 0000:02:00.0: disabling ASPM on pre-1.1 PCIe device.  You can enable it with 'pcie_aspm=force' 
    εχω προβλημα η δεν εχω ?

    1. @modenas88:disqus Πραγματικά με "κολάζεις" με το "διαβολάκι (BSD)" καλοκαιριάτικα με ντάλα τον ήλιο !! Λες το FreeBSD να αναγνωρίσει τις συσκευές ενός σύγχρονου λάπτοπ ?? Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου πραγματικά !!

  3. Χρήσιμο άρθρο αυτό για να ενημερωθούν οι χρήστες Linux για αυτό το προσωρινό αυτό πρόβλημα του πυρήνα μας. Σε αυτό το πρόβλημα είναι σωστότερο να κινούμαστε "στα άκρα". Δλδ να χρησιμοποιούμε ή παλαιότερους πυρήνες πχ τον 2.6.32 (πάλι πχ, ubuntu 10.04 LTS), που είναι προτιμότερο (εφόσον είμαστε τυχεροί και υποστηρίζει όλες τις συσκευές μας), ή τον υπό ανάπτυξη 3.0-rc* όπου όπου θα έχει και κάποια regression fixes. "Μακριά" από τους 2.6.35, ~36, ~38, ~39. Ο 2.6.37 (προσωπικά, αλλά και το διάβασα και κάπου μετά) μου φαίνεται να είναι λίγο καλύτερος, αλλά αυτό μπορεί να "φταίει" το salix 13.37 / xfce που έχω στο netbook(;).
    Για αυτούς που είναι ποιο "ανήσυχοι" είναι ευκαιρία(τώρα που είναι και καλοκαίρι) να δώσουν μια ευκαιρία σε κάποιο BSD. Το FreeBSD με xfce που έχω στο netbook είναι πολύ (εννοώ ΠΟΛΥ) πιο κρύο ακόμα και από το ubuntu 10.04(2.6.32)! Για να ακουστώ ως υπερβολικός… αυτή στιγμή κάνω port-upgrade (downloading+compiling), μετά από πέρασμα από 8.1 σε 8.2 και το netbook(!) δεν καίει τόσο, όσο έκαιγε με απλό σερφάρισμα με το Lubuntu 11.04. Εμφανής διαφορά! Δοκιμάστε, λοιπόν, ένα FreeBSD ή το PC-BSD που είναι το ubuntu των BSDs :P Το δεύτερο μην το δοκιμάσετε σε netbook προς θεού, είναι αρκετά βαρύ, σε λαπτοπς θα είναι τέλειο.

    1. @modenas88:disqus Πραγματικά με "κολάζεις" με το "διαβολάκι (BSD)" καλοκαιριάτικα με ντάλα τον ήλιο !! Λες το FreeBSD να αναγνωρίσει τις συσκευές ενός σύγχρονου λάπτοπ ?? Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου πραγματικά !!

    2. Είναι να μην σε κολάζει κάτι τέτοιο http://blaireaulinux.free.fr/images/wallpapers/fr… εεε… εννοώ το more-unix :D Πέρα από πλάκα, με το PC-BSD  που έβαλα στον σταθερό, με πανεύκολη εγκατάσταση, δεν έκανα τίποτα που να μου θύμιζε FreeBSD, μου είχε έτοιμη την κάρτα γραφικών(nvidia) και με σωστή ανάλυση(!) μου είχε έτοιμο το flashplugin, LibreOffice και firefox… μέχρι που το βαρέθηκα :P Δεν σου λέω να βάλεις ένα από τα δύο ή και να γράφεις μερικά έως αρκετά άρθρα για BSDs αλλά μπορείς να κατεβάσεις το FreeBSD Custom DVD με έτοιμο XFCE από εδώ http://freebsd-custom.wikidot.com/ του κ. Μανώλη Κιαγιά και να σου αναφέρω ότι ο installer του PC-BSD υποστηρίζει KAI εγκατάσταση κανονικού FreeBSD http://2.bp.blogspot.com/_2BKWugtjdjg/TCoqQGUl6TI… Εξάλου στην ίδια arena βρίσκονται :D

    3. Επειδη με ενδιαφερει το θεμα, πως γινεται να κατεβασω freebsd η το pcbsd κανω ενα liveusb οπως τα livecd του ubuntu; Για παραδειγμα εγω φτιαχνω liveusb με το startup disk creator του ubuntu. Εχω βαλει και το unetbootin αλλα κατεβαζω το freebsd , κανω την διαδικασια που λεει και δεν δουλευει σε εμενα.
      Βεβαια εχει συμβει σε καποιες διανομες linux να εχω κανει τα πραγματα σωστα και να μην δουλευει οπως για παραδειγμα ηθελα να δοκιμασω το opensuse οπου το εγραψα και σε usb stick και σε cd αλλα και τα δυο κολλουσαν κατα την διαρκεια του boot.

    4. Το FreeBSD δεν προσφέρει,
      επίσημα, Live CD με γραφικό περιβάλλον (πχ
      Gnome, KDE) παρά μόνο ένα χωρίς γραφικά
      (FreeBSD-8.2-RELEASE-i386-livefs.iso) απλά για να κάνεις
      την δουλειά σου (πχ σαν rescue cd). Υπάρχουν
      βέβαια κάποια μικρά projects που φτιάχνουν
      Live CD αλλά προσωπικά δεν τα πολυ-εμπιστεύομαι.
      Αν θες κάτι πιο σοβαρό σε FreeBSD Live CD
      κατέβασε το PC-BSD που έχει KDE ή GhostBSD με
      Gnome. Για το PC-BSD κατέβασε το DVD αφού μόνο
      αυτό προσφέρει Live περιβάλλον, καθώς το
      CD του είναι *boot-only*. Πάντως αν σου φανούν
      τα δύο παραπάνω “βαριά” (εννοώ με
      εγκατάσταση), να ξέρεις δεν συμβαίνει
      -καθόλου- το ίδιο με το κανονικό FreeBSD. Τα
      ISOs είναι σαν και αυτά του Linux. Δηλαδή για
      Live USB χρησιμοποιείς πχ το unetbootin

    5. Δυστοιχως αυτη η μεθοδος δεν λειτουργει διοτι οταν το φτιαχνω και κανω boot απο το usb μου λεει invalid or corrupt kernel image. Θελω πολυ να φτιαξω ενα liveUSB με PC-BSD αλλα απο οτι φαινεται δεν ειναι εφικτο.

    6. ουπς… μόνο την παρουσίαση είχα δει. thnx

    7. Eμενα με κολασε και το κατεβαζω τωρα, αυριο θα γραψω εντυπωσεις. Με τον 2.6.32 εφαγα τα μουτρα μου 60 βαθμους θερμοκρασια, χωρις να τρεχει καμμια εφαρμογη, το laptop πανω σε βαση ψυξης και η δοκιμη εγινε βραδινες ωρες. Με τους κλειστους δεν το δοκιμασα γιατι δεν ειχε νοημα αντε να δουλευε 10 βαθμους πιο κατω.
      Επισης παιζει μεγαλο ρολο το μοντελο ακομα και της ιδιας εταιρειας .
      πχ σε ενα παλιο ΗΡ compaq presario με ΑΤΙ(ανοικτους) σε ολες τις διανομες ακομα και στην natty ξεκιναγε 35 βαθμους και εφτανε το πολυ μεχρι 55 ακομα και σε compile. Δηλαδη απο τις προσωπικες μου και μονο δοκιμες σε δυο laptop, 6 διανομες 10 πυρηνες (με compile  η οχι). Οσο αφορα αφορα την θερμοκρασια ο πυρηνας δεν επαιξε πουθενα ρολο,αλλα παιζει ρολο η μεταφραση του ΒΙΟS απο τους εκαστοτε οδηγους. 
      Υ.Γ. Να υπενθυμισω οτι το laptop της δοκιμης ειναι το HP G62 με ΑΤΙ

    8. Μολις δοκιμασα λιγο το PCBSD απο DVD και εχω να πω οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο ροδινα γιαυτους που εχουν Laptops με καρτα γραφικων ATI. Η ATΙ για το FreeBSDΙ δεν γραφει πλεον οδηγους για καρτες γραφικων απο το 2006. Το μονο λειτουργικο που κραταει δροσερο το laptop μου ειναι δυστοιχως το Win7 και παλι. Κριμα.

    9. Δηλαδή τι πρόβλημα εμφανίστηκε; (απορία :ρ) Ποια κάρτα έχεις; Tο PC-BSD(FreeBSD) χρησιμοποιεί μόνο τους open-source drivers που αναπτύσσονται για το Linux. [http://en.wikipedia.org/wiki/Radeon#FreeBSD] . Δηλαδή, αν σε κάποια διανομή Linux χρησιμοποιείς ανοικτούς και είναι ΟΚ, τότε περίπου το ίδιο θα ισχύει και για FreeBSD. Δεν έχω κάποιο σύστημα με ATI γι’ αυτό και μιλάω θεωρητικά. Στο Linux χρησιμοποιείς ανοικτούς ή κλειστούς(fglrx=radeon) drivers; 
      Όσο για το άλλο… και μένα το ίδιο μου βγάζει όταν χρησιμοποιώ το Unetbootin + το ISO. Το έδωσα βιαστικά και δεν είχα δει ότι υπάρχει έτοιμο αρχείο για εγγραφή σε USB [PCBSD8.2-«arch»-USB.img]. Tώρα «περνάς» το img αρχείο στο USB, χρησιμοποιώντας όμως την εφαρμογή imagewriter. Αλλά νομίζω πως βρήκες λύση σ’ αυτό ;)

    10. Εχω ΑΤΙ HD5400 κατι τετοιο και χρησιμοποιω τον κλειστο driver fglrx. Αν
      δεν το βαλω τοτε θα γινει αυτο που περιγραφεται εδω  https://cerebrux.net/2011/05/02/anavathmiste-tous-driver-tis-atiamd-sto-ubuntu-11-04/
      που λεει "ΑΤΙ/AMD…. YOU SUCK Ρεεεεε!! Οι drivers σας είναι για τα πανηγύρια
      !!! Στο σύστημά μου οι open-source drivers στο Ubuntu 11.04 φυσάνε αλλά
      λόγο κάποιου bug/missing-feature το σύστημα ζεσταίνεται και οι
      ανεμιστήρες δουλεύουν μέχρι απογείωσης του λάπτοπ απο το τραπέζι ! Οπότε
      αναγκαστικά σας ανέχομαι με τους κλειστούς driver σας με τα μικρά
      λαγκαρίσματα στα παράθυρα !"

      Ολο αυτο το πειραμα με το PCBSD το εκανα να δω αν δω τυχον χαμηλες θερμοκρασιες.

  4. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ  και αρκετό καιρό (θυμάμαι που το διάβασα στο Phoronix πριν κανα 2 μήνες, παρόμοια ενεργειακά προβλήματα υπήρχαν και στο παρελθόν ανα τακτά χρονικά διαστήματα αλλά τέτοιου μεγέθους πρόβλημα πρώτη φορά) και σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι το Linux έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου χρειάζεται να γίνει μια σοβαρή αναδιάρθρωση του πυρήνα, πράγμα δύσκολο γιατί αυτόματα συνεπάγεται και το πάγωμα προσθήκης νέων δυνατοτήτων. Δεν είναι τυχαίο που το 2009 ο Linus είχε αποκαλέσει το πυρήνα bloated and huge. &nbsp ;http://www.theregister.co.uk/2009/09/22/linus_torvalds_linux_bloated_huge/

    Από την άλλη κάτι τέτοια είναι που ρίχνουν λάδι στην φωτιά και επανεμφανίζεται στο προσκήνιο ο πόλεμος μεταξύ Linus και Tanenbaum (monolithic vs microkernel, Linux vs Minix)

  5. ηθελα να σας ρωτησω κατι απο καιρο εγω αφου εχω βαλει αυτη την παραμετρο στο συστημα μου περνω τα εξεισ μηνθματα:$ dmesg | grep ASPM
    [    0.000000] PCIe ASPM is forcedly enabled
    [    0.804987] ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it
    [    1.232298] Unable to assume _OSC PCIe control. Disabling ASPM
    αν και στην αρχη λεει οτι το ασπμ ειναι ενεργο στο τελος γραφει (οπωσ και στο παραπανω αρθρο):
    the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it Αρα τι παιζει ειναι στα αληθεια ενεργο η κλειστο γιατι δεν βλεπω μεγαλη διαφορα…

    1. @914fa440ee846d863d5893a248534102:disqus Είναι ενεργοποιημένο μια χαρά, οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω.! Τα υπόλοιπα μηνύματα δεν έχουν σημασία αφού έχεις επιβάλει την παράμετρο pcie_asmp στο σύστημά σου. 

    1. @59cb27daf1e59f2496af21ca04b93008:disqus Έχεις δοκιμάσει αυτό που περιγράφουμε στα παρακάτω σχόλια ? Δηλαδή άνοιξε το τερματικό και τρέξε " dmesg | grep ASPM " όπως περιγράφω και στο άρθρο. Αν σου βγάζει κάποιο μήνυμα όπως αυτά που λέω στο άρθρο, τότε άνοιξε ως διαχειριστής του συστήματος  το αρχείο /etc/default/grub και εκεί που λέει "quiet splash" πρόσθεσε και το "pcie_aspm=force" (δηλαδή "quiet splash pcie_aspm=force" ). Αποθήκευσε το αρχείο και μετά τρέξε "sudo update-grub" στο τερματικό. Κάνε και μια επανεκκίνηση και δες έχει βελτιωθεί η κατανάλωση της ηλ. ενέργειας.

      Απο εκεί και πέρα όσον αφορά το ερώτημά σου το 2.6.32 δεν έχει αυτό το πρόβλημα, έγω όπως έχω πει και αλλου έχω ubuntu 11.04 με πυρήνα lucid (2.6.32)

    2. dmesg | grep ASPM
      [    1.022150] ACPI _OSC control for PCIe not granted, disabling ASPM
      [    1.024540] ACPI _OSC control for PCIe not granted, disabling ASPM
       
      Αυτο βγαζει σαν μυνημα. Πρεπει να κανω αυτο που περιγραφεις δηλαδη;

    3. Yep δοκίμασε το και μετά τρέξε να δεις τι μήνυμα σου βγάζει στο "dmesg | grep ASMP" 

    4. Ναι το εκανα, και με την εντολη dmesg | grep ASMP δεν βγαζει τιποτα.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: