Κοινόχρηστος φάκελος υπολογιστή για κοινή χρήση αρχείων στο Linux

Στο σημερινό οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να έχουμε έναν φάκελο στον υπολογιστή μας, στον οποίο μπορούν οι άλλες συσκευές στο σπίτι, όπως Windows, Linux, macOS, iOS ή και Android να έχουν πρόσβαση για να μοιράζονται μεταξύ τους αρχεία.

Για αποστολή αρχείων από έναν υπολογιστή σε άλλον υπολογιστή, υπάρχουν οι λύσεις όπως το Magic Wormhole, το Firefox Send και άλλα τα οποία μας λύνουν τα χέρια όταν θέλουμε απλά να στείλουμε κάτι στα γρήγορα.

Όσοι όμως έχουν περισσότερες από μια συσκευές (υπολογιστές, κινητά, tablet κλπ) συνδεδεμένες στο ίδιο ρούτερ σε ένα σπίτι και θέλουν κάτι πιο μόνιμο, τότε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν προκαθορισμένο φάκελο στον οποίο θα μπορούν να βάζουν αρχεία και φακέλους για να τα διαμοιράζονται.

Κοινή χρήση αρχείων μεταξύ Η/Υ με Windows, Linux, macOS

H κοινή χρήση αρχείων και φακέλων μέσω δικτύου μπορεί να γίνει με την υπηρεσία Samba. Το Samba επιτρέπει την κοινή χρήση αρχείων (και εκτυπωτών) σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα μέσω δικτύου. Σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στα αρχεία ενός φακέλου από φορητό υπολογιστή και να μοιράζεστε αρχεία με χρήστες Windows, macOS και Linux.

Με άλλα λόγια, αποφασίζουμε ποιος υπολογιστής μας θα αναλάβει την δουλειά να δημιουργήσει έναν φάκελο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπόλοιπες συσκευές στο σπίτι μας (τοπικό δίκτυο).

Αυτός ο οδηγός καλύπτει την απλή εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του Samba στο Ubuntu 20.04 με GNOME και χωρίς διαμόρφωση χρηστών. Σε περίπτωση που έχετε άλλη διανομή, ίσως να διαφέρει το γραφικό περιβάλλον (π.χ. έχετε KDE, LXDE, Deepin κλπ) οπότε έχουμε συμπεριλάβει και μέθοδο από το τερματικό που είναι ίδιο σε όλες περίπου της διανομές. Επίσης αν θέλετε να κάνετε share φακέλων σε συγκεκριμένους χρήστες, με κωδικούς πρόσβασης τότε θα χρειαστεί να διαβάσετε την τεκμηρίωση της διανομής σας σχετικά με το Samba (θα βρείτε ένα γενικό στις παραπομπές του άρθρου).

Advertisements

Διαμόρφωση του Ubuntu για κοινή χρήση αρχείων σε GNOME περιβάλλον

Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε, όπως είπαμε είναι να αποφασίσετε ποιος υπολογιστής θα αναλάβει τον ρόλο του διακομιστή αρχείων Samba. Το δεύτερο είναι να φτιάξετε έναν φάκελο στον προσωπικό κατάλογο (home) αυτού του υπολογιστή στον οποίο θα δώσετε πρόσβαση στις συσκευές δικτύου:

 1. Δημιουργήστε έναν φάκελο share
 2. Δεξί κλικ στον φάκελο share, ιδιότητες
 3. Στην τρίτη καρτέλα Κοινόχρηστος Φάκελος ή Local Network Share κάντε κλικ στο Διαμοιρασμός ή Share this folder
 4. Θα σας ρωτήσει αν θέλετε να να εγκαταστήσετε την υπηρεσία διαμοιρασμού, οπότε και πατάτε εγκατάσταση υπηρεσίας ή Install Service
 5. Μόλις τελειώσει και χωρίς να πειράξετε τίποτα άλλο, κάνετε κλικ στο Να επιτρέπετε σε άλλους χρήστες να δημιουργούν και να διαγράφουν αρχεία μέσα στον κοινόχρηστο φάκελο και επίσης στην επιλογή Guest users
 6. Πατήστε Δημιουργία διαμοιρασμού και απαντήστε θετικά στην ερώτηση για παραχώρηση δικαιωμάτων εγγραφής στον φάκελο.

Πλέον ο φάκελος είναι έτοιμος για πρόσβαση από άλλους υπολογιστές

Διαμόρφωση του Linux για κοινή χρήση αρχείων σε τερματικό περιβάλλον

Σε περίπτωση που δεν έχετε Ubuntu η διανομή με GNOME περιβάλλον μπορείτε να κάνετε την παραπάνω διαδικασία από το τερματικό.

Δημιουργείστε έναν φάκελο share στον home folder σας

mkdir ~/share

Kάντε εγκατάσταση την υπηρεσία samba και επιβεβαιώστε ότι τρέχει και ξεκινάει αυτόματα.:

Debian based:

sudo apt install samba
sudo systemctl start smbd
sudo systemctl enable smbd

openSUSE:

sudo zypper -n in samba
sudo systemctl enable smb nmb
sudo systemctl start smb nmb

Fedora:

sudo dnf install samba
sudo systemctl enable smb
sudo systemctl start smb

Επεξεργαστείτε το αρχείο ρυθμίσεων /etc/samba/smb.conf π.χ. με vim

sudo vim /etc/samba/smb.conf

όπου στο τέλους του αρχείου προσθέτουμε τις παρακάτω γραμμές (αλλάζοντας το USER με το όνομα χρήστη του home φακέλου):

[share]
  comment = Samba on PC
  path = /home/USER/share
  read only = no
  guest ok = yes

Αποθηκεύστε το αρχείο και κάντε επανεκκίνηση την υπηρεσία. Πλέον ο φάκελος share είναι έτοιμος για κοινή χρήση αρχείων στο τοπικό δίκτυο.

Σύνδεση σε κοινόχρηστο φάκελο

Ανάλογα με την συσκευή από την οποία θέλετε να βλέπετε τον κοινόχρηστο φάκελο, μπορεί να διαφέρει ο τρόπος σύνδεσης. Σε γενικές γραμμές αυτό που χρειάζεστε συνήθως είναι ένα απο τα 2:

 • Το όνομα του υπολογιστή που διαμορφώσαμε ως διακομιστή κοινόχρηστων αρχείων στο τοπικό δίκτυο (δώστε την εντολή hostname )
 • ή εναλλακτικά την IP του

Έπειτα στον file manager της συσκευής σας θα πρέπει να βρείτε στο μενού κάποια επιλογή για σύνδεση σε διακομιστή όπου προσθέτετε την παρακάτω διαδρομή:

smb://onoma-hostname/share

Συγκεκριμένα αν έχετε Linux / Windows / macOS/ iOS / Android :

GNOME:

 • Ανοίξτε το Nautilus / Files
 • Στην αριστερή πλευρά κάντε κλικ στο «Άλλες τοποθεσίες»
 • Στην κάτω μπάρα διευθύνσεων συμπληρώστε
  smb://onoma-hostname/share
 • Πατήστε σύνδεση και στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέξτε Ανώνυμο και αποθήκευση για πάντα
Διαμόρφωση του Ubuntu για κοινή χρήση αρχείων σε GNOME περιβάλλον

Windows:

Στα Windows, ανοίξτε τη Διαχείριση αρχείων και επεξεργαστείτε τη διαδρομή αρχείου στην μπάρα διευθύνσεων σε:

\\onoma-hostname\share

macOS:

Μενού Finder, κάντε κλικ στην επιλογή Μετάβαση > Σύνδεση με διακομιστή και μετά εισαγάγετε:

smb://onoma-hostname/share

iOS:

Ανοίξτε το files και δεξιά επάνω, πατήστε τις τρεις τελίτσες ... και επιλέξτε σύνδεση με διακομιστή, όπου συμπληρώνετε :

smb://onoma-hostname/share
Σύνδεση σε κοινόχρηστο φάκελο με iphone

Android:

Εδώ, όπως συμβαίνει και στο Linux, ανάλογα το γραφικό περιβάλλον και τις εφαρμογές που έχει βάλει ο κατασκευαστής η εσείς, θα πρέπει να ανοίξετε τον διαχειριστή αρχείων και να βάλετε όπως και στις άλλες συσκευές την διεύθυνση του κοινόχρηστου φακέλου.

Πώς μοιράζομαι αρχεία;

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις που κάναμε στον Linux υπολογιστή μας ο φάκελος share είναι κοινόχρηστος σε όλες τις συσκευές του τοπικού δικτύου στο σπίτι μας.

Με άλλα λόγια, ό, τι αρχεία βάλετε εκεί μέσα θα το «βλέπουν» όλες οι συσκευές με τις οποίες κάνατε την σύνδεση σε αυτόν τον φάκελο. Με αυτόν τον απλό τρόπο λοιπόν μπορείτε να κάνετε κοινή χρήση αρχείων στο τοπικό δίκτυο.

Advertisements

Είναι ασφαλές;

Επειδή μιλάμε για τοπικό δίκτυο σπιτιού, είναι σημαντικό να γνωρίζεται μερικά πράγματα για την ασφάλεια των κοινόχρηστων αρχείων.

Η κοινή χρήση αρχείων, φακέλου και εκτυπωτών με smb (samba) παρέχει την δυνατότητα σε συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο ρούτερ να μπορούν να χρησιμοποιούν αρχεία και φακέλους ακόμα και χωρίς σύνδεση στο internet. Μπορούμε παράδειγμα να κάνουμε μεταφορά αρχείων από pc σε pc μέσω δικτύου που έχει δημιουργηθεί από το ρούτερ μας με την απλή ρύθμιση που είδαμε παραπάνω.

Επειδή όμως τo ρούτερ είναι συνδεδεμένο και στο internet θα πρέπει τουλάχιστον να έχουμε διασφαλίσει ώστε π.χ. το WiFi μας να μην χρησιμοποιεί τους εργοστασιακούς κωδικούς σύνδεσης και έτσι να μην είναι συνδεδεμένος κάποιος άγνωστος. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ εύκολο κάποιος κακόβουλος χρήστης να κάνει αναζήτηση και προβολή υπολογιστών στο δίκτυο μας και άρα να βρει τον κοινόχρηστο φάκελο με τα αρχεία μας.

Περισσότερα για την ασφάλεια του οικιακού μας δικτύου και του WiFi στα παρακάτω άρθρα:

Άλλοι τρόποι για μεταφορά αρχείων ανάμεσα σε υπολογιστές και κινητά

Με τις διάφορες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας, όταν επιθυμούμε να μετακινήσουμε αρχεία, βίντεο, τραγούδια, φωτογραφίες κλπ από υπολογιστή σε κινητό, tablet και αντίστροφα η λύση με την δημιουργία κοινόχρηστου φακέλου με αρχεία είναι ιδιαιτέρα χρήσιμη.

Παρόλα αυτά μόλις το εφαρμόσετε στο δίκτυο του σπιτιού σας, οι περισσότεροι σίγουρα θα θέλετε να το πάτε ένα βήμα παρακάτω. Σε αυτή την περίπτωση η λύση ακούει στο όνομα NAS. Τι είναι το NAS ; Αν έχετε ακόμα την απορία τότε διαβάστε τα παρακάτω άρθρα για όσους θέλετε να στήσετε ένα μικρό και οικονομικό server στο σπίτι σας:

Παραπομπές:

Advertisement

17 σκέψεις σχετικά με το “Κοινόχρηστος φάκελος υπολογιστή για κοινή χρήση αρχείων στο Linux

Add yours

 1. Απλός, ωραίος και πιστεύω χρήσιμος για πολλούς ο οδηγός σου! Ωραίος, μπράβο.
  Πολύ χρήσιμες και οι οδηγίες σύνδεσης από διαφορετικά λογισμικά και συσκευές.

  Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ αλλά σκέφτομαι το εξής :
  Από iOS συσκευή αν βάλω μια ταινία με υπότιτλους, θα μπορούσα να την δω από την iOS συσκευή μαζί με τους υπότιτλους ;

  1. Γιατί όχι; Το μόνο που χρειάζεται είναι το VLC στο iOS το οποίο υποστηρίζει φόρτωμα υπότιτλων

  2. Ωπ! Σωστός! Αυτό ήταν το κενό με τους υπότιτλους! Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ( ότι υπάρχει κιόλας ) να εγκαταστήσω τον VLC player και να φορτώσω και τους υπότιτλους!
   Ωραίο, ευχαριστώ την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω! ;-)
   Μπορώ ακόμη και μέσω του mobile iOS VLC να κάνω cast στο Google Chromecast ;
   ( Ξέρω πως γίνεται και από τον VLC του desktop – αλλά με ενδιαφέρει και αυτό το use case )

 2. Δυστυχως, δεν δουλευει σε pc με ubuntu 18.04, δεν συνδεεται ούτε απο Android, ούτε απο win, από το ιδιο pc και από το ιδιο κινητό android, βρήκε κατευθειαν τον κοινόχτηστο φάκελο που εφτιαξα σε 2ο pc με win10…..

  1. Μια πιθανή λύση για αυτό σε 18.04 είναι το firewall. Χρειάστηκε να ενεργοποιήσω (Allow) τα Incoming connections για να γίνει ορατό. Επίσης προσπάθησε με το ip address instead of hostname, πχ:
   \\192.168.2.32\share

  2. Σωστο ! Υπέθεσα ότι ο απλός χρήστης δεν θα έχει ενεργό firewall μιας και από default δεν είναι ενεργό !
   Πολύ χρήσιμο το σχόλιο σου για να το δουν όσο έχουν το ίδιο θέμα !

 3. τελικά ναι, ειχατε δικιο, ειχα ενεργοποιημένο το firewall, με τις κατάλληλες ενέργειες είδα τους κοινόχρηστους φακέλους, ευχαριστώ!

 4. καλησπέρα. σε ubuntu 20.04 με προσπάθεια σύνδεσης σε Nexus 2013, 6.0.1, μέσω Mixplorer, δε λειτουργεί.

  1. Σου βγάζει κάποιο σφάλμα ; Δοκίμασες από άλλον υπολογιστή ;

  2. στο Mixplorer βγάζει μηνυμα προβλήματος πως δε συνδέεται. όχι, δεν έχω δοκιμάσει από άλλο os. απλώς αυτό με ενδιαφέρει να δουλέψει. άλλους τρόπους γνωρίζω.

  3. Δυστυχώς δεν έχω miui. Δες μήπως αυτό το χρειάζεσαι κάποιο SMB Addon για το Mixplorer.
   Γενικά κάνε μια αναζήτησή για “MiUi connect to samba”

 5. δούλεψε , όλα οκ, με το addon. ευχαριστώ. συνεχίστε παιδιά την καλή δουλειά.

 6. Κι όμως….το γκαντέμιασα…δεν ξέρω για ποιόν λόγο, ενώ δούλεψε και κατάφερα να συνδεθώ και να ανταλλάξω αρχεία μια δούλευε-μια όχι. Τώρα δεν δουλεύει καθόλου. Μου βγάζει ένα πρόβλημα στο pc με τα wi$do%s το οποίο μου λέει να τσεκάρω αν έχω γράψει αν είναι σωστή η ονομασία του φακέλου. Ενώ λέει υπάρχει υπολογιστής με αυτήν την ip (τον αναγνωρίζει) δεν υπάρχει λέει αυτός ο φάκελος. Στην αρχή απλά έσβηνα και ξαναέγραφα το share (έτσι έχω ονομάσει τον φάκελο) και μερικές φορές συνδεόταν. Τώρα σταμάτησε τελείως. Συγκεκριμένα μου βγάζει αυτό το παράθυρο:

  Windows cannot access \\192.168 2 9\share
  Check the spelling of the name. Otherwise, there might be a problem with your network. To try to identify and resolve network problems, click Diagnose.
  Hide details Diagnose Cancel
  Error code: 0x80070035
  The network path was not found.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: