Γιατί το Unity πέτυχε σε εταιρικά περιβάλλοντα ενώ απέτυχε ως ΕΛΛΑΚ

Το γραφικό περιβάλλον Unity του Ubuntu, είναι διαδεδομένο σε εταιρικά περιβάλλοντα που χρησιμοποιούν το Ubuntu ενώ λείπει σε άλλες διανομές Linux. Μήπως αυτό σημαίνει ότι απέτυχε ως ανοιχτό λογισμικό;

ubuntu-unity-cerebrux

Το Unity, όπως είδαμε στο εκτενές review του, αποτελεί το βασικό γραφικό περιβάλλον μέσω του οποίου η Canonical παρέχει υποστήριξη στους πελάτες της αλλά και το βασικό γραφικό περιβάλλον για όσους ξεκινούν το ταξίδι τους στον κόσμο του Ελεύθερου Λογισμικού. Η Canonical το υιοθετηθεί ως το βασικό γραφικό περιβάλλον για το Ubuntu από την έκδοση 11.04, αντικαθιστώντας έτσι το παλιό GNOME 2

Το γεγονός ότι από την έκδοση 11.04 και μετά η Canonical σταμάτησε να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των εκδόσεων των άλλων γραφικών διεπαφών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήθελε να επικεντρωθεί (σωστά κατά την προσωπική μου άποψη) σε ένα γραφικό περιβάλλον που θα ελέγχει η ίδια η εταιρία, όσον αφορά την εξέλιξη, την αποδοχή των διορθώσεων των σφαλμάτων κλπ, χωρίς να εξαρτάται από την κοινότητα για το πότε θα εισάγουν διορθώσεις επίσημα.

Ως εταιρία λοιπόν, έχει ως βασικό πυλώνα το κέρδος από την διάδοση και χρήση των προϊόντων που αναπτύσσει έστω και αν είναι ανοιχτού κώδικα. Ο πελάτης λοιπόν, πληρώνει την υποστήριξη για να λειτουργεί το προϊόν χωρίς προβλήματα. Άρα λογικό είναι να επιθυμεί τον «έλεγχο του τελικού προϊόντος» σε όλες του τις πτυχές.

Λίγη ιστορία…

Με την έλευση των Netbooks, υπήρχε η ζήτηση για ένα γραφικό περιβάλλον που θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον ελάχιστο χώρο της οθόνης των 7 ή 10 ιντσών. Οπότε γύρω στην έκδοση 10.04 είχε εμφανιστεί μια τροποποιημένη έκδοση του Ubuntu γνωστή ως Ubuntu Netbook Edition ή Ubuntu Netbook Remix.

ubuntu-netbook-remix

Η έκδοση αυτή ήταν μια κοινοτική προσπάθεια η οποία προφανώς και άρεσε στην εταιρία (που φαντάζομαι ότι εκείνη την εποχή σκεφτόταν την υιοθέτηση κάποιου γραφικού για τους εταιρικούς πελάτες της) και έγινε το έναυσμα για την δημιουργία του Unity ενώ σταδιακά οδήγησε στο τέλος του Ubuntu Netbook Remix.

Το Unity σήμερα

Στην καθομιλουμένη, όταν λέμε Ubuntu, εννοούμε το γραφικό περιβάλλον Unity. Για τα υπόλοιπα γραφικά περιβάλλοντα, το ξεκαθαρίζουμε με το όνομα Κubuntu (για γραφικό περιβάλλον KDE), Ubuntu GNOME (για γραφικό περιβάλλον GNOME), Χubuntu (με XFCE), Lubuntu (Με LXDE), Ubuntu MATE κλπ.

Το Unity όταν είχε πρώτο εισαχθεί, σίγουρα ήταν πρωτόγνωρο για τους πολλούς χρήστες. Μερικοί παραδοσιακοί χρήστες άλλαξαν γραφικό περιβάλλον (περισσότερο προς το XFCE και αρκετοί προς MATE όταν αυτό είχε ξεκινήσει), άλλοι άλλαξαν διανομή διαφωνώντας με την κίνηση του Ubuntu ενώ αρκετοί αποφάσισαν να παραμείνουν και να προσαρμοστούν στο νέο γραφικό περιβάλλον.

Η μορφή που είχε τότε είναι τελείως διαφορετική με την μορφή που έχει σήμερα. Αυτό έχει συμβεί και με τις μεγάλες αλλαγές που είχαν γίνει από το KDE 3 στο 4 αλλά και από το GNOME 2 στο 3 (και σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί χρήστες μετακινήθηκαν σε άλλο γραφικό περιβάλλον). Όσο υπάρχει εξέλιξη, όλα τα γραφικά περιβάλλοντα γίνονται όλο και περισσότερο πιο χρηστικά.

Η Canonical παρείχε το Unity προς χρήση και από την κοινότητα. Αυτό είναι μια λοιπόν σημαντική διαφορά με τους ανταγωνιστές της (Red Hat και Suse). Αν λοιπόν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ubuntu.com θα δείτε ότι είναι διαθέσιμο προς λήψη το ίδιο προϊόν που προσφέρουν στους εταιρικούς πελάτες της (τόσο σε server όσο και σε desktop) με αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας απλός χρήστης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε την ίδια υποστήριξη στα αποθετήρια (ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις) με αυτήν που έχουν και οι εταιρικοί της πελάτες (σε αντίθεση με Red Hat και SUSE).

Αυτό από την μια είναι καλό διότι έχετε ένα επαγγελματικό προϊόν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Υπάρχουν φωνές στον χώρο του ΕΛΛΑΚ που λένε:

Γιατί να κάνω εγώ κάποια εργασία (υποβολή σφαλμάτων, διορθώσεις σφαλμάτων, μεταφράσεις κλπ) και η Canonical να έχει οικονομικό όφελος από αυτό;.

Η αλήθεια είναι ότι η κοινότητα θα μπορούσε να προωθεί ένα πιο κοινοτικό προϊόν π.χ. Ubuntu MATE, Ubuntu GNOME, Κubuntu κλπ. Η υποβολή και διόρθωση σφαλμάτων θα ωφελούσε τόσο το βασικό σύστημα Ubuntu όσο και upstream τις άλλες διανομές.

Όμως επικρατεί και η απάντηση ότι μπορεί να έχει οικονομικό όφελος για τους εταιρικούς της πελάτες αλλά ταυτόχρονα παρέχει ελεύθερα και ΔΩΡΕΑΝ το ίδιο προϊόν και στην κοινότητα όπως είδαμε και στο άρθρο με τίτλο «Τι είναι μια εταιρική διανομή» . Να σημειώσουμε ότι οι εταιρικοί πελάτες είναι ελεύθεροι να εγκαταστήσουν μόνοι τους και χωρίς να πληρώσουν το ίδιο προϊόν που έχετε πρόσβαση και εσείς.

Γιατί το Unity απέτυχε στο ΕΛΛΑΚ;

Παρόλο που όπως είπαμε είναι διαδεδομένη η χρήση του αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ένα πετυχημένο πρότζεκτ στον κόσμο του ΕΛΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα).

Η Canonical, έδωσε τον κώδικα του Unity ανοικτό ώστε να μπορεί ο καθένας να το ενσωματώσει και σε άλλες διανομές (που δεν είναι βασισμένες στο Ubuntu). Μέχρι τώρα, καμία διανομή δεν παρέχει κάποια έκδοση, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, με το γραφικό περιβάλλον Unity που να δουλεύει αβασάνιστα.

Συνήθως η πιο «τρελή» κοινότητα ΕΛΛΑΚ, που εφαρμόζει πρώτη τις νέες εκδόσεις γραφικών, είναι η Arch. Ακόμα και αυτή δεν έχει κάτι σταθερό σε Unity είτε ως βασικό Arch είτε ως διανομή βασισμένη σε Arch. Έγινε μια προσπάθεια σε openSUSE σε παλιότερη έκδοση αλλά έχει εγκαταλειφθεί. Ακόμα και στην διανομή Fedora είχε γίνει προσπάθεια (το αποθετήριο ήταν στο obs μαζί με του openSUSE) αλλά και εδώ δεν προχώρησε.

 

unity-opensuse

Ένα project (είτε γραφικό περιβάλλον είτε πρόγραμμα) είναι επιτυχημένο στον χώρο του ΕΛΛΑΚ εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ένας χρήστης ανεξάρτητα με την διανομή που θα επιλέξει. Και όταν λέμε επιτυχημένο, δεν εννοούμε να είναι το σουπερ ντουπερ πρόγραμμα που να έχει διακρίσεις κλπ. Εννοούμε να έχει ευρεία αποδοχή.

Ένα από τα βασικότερα εμπόδια στην διάδοσή του, που έχει επισημανθεί από πολλούς στην κοινότητα ΕΛΛΑΚ, έπαιξε ρόλο η ευρήτερη επιχειρηματολογία ενάντια στο παλιό Contributor License Agreement. Αυτό το συμφωνητικό μετέφερε με λίγα λόγια τα πνευματικά δικαιώματα του κώδικα στην Canonical ασχέτως αν παρέμενε ανοιχτού κώδικα. Αν για παράδειγμα, κάποιος στο openSUSE έβρισκε bug και έστελνε κώδικα που διορθώνει το πρόβλημα, μπορεί ο κώδικάς του να παραμένει ανοιχτός, τα πνευματικά δικαιώματα όμως για αυτή του την δουλειά μεταφέρονταν στην Canonical. Φυσικά, η Canonical από την πλευρά της ως εταιρεία, ήθελε να προστατέψει νομικά τον εαυτό της, αλλά και η κοινότητα ΕΛΛΑΚ είχε εύλογα της ανησυχίες της.

Παρόλο που τα πράγματα έχουν αλλάξει και η Canonical πλέον (από το 2011) χρησιμοποιεί Harmony Contributor licence agreement (όπου δεν μεταβιβάζονται τα πνευματικά δικαιώματα ) η «ρετσινιά» είχε κολλήσει και είχε επηρεάσει την γενικότερη διάδοσή του σε άλλες διανομές. Σε αυτό συνέβαλε αρκετά και η, κατά διαστήματα, ατυχής επικοινωνιακή πολιτική η οποία όσοι θυμάστε δημιουργούσε προβλήματα και προστριβές.

Το έργο πλέον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, αφού στην επερχόμενη έκδοση Ubuntu 16.04, το Unity (έκδοση 7.4) θα είναι η τελευταία του έκδοση ως έχει. Ήδη, εδώ και 2 χρόνια περίπου η Canonical δουλεύει την έκδοση Unity 8, το οποίο όπως είδαμε έχει στόχο την σύγκληση του υπολογιστή με το κινητό και αναμένεται να το δούμε σε «δοκιμαστική» μορφή τον Οκτώβριο του 2016 στην έκδοση Ubuntu 16.10.

Μην ξεχνάμε ότι αν το Ubuntu έβγαινε σε εταιρική και απλή έκδοση, δεν θα υπήρχε πρόβλημα μιας και θα ήταν διαφορετικά προϊόντα. Όμως, όπως είπαμε, ένα είναι το προϊόν και η εταιρεία καλείται να εξισορροπεί εταιρικές και κοινοτικές «απαιτήσεις».

Επίλογος

Το Unity είναι το γραφικό περιβάλλον που έχει επικρατήσει σε desktop υπολογιστές. Δεν ξέρουμε εάν η επίσημη μετάβαση στο Unity έγινε μόνο για τον έλεγχο του γραφικού περιβάλλοντος από την εταιρία ή αν είχε στόχο το μέλλον στην τεχνολογία, τα tablets και κινητά (όπου έχει επικρατήσει το Android και το iOS).

Όπως και να έχει το γραφικό αυτό περιβάλλον είναι πολύ επιτυχημένο σε εφαρμογή του σε εταιρίες και ανεξάρτητους επαγγελματίες που υποστηρίζει η Canonical. που και αν κοιτάξετε, είτε στα συνέδρια της Nvidia, είτε σε επιστημονικά κέντρα, είτε σε υπολογιστές προγραμματιστών, θα παρατηρήσετε ότι έχουν Ubuntu με Unity. Όμως ως έργο ανοιχτού κώδικα στον χώρο του ΕΛΛΑΚ είναι αποτυχημένο μιας και δεν έχει γίνει ευρέως (έως καθόλου) εφαρμόσιμο σε άλλες διανομές πλην των βασισμένων σε Ubuntu.

6 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί το Unity πέτυχε σε εταιρικά περιβάλλοντα ενώ απέτυχε ως ΕΛΛΑΚ

Add yours

  1. Ή Canonical δουλεύει τη σύγκλιση από την αρχή του Unity. Αν θυμάσαι άμεσα είχαν βηει τότε το Ubuntu TV και το Ubuntu for Android.

    Είναι υπέρ του Unity και χαίρομαι που μια τουλάχιστον εταιρία παίρνει το desktop στα σοβαρά.

    1. Αυτό είναι και το οξύμωρο της υπόθεσης.. Οι ανταγωνιστές της, απέτυχαν, βγήκαν και είπαν οτι το Linux δεν έχει δουλειά στο PC του απλού χρήστη… και μετά ξεκίνησαν μέλη των αντίστοιχων κοινοτήτων να κράζουν το Ubuntu ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

  2. Τα εταιρικά περιβάλλοντα έχουν ως βασική αρχή τον κανόνα του «good to go» , κοινώς αν δουλεύει σωστά και αποτελεσματικά μου κάνει. Από την άλλη ο μέσος linux χρήστη είναι κατά κανόνα πιο «power user» από τον μέσο χρήστη των άλλων λειτουργικών και λογικό είναι να θέλει να «σκαλίσει» λίγο παραπάνω το λειτουργικό. Η Canonical προσπαθώντας να καθιερώσει το ubuntu ως brand name μέσω του unity εστίασε στο να παράσχει μια πιο «κλειστή» εμπειρία με εμφανές το φάουλ στο κομμάτι της ιδιωτικότητας

    Την ίδια στιγμή που υπάρχουν τόσα γραφικά περιβάλλοντα και οι επιλογές κάθε άλλο παρά λιγοστές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, το unity κάνει την προσπάθεια του να αποδείξει ότι αξίζει της προσοχής των απλών χρηστών χωρίς όμως να αλλάζει το στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας στοχεύοντας μελλοντικά στο convergence.

    1. Αποτυχημένο Project θα ήταν αν δεν υπήρχε. Αν δηλαδή με το που ξεκίνησε (2011) μετά από 6 μήνες βλέπανε οτι δεν το χρησιμοποιεί κανείς, οπότε γιατί να καίμε χρήμα θα λέγανε (όπως έγινε με το Music Store, Ubuntu One κλπ) και θα το σκοτώνανε για να πάνε σε κάτι άλλο (Gnome Shell ?). By definition λοιπόν δεν είναι αποτυχημένο project http://management.simplicable.com/management/new/5-definitions-of-project-failure

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: