Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά τόσο στο Manjaro όσο και στο Antergos τα οποία είναι κυλιόμενες εκδόσεις Linux που βασίζονται στο Arch Linux. Στην επιφάνεια, μπορεί να φαίνονται να μοιράζονται μια σειρά από ομοιότητες αλλά στην ουσία του πράγματος οι δύο διανομές έχουν κάποιες έντονες διαφορές.
Το Arch Linux μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς χρήστες από το να το εγκαταστήσουν παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορα έτοιμα και εύχρηστα εργαλεία τα οποία βοηθάνε στον τομέα αυτό όπως το δικό μας Archon, το Anarchy Linux (πρώην Arch-Anywhere) κλπ. Υπάρχουν όμως και οι δύο διανομές με της οποίες θα ασχοληθούμε, οι οποίες μπορεί να μην κάνουν εγκατάσταση το Arch, παρόλα αυτά βοηθάνε στην Arch-εκπαίδευση των αρχάριων χρηστών.
Πριν ξεκινήσουμε το συγκριτικό άρθρο για τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν Manjaro και Antergos, ας δούμε πρώτα τις ρίζες αυτών των δύο διανομών που δεν είναι παρά το Arch Linux.
Τι είναι το Arch Linux
Θα ξεκινήσω θυμίζοντας κάποια βασικά πράγματα που είχαμε πει και στο συγκριτικό που κάναμε για το Debian και το Arch Linux.
Το Arch Linux είναι μια διανομή που δημιουργήθηκε το 2002 και βασίζεται στο μοντέλο των rolling αναβαθμίσεων (κυλιόμενες εκδόσεις / αναβαθμίσεις). Εδώ δε θα δείτε ούτε τα point releases ούτε Release candidates ούτε beta εκδόσεις. Παίρνετε απευθείας ότι μπαίνει στο upstream της διανομής (που περνάει ένα στάδιο testing αν βρίσκεστε στο stable branch). Από την παραγωγή δηλαδή στην κατανάλωση. Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να περιμένετε νέα έκδοση διανομής για να έχετε τον τελευταίο πυρήνα, drivers, εκδόσεις λογισμικών και γραφικών περιβαλλόντων.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Arch Linux, το Arch Linux σχεδιάζεται για να καλύψει μερικούς πολύ απλούς στόχους τα οποία συνοψίζονται στις δομικές αρχές του το Arch Way:
- Απλότητα : Κρατήστε τα πράγματα απλά.
- Μοντερνισμός : Διαρκής αναβάθμιση στην τελευταία σταθερή έκδοση λογισμικού που κυκλοφόρησε.
- Πραγματισμός : Προσφορά τόσο ελεύθερου λογισμικού (ανοιχτού κώδικα) όσο και ιδιωταγούς (κλειστού κώδικα) λογισμικού.
- Διαχωρισμός : Το Arch Linux διαχωρίζει ξεκάθαρα το κοινό στο οποίο απευθύνεται το οποίο είναι από μέσους έως προχωρημένους χρήστες του Linux.
- Ευελιξία : Να μπορεί ο χρήστης να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα όπως το επιθυμεί χάρη στο εκτεταμένο αποθετήριο πακέτων του.
Αυτές οι αρχές φυσικά δεν είναι αυτό που θέλουν οι casual χρήστες. Για τους χρήστες αυτούς η κυλιόμενη φύση των αναβαθμίσεων του Arch Linux είναι το άγιο δισκοπότηρο. Φυσικά με αυτό το σκεπτικό όμως κοιτάνε το δέντρο και χάνουν το δάσος, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που ίσως να το συζητήσουμε στο μέλλον.
Ας δούμε λοιπόν τις δύο διανομές Manjaro και Antergos πως κατάφεραν να προσφέρουν αυτό το άγιο δισκοπότηρο χωρίς να μπλέξουν με τις υπόλοιπες αρχές του Arch Linux
Antergos Linux : το μικρό αδερφάκι του Arch Linux
Πραγματικά αν το Arch Linux είχε αδερφάκι, αυτό θα ήταν το Antergos. Πολλοί χρήστες βέβαια του Arch Linux διαφωνούν για αυτό, όπως και είδαμε στο συγκριτικό του Antergos != Arch Linux.
Ο εγκαταστάτης θα σας θυμίσει εγκατάσταση του Ubuntu.
Το Antergos λοιπόν έρχεται με ένα γραφικό πρόγραμμα εγκατάστασης, ενώ έχει επίσης ένα πραγματικά εξαιρετικό εργαλείο επιλογής χαρακτηριστικών για να κάνει την εμπειρία εγκατάστασης απλή.
Ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει το Antergos είναι ότι μπορώ να επιλέξω το desktop περιβάλλον μου με ένα ISO. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να αποφασίσω για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας αν θα είναι GNOME, KDE, Cinnamon, Mate κλπ κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής.
Στη συνέχεια της εγκατάστασης, υπάρχει η επιλογή πρόσθετων λειτουργιών για την εγκατάστασή σας. Μερικά παραδείγματα είναι το Chromium ως πρόγραμμα περιήγησης. η χρήση πυρήνα μακροχρόνιας υποστήριξης (LTS), η υποστήριξη εκτυπωτή, Steam για παιχνίδια και τέλος ενεργοποίηση firewall.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα έχετε μια πλήρη και προσαρμοσμένη εγκατάσταση που βασίζεται στο Arch Linux, και το οποίο χρησιμοποιεί κάποια λογισμικά δικά του αλλά κυρίως βασίζεται στα ίδια αποθετήρια που χρησιμοποιεί το Arch Linux.
Οι ενημερώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού γίνονται με την εφαρμογή Antergos updater το οποίο βασίζεται στο Pamac (όσοι χρησιμοποιείτε Arch Linux θα το βρείτε ως pamac-aur)

Αυτό το λογισμικό ενημέρωσης σας επιτρέπει να επιλέξετε τα αποθετήρια από τα οποία θέλετε να εγκαταστήσετε, να ελέγχετε αυτόματα τις ενημερώσεις (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επιλέγετε) και ακόμη και να ελέγχετε για ενημερώσεις από το AUR. Από την ίδια εφαρμογή, απλά κάντε κλικ πίσω και είστε τώρα στο διαχειριστή πακέτων. Από εδώ μπορείτε να εγκαταστήσετε λογισμικό από τα αποθετήρια Arch ή από το AUR.
Μια παρουσίαση του Antergos μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Manjaro Linux : Arch Linux για τους κυλιομενο-φοβικούς
Το Manjaro Linux δεν είναι Arch. Αυτό φυσικά είναι ξεκάθαρο εξαρχής. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα δικά του αποθετήρια τα οποία δεν συνδέονται καθόλου με αυτά του Arch Linux.
Το μόνο πράγμα που μοιράζεται με το Arch είναι το γεγονός ότι είναι μια εκ του ασφαλούς κυλιόμενη έκδοση και είναι συμβατή με το AUR. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδα ανάπτυξης του Manjaro, έχει δικά του αποθετήρια στα οποία κάθε ενημέρωση που λαμβάνει το Arch Linux έρχεται αυτόματα, δοκιμάζεται για κάποιο διάστημα και έπειτα προωθείται στους χρήστες. Για παράδειγμα αν λέγαμε ότι το Arch Linux σήμερα έλαβε νέα έκδοση στο Gnome αυτή η έκδοση θα φτάσει στο Manjaro μετά από μερικές ημέρες η και βδομάδες σε αντίθεση με το Antergos το οποίο το λαμβάνει την ίδια μέρα με το Arch Linux.
Ό,τι έρχεται ως προεπιλογή από το Manjaro είναι αυτό που θα έχετε στο τέλος της εγκατάστασης
Υπάρχουν τρία περιβάλλοντα εργασίας διαθέσιμα (XFCE-GNOME_KDE), ωστόσο το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον στο ISO που διατίθεται από το Manjaro είναι το XFCE. Ο εγκαταστάτης είναι απλός στη χρήση και δεν διαθέτει τις επιλογές που προσφέρει το Antergos κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.

Επίσης το Manjaro από προεπιλογή έρχεται με την μακράς υποστήριξης έκδοση πυρήνα και όχι με την τελευταία έκδοση όπως στο Arch Linux και το Antergos. Έτσι, αν o χρήστης επιθυμεί νεότερο, θα μπορεί το εγκαταστήσει αφού αργότερα σε αντίθεση με το Antergos που το επιλέγεις κατά την εγκατάσταση.
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και μπείτε στην επιφάνεια εργασίας, θα λάβετε μια προειδοποίηση για τις διαθέσιμες ενημερώσεις. Θυμηθείτε ότι στο Antergos αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης (όπως φυσικά και στο Arch Linux) ενώ με το Manjaro, αυτό γίνεται μετά την εγκατάσταση.
Το Manjaro χρησιμοποιεί τον ίδιο διαχειριστή πακέτων όπως το Antergos (Pamac) Όμως, παρά τις οπτικές εμφανίσεις, το Pamac στο Manjaro χρησιμοποιεί τα δικά του αποθετήρια όπως είπα και νωρίτερα. Επίσης διαθέτει και ένα πρόγραμμα εγκατάστασης των drivers όπως είχαμε δει και στο Ubuntu. Αυτό δίνει την δυνατότητα να εγκαταστήσετε εύκολα τα ιδιόκτητα προγράμματα οδήγησης και να αλλάξετε τους πυρήνες.
Επίλογος
Οι δύο διανομές που είδαμε μπορεί να διαθέτουν κοινή βάση (Arch Linux) διαφέρουν κατά πολύ στο πως διαχειρίζονται της κυλιόμενες ενημερώσεις λογισμικού. Επίσης ενώ και τα δύο απευθύνονται στου αρχάριους παρόλα αυτά λόγια διαφορετική υλοποίησης διαθέτουν ξεχωριστές κοινότητες και ομάδες ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν θέλετε κάτι σε Arch αλλά χωρίς το Arch way τότε επιλέξτε Antergos. Αν πάλι θέλετε και πρόσθετη «σιγουριά» στις κυλιόμενες αναβαθμίσεις τότε επιλέξτε Manjaro. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε πιο γραφικό περιβάλλον θέλετε και στην συνέχεια να κατεβάσετε το κατάλληλο ISO.
Βασισμένο στο : fredompenguin.com
Μπορεί ο εγκαταστάτης του anteregos να δίνει περισσότερες επιλογές, όμως στην δική μου τουλάχιστον εμπειρία το ο εγκαταστάτης του manjaro έχει πολύ καλύτερο partitioner
Ισχύει, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση στο πρώτο installation ήταν αυτό
Eχοντας μιλήσει με κάποιους από τους devs του Antergos, αυτό που η ίδιοι θέλησαν ήταν να φτιάξουν ένα ευκολοεγκατάστατο Arch σύστημα καθώς το λάτρευαν.
Αρχικά εστησαν το Cinnarch. Εύκολα φαίνεται ότι ήταν το Arch με το αγαπημένο τους DE, Cinnamon.
Λόγω εξαρτήσεων που είχε όμως τότε το Cinnamon από το Gnome 3 & τις 6μηνιαίες αναβαθμίiσεις του ήταν πολύ δύσκολο να το συντηρίσουν σε rolling διανομή όπως το Arch. Ετσι, μετονόμασαν το Cinnarch σε Antergos, παίζοντας κυρίως με Gnome (o lead dev, δεν συζητούσε αποκάκρυνση από κάτι non-gtk)
Oι ίδιοι λοιπόν, και σήμερα υπάρχει αναρτημένη στο φόρουμ ερώτηση, δεν θεωρούν ότι δημιούργησαν μία διανομή. Αν τους τεθεί ευθέως η ερώτηση, αυτό απαντούν. Γνωρίζουν το μέγεθός τους (συγκεκριμένα αυτήν την στιγμή το συντηρούν 1,5 προγραμματιστές) από την αρχή δεν μας ενθάρρυναν να το διαδώσουμε (τότε ασχολιόντουσαν σχεδόν όλοι οι devs) από τον φόβο ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλου όγκου χρηστών. Θεωρούν ότι απλά έκαναν την εγκατάσταση του αγαπημένου τους λειτουργικού, προσιτή σε περισσότερους. Ενα καλογυαλισμένο & προπαραμετροποιημένο δηλαδή Arch σύστημα, έτοιμο για χρήση με το πρώτο boot.
Αλλωστε, από προσωπική εμπειρία, δεν είναι λίγοι οι μη hard core Archers που τους βολεύει τόσο το γυάλισμα (πολλοί ρωτούν για το vanilla τους) όσο και η ευκολία εγκατάστασης. Μετά…απλά ξεφορτώνονται ό,τι δεν χρειάζονται και…τρέχουν Arch.
Για να ανακατώσω λίγο τα πράγματα, αυτό το θέμα τρέχει τώρα (υπήρξαν και αρκετά άλλα παλιότερα) στο forum του Antergos.
https://forum.antergos.com/topic/8331/antergos-as-a-distro/5
https://polldaddy.com/js/rating/rating.js
Ευχαριστώ Γιώργο για την ιστορική αναδρομή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πως ξεκίνησε ένα έργο !
εχω δοκιμασει εν αλλαξ manjaro antergos κατεληξα οτι το antergos υπερτρει στην ευκολια και το γρηγορο στις εγκαταστασεισ.