Τι (δε) μας έμαθε η λήξη υποστήριξης των Windows 7

Η λήξη της υποστήριξης των Windows 7 από την Microsoft, τον περασμένο μήνα, προκάλεσε τον ενθουσιασμό των απανταχού Linux χρηστών μιας και θεώρησαν ότι είναι η τεράστια ευκαιρία που περίμεναν για προώθηση της χρήσης του Linux στο Desktop.

Το 2020 όπως και κάθε άλλη χρονιά, ξεκινά με ένα σημαντικό new year’s resolution. Ότι θα είναι η χρονιά του Linux Desktop. Για κάποιους ευχή, για κάποιους κατάρα αλλά για όλους μια μορφή αναγνώρισης της επίδρασης του αγαπημένου μας λειτουργικού στα τεχνολογικά δρώμενα.

Όμως το τρέχον έτος διαφοροποιείται σημαντικά για έναν και μόνο λόγο. Τη λήξη των Windows 7.

Γιατί όμως;

Ως γνωστόν η Microsoft ανακοίνωσε τη λήξη υποστήριξης των Windows 7 με καταληκτική ημερομηνία τη 14η Ιανουαρίου 2020. Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες του Windows 7:

 • Δε λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας
 • Επιρρεπείς σε τυχόν ευπάθειες γιατί δε θα κλείνουν οι «τρύπες»
 • Σταδιακή μη υποστήριξη νέων εκδόσεων δημοφιλών λογισμικών

είναι μερικές από τις πιο σημαντικές συνέπειες που απορρέουν από την απόφαση αυτή. Προφανώς υπάρχει η επιλογή αναβάθμισης στα Windows 10 με το ανάλογο αντίτιμο (επισήμως) αλλά από ότι φαίνεται διατηρείται (ανεπισήμως) η δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι υπάρχει μια τεράστια μερίδα χρηστών του Windows 7 που αν ήθελαν να κάνουν αναβάθμιση θα την είχαν κάνει εδώ και 2 χρόνια.

Advertisements

Ωραία και τώρα τι κάνουμε;

Κάπου εδώ οι Linux evangelists τρίβουν τα χέρια τους με την προοπτική μια σημαντική μερίδα χρηστών να μεταβεί στο Linux και να κλείσει την πόρτα στην Microsoft.

Ωστόσο τα μέχρι τώρα στατιστικά δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο θα περίμενε κάποιος, δεδομένου ότι αρκετοί από τους απλούς χρήστες καλύπτουν στο μέγιστο τις ανάγκες τους με μια διανομή Linux. Με άλλα λόγια, η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται όπως και την εποχή που ανακοινώθηκε η λήξη των Windows XP. Αντί των 75% της αγοράς των χρηστών Windows XP να έλθουν στο Linux, τελικά κατέληξαν στο «απεχθές» για αυτούς Windows 7.

4.2% το ποσοστό χρηστών Linux στην Ελλάδα (Ιαν 2020). Πηγή: statcounter
4.2% το ποσοστό χρηστών Linux στην Ελλάδα (Ιαν 2020). Πηγή: statcounter

Γιατί δεν έρχονται;

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο sales pitch των διανομών αλλά και της κοινότητας. Δυστυχώς η προσέγγιση των νέων χρηστών γίνεται με μια, όπως είχαμε αναλύσει παλιότερα με οπαδικότητα που παραπέμπει σε όρους πολιτικούς ή ποδοσφαιρικούς. Μοιραία δημιουργείται μια πόλωση που σε μεγάλο βαθμό προκαλεί τους ουδέτερους ως προς την επιλογή τους χρήστες, να υιοθετούν μια αμυντική στάση.

Ακολουθεί τυπικό τμήμα διαλόγου

– Έληξαν τα Windows, λέω να κάνω format και να περάσω τα 10άρια

Να βάλεις Linux, να φύγεις από τα δεσμά της M$ και τα Windblows

– Linux ε; Πες μου περισσότερα

Είναι το καλύτερο λειτουργικό χωρίς ιούς, σταθερό, γρήγορο και είναι καλύτερο από τα windows

– Ωραία και πως θα το βάλω;

Κάτσε περίμενε, πρώτα πρέπει να βρούμε διανομή, γραφικό περιβάλλον, σύστημα πακέτων, και αν θα είναι systemd-free γιατί είμαστε κατά των μονοπωλίων της Redhat, να έχει μόνο free-software αποθετήρια….

– …????

Ακόμη και στο κομμάτι των διανομών (των μεγάλων ειδικά) δεν έγινε ένας στρατηγικός σχεδιασμός με γνώμονα το μέσο windows χρήστη και τις ανάγκες του (πχ. ενημέρωση για τα εναλλακτικά προγράμματα που κάνουν την ίδια δουλειά με αυτά των windows) και γιατί όχι και ένα migration tool που να βοηθά τη μετάβαση στο νέο περιβάλλον με όσο το δυνατό πιο ανώδυνο τρόπο. Αντιθέτως, οι περισσότεροι προσπαθούν να «πείσουν» για ομοιότητες με το περιβάλλον Windows με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα όπως ξέρουμε, να αποτυγχάνει παταγωδώς.

Ακόμη το γεγονός ότι ο χρήστης δεν μπορεί να καταλήξει σε μια διανομή από την πληθώρα που υπάρχει εκεί έξω, λειτουργεί σε ένα βαθμό ανασταλτικά.

Φυσικά δε γίνεται λόγος για αυτούς που έχουν από πριν έχουν πάρει την απόφαση. Έχουν κάνει την έρευνα τους και γνωρίζουν (σε ένα βαθμό) τα υπέρ και τα κατά της μετάβασης.

Το παιχνίδι γυρνάει;

Αν και ποδοσφαιρικός όρος, δύναται να περιγράψει την παρούσα κατάσταση. Το κατά πως θα έρθει ένας χρήστης στο linux περιγράφεται ως ένα δυναμικό φαινόμενο και όχι ως δυαδική επιλογή. Μπορεί να έρθει και να φύγει την επόμενη μέρα, μπορεί να ξανάρθει και να μείνει λίγο παραπάνω. Μπορεί να το μισήσει θανάσιμα ή να το ερωτευτεί παράφορα.

Το ζητούμενο είναι η διαδικασία μέσω της οποίας θα του συστηθεί του linux όχι μόνο ως ΛΣ αλλά ως μια κοινότητα διανομών, γραφικών περιβαλλόντων και φιλότιμων χρηστών ούτως ώστε να νιώσει την απαραίτητη οικειότητα για να μπορέσει να έρθει για να μείνει.

Επίλογος

Η λήξη των Windows 7 αποτελεί την αφορμή. Ο δρόμος είναι μακρύς και οι απόψεις πολλές, πάρα πολλές. Ωστόσο η ανάγκη για την εύρεση μιας κοινής συνισταμένης ίσως να αποτελέσει το δίαυλο μέσω του οποίου το Linux θα μετατραπεί από OS των hackers, tinkerers, powerusers και των προγραμματιστών, σε εκείνο το σταθερό και αξιόπιστο εργαλείο που απλά δουλεύει.

10 σκέψεις σχετικά με το “Τι (δε) μας έμαθε η λήξη υποστήριξης των Windows 7

Add yours

 1. Δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα.
  Μια τρύπα στο νερό.
  Και οι λόγοι είναι απλοί.
  Ο Βασιλάκης δίνει τα 10 τσαμπέ.
  Η συνήθεια.
  Τα προγράμματα.

  1. να πουμε και τα προβληματα σημαντικα η οχι που παρουσιαζουν οι αναβαθμισεις των διαφορων διανομων. οποτε μια χαρα τα win10

 2. Τώρα αμα σας πώ ότι τρέχω windows 10 μόνο και μόνο επειδή η ρημαδο google αρνείται να βγάλει Drive File Stream για linux και ότι οι αντίστοιχες λύσεις για linux δεν με καλύπτουν, θα με πιστέψετε;

 3. Ισχύει η μαμά MS έχει σταματήσει να κυνηγάει τον μέσο χρήστη και τα δίνει όλα τσάμπα.
  Ο μόνος λόγος να αλλάξει κάποιος σε λινουξ είναι να μην σηκώνει το PC του η λάπτοπ win 10…
  Έχω βάλει είδη δύο σε διάστημα 2 εβδομάδων σε γνωστούς και φίλους και όλοι σαν πρώτη επιλογή θέλαν win 10.
  Βέβαια τους έδειξα τα requirements και μετα άλλαξαν γνώμη .

 4. Πολύ κρίμα! Δεν γνώριζα πως δυστηχώς πλέον πάνε και τα Windows 7 – και σε ένα παλιό και πεταμένο δίσκο ( μήπως τυχόν και χρειαστούν ) έχω Windows 7 ρε γαμώτο…

  Τώρα ρε γαμώτο αναγκαστικά (σχεδόν) στα 10 και την πλήρη παρακολούθηση τους από την Microsoft ;

 5. Εγώ σε γνωστούς και φίλους όταν ζητάνε τη βοήθειά μου και γι αυτούς που δεν μου ζητάνε να πάνε σε άλλο λειτουργικό σύστημα τους βάζω linux χωρίς καν να τους ρωτήσω. Σκεφτείτε τώρα λίγο το μετά! Τους πετάω κατευθείαν στα βαθιά και όποιος δε θέλει «ξύλο»! Βέβαια το κάνω μόνο σε μηχανήματα για personal computing και όχι της δουλειάς και γι αυτό είναι το μόνο που τους ρωτάω εξαρχής.
  Μετά θέλει καλή διάθεση, υπομονή και επιμονή γι αυτό….»Το ζητούμενο είναι η διαδικασία μέσω της οποίας θα του συστηθεί του linux όχι μόνο ως ΛΣ αλλά ως μια κοινότητα διανομών, γραφικών περιβαλλόντων και φιλότιμων χρηστών ούτως ώστε να νιώσει την απαραίτητη οικειότητα για να μπορέσει να έρθει για να μείνει.»
  Για το πρώτο μέρος αστειεύομαι :p xexe
  Η αλήθεια είναι πως εγώ π.χ. δεν ήρθα στο linux. Αυτό άφησα να έρθει σ εμένα! Δηλαδή δεν έγινε κάποιο ραντεβού. Monomaxos clean install απ τα πρώτα του βήματα. Τις τρεις περίπου πρώτες ώρες και πρώτες ώρες της καινούργιας μέρας (ε ρε τι θυμάμαι!) κοίταγα αποσβολωμένος τη σχεδόν κενή επιφάνεια εργασίας.
  Επόμενη σκέψη (ούτε καν βήμα) τι θα κάνω με εφαρμογές, που είναι τα exe οέο! Δεύτερη σκέψη όπου εκεί έγιναν και οι ανέλπιδες προσπάθειες με την κοινότητα να διασώσουμε την είσοδό μου στον κόσμο του linux. Κάρτα δικτύου. Πουθενά net. Ω ναι, ο driver ζούσε κάπου πολύ μακριά απ το linux.

  Μέλος κοινότητας ubuntu με παρότρυνε για το ubuntu και προσέξτε, εδώ είναι η μικρή μαγεία, μου μίλησε για την κοινότητα σύντομα περιεκτικά και εγκεφαλικά ξεκούραστα. Άντε να δούμε λέω και με την κοινότητα ubuntu.
  Εκεί ένα άλλο μέλος μου είπε το δεύτερο μαγικό απόφθεγμα!
  «…ξέρεις, αν όλα τα μηχανήματα είχαν σεταριστεί με linux που σημαίνει κομπλέ οδηγοί κτλ δε θα ήταν οι χρήστες στο 0,4% τότε αλλά στο 80%»

  Θεωρώ πως αυτό είναι το πρώτο σκέλος.
  Το δεύτερο είναι οι εταιρείες ολοκληρωμένων συστημάτων και hardware.
  Γιατί σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν μας θέλουν στα μηχανήματά τους;

  Πιστεύω πως αν όλοι οι χρήστες και κοινότητες έχουμε κατά νου αυτή την ερώτηση αλλά και την απάντησή της που είμαι πεπεισμένος πως σχεδόν οι περισσότεροι γνωρίζουμε τότε θα πλησιάσουμε σε μια τέτοια συνεργασία.
  Το επιστημονικό αμιγώς κομμάτι θα είναι πάντα αποδεκτό αλλά μέχρι εκεί, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα.

 6. Μπουρδες για τους ερασιτέχνες… Ο επαγγελματίας θέλει λυσεις. Ο απλος χρήστης βολευεται και με ένα ταμπλετ.

 7. Είχα ασχοληθεί με το Linux με διανομή Suse Linux , χρειάστηκε να κάνω update τον driver της κάρτας γραφικών και έπρεπε να γράψω ένα τόνο κώδικα , ήθελα κάποιο πρόγραμμα να τρέξω και μου έλεγε θέλω το αλλο γραφικό περιβάλλον !!! , με τον ήχο είχα συνέχεια προβλήματα παρόλο που ήταν τον ποιο διαδεδομένο φθηνό τσιπακι της εποχής (AC 97′ ) , για να κάνω update προγράμματα έπρεπε να γράψω μισό κιλό κώδικα παρότι όλα διαφημιζονταν ως “έτοιμα πακέτα ” . Μετά από αυτά εγκατέλειψα .
  Δουλεύω σε δημόσια υπηρεσία ( στρατό , βασικά δεν είναι ούτε στο ελάχιστο δημόσιο αλλά anyway , fuck it ) . Μπορώ να πω ότι το 90% δεν θα χρειάζονταν κάτι παραπάνω από ένα απλό τερματικό με ένα επεξεργαστή κειμένου ( open office που είναι open μόνο για προσωπική χρήση και όχι για εταιρική /b δημόσια /b ) , πρόγραμμα παρουσιάσεων , απλό πρόγραμμα εμφάνισης και επεξεργασίας εικόνων και το πιο σημαντικό πλέον μετατροπέα PDF . Φυσικά υποχρεωτική πρόσβαση σε file server και Printer server η shared printer . Όλα αυτά να δουλεύουν σωστά και το κυριότερο να φτιάχνονται πολύ γρήγορα και όχι με τη συγγραφή 100 τόνων κώδικα ή με spamarisma σε όλα τα φόρουμ του πλανήτη ( είτε είναι σφαίρα είτε freesbee ).

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: