Η νέα έκδοση του Ubuntu 20.04 LTS είναι διαθέσιμη για λήψη και εγκατάσταση και φέρνει νέα χαρακτηριστικά με αναβαθμισμένο πυρήνα Linux για υποστήριξη νέων συσκευών και πολλά άλλα που θα δούμε στο σημερινό άρθρο.

Όπως συμβαίνει κάθε δύο χρόνια, έτσι και σήμερα μια νέα Ubuntu LTS έκδοση είναι πλέον διαθέσιμη με υποστήριξη 5 χρόνια (μέχρι το 2025) για το Ubuntu Desktop και Ubuntu Server, και 3 χρόνια για τις παράγωγες διανομές.

Το Ubuntu 20.04 συνεχίζει από εκεί που ξεκίνησε το Ubuntu 18.04 και βελτιώνει την μεγάλη αλλαγή που έγινε στο γραφικό του περιβάλλον.

Τι νέο υπάρχει στο Ubuntu 20.04

Σε επίπεδο πυρήνα Linux, έρχεται με την έκδοση 5.4 το οποίο υποστηρίζει περισσότερους επεξεργαστές ιδίως του τύπου ARM, το σύστημα αρχείων exFAT, καθώς και το WireGuard για χρήση σε VPN. Επίσης παρέχει υποστήριξη για τις νεότερες κάρτες γραφικών της AMD, όπως AMD Navi 12 και 14 GPUs, AMD Arcturus και AMD Dali APU / AMD 2020 APU πλατφόρμες. αλλά και του Raspberry Pi.

Επίσης έχει ενσωματωθεί υποστήριξη για

  • AMD Ryzen 3000 αναφορά θερμοκρασίας
  • RTL8125 συσκευές δικτύου
  • RK3288 VP8 decoding
  • Intel Ice Lake Thunderbolt
  • Βελτιώσεις στην διαχείριση ενέργειας για Intel TCC thermal offset
  • Logitech G700(s) δέκτες
  • Logitech Lightspeed δέκτη
  • Creative SB0540 IR δέκτες
  • Smart Tech touchscreen panel
  • Mygica T230C TV tuner

Φυσικά, για τους developers, παρέχει πληθώρα ενημερωμένων πακέτων για τις γλώσσες προγραμματισμού όπως OpenJDK 11, Rust 1.41, GCC 9.3, Python 3.8.2, Ruby 2.7.0, PHP 7.4, Perl 5.30 και φυσικά την Go 1.14. Σημειωτέον ότι το Ubuntu 20.04 έρχεται προεγκατεστημένο με Python 3 χωρίς Python 2 στο σύστημα. Ωστόσο, όσοι το χρειάζεστε για τις εφαρμογές που αναπτύσσετε μπορείτε να την εγκαταστήσετε από το αποθετήριο universe.

Advertisements

Σε επίπεδο υποστήριξης νέων υπολογιστών με UEFI, η χρήστες τους θα παρατηρήσουν αμέσως το νέο εφέ εκκίνησης του υπολογιστή το οποίο ακολουθεί τα «πρότυπα» των κατασκευαστών οπότε και προβάλει σε μαύρο φόντο το λογότυπο της μάρκας του υπολογιστής και από κάτω τον «spinner» του Ubuntu με λευκά γράμματα.

Επίσης, με το Ubuntu 20.04 μπορείτε να έχετε περισσότερες επιλογές κλιμάκωσης σε οθόνες HiDPI κάνοντας κλικ στην ρύθμιση «κλασματικής κλιμάκωσης» όπως 125% και 150%.

περισσότερες επιλογές κλιμάκωσης σε οθόνες HiDPI

Σημειωτέον ότι με το επίσημο driver της Nvidia δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση να ενεργοποιήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό όπως επίσης την αυτόματη είσοδο στο desktop (χωρίς να ζητάει κωδικό σύνδεσης). Αυτά θα διορθωθούν σύντομα με τις ενημερώσεις του Ubuntu 20.04, ενώ όσοι έχετε τους ανοιχτού κώδικα drivers δεν θα έχετε πρόβλημα.

Επίσης όσοι έχετε ως κύρια μια δεύτερη εξωτερική οθόνη συνδεδεμένη σε laptop και δεν εμφανίζεται το login screen του GNOME σε αυτήν, δείτε τον οδηγό που ετοιμάσαμε:

Σχετικά τώρα με το γραφικό περιβάλλον, το Ubuntu 20.04 βασίζεται στο GNOME 3.36 με πολλές βελτιώσεις στη σχεδίαση και τις επιδόσεις του. Στο Ubuntu το Yaru που είδαμε πρώτη φορά στην 18.10, είναι το προεπιλεγμένο θέμα το οποίο και συνεχίζει να βελτιώνεται συνέχεια.

Στην 20.04, οι κύριες αλλαγές στην εμφάνιση που παρέχει το Yaru είναι μια τρίτη παραλλαγή του θέματος που ονομάζεται Yaru Light μαζί με τις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις Yaru Dark και Standard τα οποία έχετε την δυνατότητα να αλλάζετε από τις ρυθμίσεις.

τρίτη παραλλαγή του θέματος που θα ονομάζεται Yaru Light

Η νέα έκδοση του GNOME παρέχει επίσης την δυνατότητα ομαδοποίησης εφαρμογών (όπως π.χ. το Android). Απλώς σύρετε οποιοδήποτε εικονίδιο πάνω σε άλλο εικονίδιο, στην οθόνη Εφαρμογές και θα δημιουργηθεί ένας προσαρμοσμένος φάκελος. Το GNOME μπορεί (ανάλογα με τις εφαρμογές που ομαδοποιούνται) να προσφέρει ένα αυτόματο όνομα φακέλου το οποίο φυσικά μπορείτε να αλλάξετε.

Η νέα έκδοση του GNOME παρέχει την δυνατότητα ομαδοποίησης εφαρμογών

Για να διαγράψετε ένα φάκελο εφαρμογής, απλώς σύρετε έξω με τη σειρά κάθε εικονίδιο της εφαρμογής.

Επίσης ο διαχειριστής αρχείων Files (Nautilus) έχει βελτιωθεί όσον αφορά τις επιδόσεις στην διασύνδεση με την υπηρεσίες cloud όπως αυτή του Google Drive. Οι χρόνοι φόρτωσης, ειδικά σε καταλόγους με πολλά αρχεία, έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Παρόλο που δεν μπορείτε να «συγχρονίσετε» αρχεία και φακέλους από και προς το Google Drive, μπορείτε ωστόσο να έχετε πρόσβαση, να επεξεργαστείτε, να αντιγράψετε και να μεταφέρετε αρχεία μέσα από το Files.

Μια ιδιαίτερα σημαντική προσθήκη είναι ότι, εάν χρησιμοποιείτε εφαρμογές Flatpak ή Snap τώρα μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από τις προηγμένες άδειες και δικαιώματα των εφαρμογών που διατίθενται μέσω των Ρυθμίσεων > Εφαρμογές.

προηγμένες άδειες εφαρμογών

Εδώ μπορείτε, για παράδειγμα, να εμποδίσετε την εφαρμογή Snap να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάμερα Web, ή να περιορίσετε ένα Flatpak από την πρόσβαση στο δίκτυό σας ή οτιδήποτε άλλο.

Όσον αφορά το κέντρο λογισμικού, στο Ubuntu 20.04, το Snap Store αντικαθιστά το Ubuntu Software ως το εργαλείο για την εγκατάσταση πακέτων οποιασδήποτε μορφής deb, snap, flatpak. Οπότε ο τελικός χρήστης θα δει ένα Store ταχύτερο και πλουσιότερο περιεχόμενο από εφαρμογές. Τέλος, με το νέο Store αν θελετε μπορείτε να επιλέξετε αν θα κάνετε εγκατάσταση την deb έκδοση, ή την Snap/Flatpak (αν έχετε βάλει αποθετήρια flatpak) έκδοση, εφόσον είναι διαθέσιμη, απευθείας από το παράθυρο του Store.

μπορείτε να επιλέξετε αν θα κάνετε εγκατάσταση την deb έκδοση, ή την Snap/Flatpak

Λήψη, εγκατάσταση και αναβάθμιση σε Ubuntu 20.04

Πριν κάνετε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να διαβάσετε τα release notes της έκδοσης ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Όσοι δεν έχετε Ubuntu και θέλετε να το κατεβάσετε μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα λήψης:

Advertisements

Κατά την εκκίνηση συστήματος με το LiveUSB/LiveCD θα γίνει αυτόματα έλεγχος ακεραιότητας των αρχείων εγκατάστασης. Ο έλεγχος θα διαρκέσει μερικά λεπτά οπότε έχετε λίγο υπομονή τουλάχιστον την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί το LiveUSB/LiveCD.

Όσοι έχετε Nvidia κάρτα γραφικών, κατά την εκκίνηση συστήματος με το LiveUSB/LiveCD, θα χρησιμοποιηθεί αρχικά ο ελεύθερος οδηγός nouveau. Σε κάποιες κάρτες Nvidia αυτός ο οδηγός μπορεί να μη λειτουργήσει. Στην περίπτωση αυτή, ξεκινούμε εκκίνηση από την αρχή και επιλέγουμε «Εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία γραφικών».

Όσοι έχετε ήδη Ubuntu και δεν θέλετε να κάνετε «καθαρή» εγκατάσταση αλλά αναβάθμιση τότε :

  • Αν έχετε Ubuntu 19.10 μπορείτε να αναβαθμίσετε όποτε σας εμφανιστεί η διαθεσιμότητα της νέας έκδοσης, ως αναβάθμιση.
  • Όσοι έχετε Ubuntu 18.04, θα σας προτείνει αναβάθμιση σε μερικούς μήνες όταν κυκλοφορήσει η Ubuntu 20.04.1
  • Όσοι για κάποιον λόγο είστε ακόμα σε Ubuntu 16.04 και θέλετε να αναβαθμίσετε, η αναβάθμιση θα γίνει πρώτα σε 18.04. Αν δεν γνωρίζετε τις αλλαγές που έχει η 16.04 απο την 18.04 τότε αφιερώστε χρόνο να δείτε την παρουσίασή του.

Πριν κάνουμε οποιαδήποτε αναβάθμιση καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας σχετικά με το λειτουργικό που έχουμε αλλά και τα αρχεία μας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας: Μπορούμε να το κάνουμε είτε με αντιγραφή/επικόλληση σε κάποιο εξωτερικό δίσκο είτε χρησιμοποιώντας ένα από τα εργαλεία που έχουμε παρουσιάσει στο «Αντίγραφα ασφαλείας«
  • Σημείο επαναφοράς λειτουργικού: Μπορούμε να το κάνουμε είτε με το Timeshift είτε με το Systemback σε περίπτωση που θέλουμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη έκδοση και έχουμε την απαραίτητη υπομονή και εμπειρία με αυτά τα εργαλεία.

Πως κάνουμε αναβάθμιση σε νέα έκδοση Ubuntu

Μπορούμε να κάνουμε την αναβάθμιση με δυο τρόπους. Είτε από την ειδοποίηση είτε με το uCareSystem.

Αναβάθμιση με τον Update Manager

Αν σας έβγαλε ειδοποίηση όπως π.χ. παρακάτω, τότε απλά πατάτε το Upgrade (Αναβάθμιση)

anavathmisi-ubuntu-1604-se-1804

Αν για κάποιο λόγο το αγνοήσατε, απλά ανοίξτε την εφαρμογή ενημερώσεων και θα το εμφανίσει πάλι.

Αναβάθμιση με το uCareSystem

  1. Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του ucaresystem-core (Όσοι έχετε ήδη το ucaresystem-core, αγνοείστε αυτό το βήμα)
  2. Κάντε το εγκατάσταση με διπλό κλικ
  3. Αφού εγκατασταθεί ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε:
    sudo ucaresystem-core -u
  4. To uCareSystem θα αναλάβει πρώτα να ενημερώσει την υπάρχουσα έκδοση Ubuntu, να την καθαρίσει από υπολείμματα και έπειτα θα τρέξει αυτόματα το επίσημο εργαλείο αναβάθμισης που έχει το Ubuntu για την 20.04

Επίλογος

Όπως και με την έκδοση 18.04 έτσι και το Ubuntu 20.04 θα είναι σίγουρα μια έκδοση σημείο αναφοράς. Μπορείτε να διαβάσετε και την επίσημη ανακοίνωση στην οποία θα διαβάσετε την γνώμη αξιωματούχων των εταιρειών Nvidia, Intel, AMD, Arm και άλλων.

Το αν θα αναβαθμίσετε ή όχι είναι δικό σας θέμα και ίσως σας βοηθήσει το σχετικό άρθρο «Να αναβαθμίσω ή όχι σε νεότερη έκδοση;«. Αν παρόλα αυτά σκοπεύετε να το εγκαταστήσετε, ή να αναβαθμίσετε (ή το είχατε κάνει εδώ και καιρό, όπως και εγώ) τότε γράψτε μας στα σχόλια την εμπειρία σας.