Ukuu: Βοηθητικό πρόγραμμα αναβάθμισης του πυρήνα Linux

To Ukuu εκ του Ubuntu Kernel Update Utility, είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα αναβάθμισης του πυρήνα Linux σε διανομές που βασίζονται στο Ubuntu.

Η διαδικασία αναβάθμισης πυρήνα, δεν πρέπει να απασχολεί τον καθημερινό χρήστη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις (σπάνιες) που πρέπει να δοκιμάσουμε κάποια νεότερη έκδοση πυρήνα Linux αν μια συσκευή μας δεν δουλεύει. Το Ubuntu και ο μεγάλος πρόγονος του το Debian, δεν έχουν ενσωματωμένα με την εγκατάσταση κάποιο εργαλείο για την επιλογή του πυρήνα. Παρόλα αυτά είχαμε μελετήσει παλιότερα μερικές λύσεις:

Το κενό αυτό, της ευκολίας αναβάθμισης ήρθε για να καλύψει το Ubuntu Kernel Upgrade Utility η χαϊδευτικά Ukuu.

Πως δουλεύει Ukuu;

To Ukuu θα κοιτάξει για καινούργιους mainline kernels που φτιάχνει το Ubuntu Kernel Team και θα μας ενημερώσει αν υπάρχει καινούργιος και θα κάνει εγκαταστάσεις και αφαιρέσεις με ένα κλικ.

Τι είναι οι mainline Kernel;

Εδώ μιλάμε για καθαρούς Kernels χωρίς τα επιπλέον patches που έχουν οι «κανονικοί¨ πυρήνες. Οι mainline Kernel δημιουργούνται αυτόματα σε αποθετήριο το οποίο χρησιμοποιείται για να δοκιμάζονται οι τελευταίες εκδόσεις του πυρήνα Linux ώστε να προετοιμάζονται για να τα προωθούν ως ενημερώσεις στις διανομές Ubuntu.

Επομένως, όπως και αναφέρεται στο επίσημο wiki, οι mainline πυρήνες είναι μόνο για δοκιμές και δεν υποστηρίζονται σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα. Δυστηχώς το Ukuu δεν έχει κάποιο τρόπο να δει και να εγκαταστήσει kernels από άλλα μέρη.

Δεν με νοιάζει, θέλω να εγκαταστήσω το Ukuu

Είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα και δεν υπάρχει ακόμα στα αποθετήρια. Θα το εγκαταστήσουμε με τις εντολές

sudo -Η add-apt-repository ppa:teejee2008/ppa
sudo apt update
sudo apt install ukuu

Για παράδειγμα στις δοκιμές μου στο Linux Mint, θα δει περισσότερους πυρήνες από το αντίστοιχο εργαλείο του Mint και μου επιτρέπει να πάω μέχρι τον 4.18.3 αντί για τον 4.15.

ukuu-anavathmisi-pirina-linux-ubuntu

Σε σχέση με το εργαλείο του Mint όμως δεν έχω την εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που δίνει το εργαλείο του Mint. Επίσης δείχνει τον τρέχοντα πυρήνα δυο φορές και μου επιτρέπει να τον αφαιρέσω. Κάτι πολύ πολύ κακό. Η τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από την εικόνα. Αν κατάλαβα κάτι λάθος διορθώστε με.

Στο Linux Mint λοιπόν δεν το προτείνω, εκτός αν έχεις συγκεκριμένο λόγο για να θέλεις μια μεγαλύτερη έκδοση πυρήνα. Αλλά σε άλλες Ubuntu διανομές διανομές είναι πολύ χρήσιμο.

Κανένα από τα δύο εργαλεία δεν σε βοηθά να καθαρίσεις εύκολα τους παλιούς πυρήνες (γιαυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το uCareSystem) ή να δεις πόσο χώρο πιάνουν στο δίσκο. Και κανένα δεν δείχνει την κατάσταση του συστήματος dkms ώστε να ξέρεις αν οι εξωτερικοί οδηγοί έχουν κάτσει σωστά.

Επίλογος

Το αν θα το χρησιμοποιήσεις η όχι μένει σε εσένα και κατά πόσο σε καλύπτουν οι mainline kernels του Ubuntu.

Κάτι όμως που πρέπει να προστεθεί είναι πως το Ukuu το έχει φτιάξει ο Tony George, ο ίδιος που έχει φτιάξει το polo , το groot αλλά και ένα άλλο πρόγραμμα που το λένε Timeshift. Όποτε το μέλλον του Ukuu προβλέπετε να είναι λαμπρό.

Ίσως μια μέρα να το δούμε προ εγκατεστημένο σε κάθε Debian βασισμένη διανομή. Μπορείς να βοηθήσεις να γίνει ακόμα καλύτερο αυτό και τα άλλα προγράμματα του Tony με μια δωρεά εδώ: https://www.patreon.com/bePatron?u=3059450


Παραπομπές:

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: