Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Με την GSI έκδοση, με έτρωγε … να δοκιμάσω πάλι το Ubuntu Touch στο κινητό μου και να δω πως «κρατιέται» ακόμα εν έτη 2020 ως το πραγματικό GNU/Linux λειτουργικό για smartphones. Προσδεθείτε, ξεκινάει το review…

Για όσους δεν γνωρίζουν το Ubuntu Touch, ήταν ένα project της Canonical για να φέρει την σύγκλιση του κινητού με τον υπολογιστή το οποίο όμως τελικά το πήρε η κοινότητα UBports για να συνεχίσει εκεί από όπου σταμάτησε η Canonical.

Είδαμε πρόσφατα την είδηση ότι το Ubuntu Touch, η έκδοση του Ubuntu για smartphone και tablet δηλαδή, προσφέρεται πλέον και σε GSI πακέτο εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί πλέον να εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις Android συσκευές που έχουν κυκλοφορήσει από το Android 8.1 και μετά, εξαλείφοντας στην ουσία το μεγάλο πρόβλημα της συγκεκριμένης διανομής, που ήταν συμβατή με απειροελάχιστες συσκευές.

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε εγκατάσταση και να δοκιμάσουμε το Ubuntu Touch σε Nexus 5 κινητό. Δείτε το σχετικό βίντεο που ανεβάσαμε

Επειδή λοιπόν είναι τρομερά ενδιαφέρον να έχουμε μία πραγματική GNU/Linux διανομή και στο κινητό μας, αποφασίσαμε να του ρίξουμε μία ματιά και να δούμε σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η ανάπτυξή του το 2020.

Χρησιμοποιήσαμε το Nexus 5, μία συσκευή με 2GB RAM που κυκλοφόρησε το 2013, για να δούμε τη συμπεριφορά του λειτουργικού συστήματος. Αν τα πηγαίνει καλά σε ένα τόσο παλιό και «αδύναμο» smartphone, φαντάσου πώς θα συμπεριφέρεται στα σημερινά. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι εξαιρετικά απλή με τον επίσημο Installer που μας παρέχει το UBports, αν θέλουμε όμως να δοκιμάσουμε το GSI πακέτο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες εγκατάστασης.

Χρησιμοποιήσαμε το Nexus 5
Advertisements

Ubuntu Touch | Η πρώτη εντύπωση

Το Nexus 5 με Ubuntu Touch δεν είναι πλέον ένα smartphone, αλλά ένας υπολογιστής ο οποίος μπορεί να κάνει και κλήσεις. Είναι περισσότερο ένα PDA που παίρνει και τηλέφωνο, παρά ένα smartphone. Αν το συγκρίναμε με τα δύο λειτουργικά της Google, μοιάζει περισσότερο με το Chrome OS παρά με το Android!

Ο λόγος είναι γιατί όπως το Chrome OS έτσι και το Ubuntu Touch περιλαμβάνει κάποιες πολύ βασικές εφαρμογές συστήματος, με τις οποίες μπορείς να κάνεις άνετα τη δουλειά σου, αλλά αν θέλεις το κάτι παραπάνω, μπορείς να βασιστείς μόνο στον browser και το ίντερνετ λόγω έλλειψης εφαρμογών.

Μπορεί βέβαια να τρέξει και Android εφαρμογές με το Anbox, το οποίο ενσωματώνεται σιγά σιγά στις νεότερες εκδόσεις, αλλά δεν καταφέραμε να το δοκιμάσουμε στη συγκεκριμένη συσκευή. Στα θετικά του τέλος μπορεί να τρέξει και desktop Linux εφαρμογές, κάτι που επίσης κάνει το Chrome OS!

Στο επταετίας Nexus 5 η λειτουργία του είναι εντυπωσιακά καλή, καθώς αντιμετωπίσαμε ελάχιστα προβλήματα, τα περισσότερα άνευ σημασίας. Δεν είδαμε ιδιαίτερα κολλήματα, ενώ όλο το hardware λειτουργεί σωστά.

Συγκρίνοντάς το δε με το Android 6.0 το οποίο έτρεχε η συσκευή και απεγκαταστήσαμε για χάρη του Ubuntu Touch, η διαφορές στην απόδοση απλά δεν υπάρχουν! Επίσης αν και δεν μπορούμε να πούμε πολλά για την αυτονομία σε μια συσκευή με καταπονημένη μπαταρία επτά ετών, βγάζει μία ολόκληρη μέρα με ένα φόρτισμα και με μέτρια χρήση, κάτι το οποίο είναι επίσης εντυπωσιακό!

Ubuntu Touch | Χειρισμός με χειρονομίες

Ο χειρισμός του Ubuntu Touch γίνεται με χειρονομίες, πολλά χρόνια πριν το ενσωματώσει η Apple στο iPhone και η Google στο Android. Σέρνοντας από τα αριστερά προς τα δεξιά εμφανίζεται η μπάρα του Unity8 (πλέον λέγεται Lomiri) στην οποία θα βρούμε τις αγαπημένες ή τις εφαρμογές που έχουμε ανοιχτές. Σέρνοντας λίγο περισσότερο θα δούμε επίσης και όλο το συρτάρι των εφαρμογών που έχουμε ήδη εγκαταστήσει.

συρτάρι των εφαρμογών που έχουμε ήδη εγκαταστήσει

Από την επάνω μεριά εμφανίζεται η μπάρα ειδοποιήσεων, στην οποία θα βρούμε επίσης γρήγορες ρυθμίσεις και χρήσιμες πληροφορίες. Ανάλογα από το εικονίδιο που θα τραβήξουμε προς τα κάτω, εμφανίζεται και το αντίστοιχο μενού, κάτι που είναι εξαιρετικά βολικό.

Σέρνοντας γρήγορα από τα δεξιά προς τα αριστερά μπορούμε να μεταβούμε άμεσα στην προηγούμενη εφαρμογή, ενώ αν σπρώξουμε λίγο περισσότερο θα δούμε όλες όσες έχουμε ανοιχτές, τις οποίες μπορούμε να κλείσουμε σπρώχνοντας προς τα πάνω ή κάτω.

θα δούμε όλες όσες έχουμε ανοιχτές

Αν έχουμε μία ανοιχτή εφαρμογή και σύρουμε από κάτω προς τα πάνω, μπορούμε να εκτελέσουμε μία ειδική λειτουργία. Για παράδειγμα στις Επαφές μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία νέα επαφή, στα Μηνύματα μπορούμε να πληκτρολογήσουμε ένα νέο SMS, ενώ στον borwser θα δούμε τις ανοιχτές καρτέλες του.

να πληκτρολογήσουμε ένα νέο SMS, ενώ στον borwser θα δούμε τις ανοιχτές καρτέλες του

Δεν υπάρχει κανένα πλήκτρο ή καμία χειρονομία που θα μας επιστρέψει στην κεντρική οθόνη και αυτό γιατί το Ubuntu Touch δεν έχει φτιαχτεί για να έχει μία «Homescreen» όπως την έχουμε συνηθίσει στο Android και το iOS.

Σκοπός είναι να ανοίγεις την εφαρμογή που θέλεις και μόλις τελειώσεις μαζί της είτε να κλείσεις την οθόνη, είτε να ανοίξεις την επόμενη από την πλαϊνή μπάρα. Οι παλιότερα ανοιγμένες εφαρμογές «παγώνουν» και δεν απασχολούν πλέον τον επεξεργαστή, ενώ αν γεμίσει η μνήμη RAM, αρχίζουν και κλείνουν μόνες τους με σειρά παλαιότητας. Μια καλή προσθήκη θα ήταν και η επιλογή να κλείνουν αυτόματα μετά από π.χ. 15 λεπτά, αλλά αυτό δεν υπάρχει.

Advertisements

Ubuntu Touch | Εφαρμογές και ελλείψεις

Οι βασικές εφαρμογές του Ubuntu Touch είναι αρκετές και μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών αναγκών μας. Συγκεκριμένα έχουμε:

 • το Τηλέφωνο,
 • τις Επαφές και τα Μηνύματα για την επικοινωνία μας,
 • την Κάμερα, τη Συλλογή για τη λήψη και προβολή φωτογραφιών/βίντεο
 • την Αναπαραγωγή πολυμέσων και τη Μουσική για την αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής,
βασικές εφαρμογές του Ubuntu Touch
 • το Ημερολόγιο,
 • τις Σημειώσεις,
 • την Αριθμομηχανή
 • την Προβολή εγγράφων ως σουίτα γραφείου,
 • το Διαχειριστή αρχείων και τους Εξωτερικούς δίσκους για την πρόσβαση στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής,
Διαχειριστή αρχείων και τους Εξωτερικούς δίσκους
 • τον Morph browser για να μπαίνουμε στο ίντερνετ,
 • το Open Store και το Web App Creator για να κατεβάζουμε, να αναβαθμίζουμε εφαρμογές και να δημιουργούμε τις δικές μας,
 Open Store και το Web App Creator
 • τον Καιρό,
 • το Ρολόι
 • και το Τερματικό, τα οποία κλείνουν το σετ των εφαρμογών.
σετ των εφαρμογών

Εκτός από αυτές τις εφαρμογές και για να έχουμε μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης, μπορούμε επίσης να κατεβάσουμε από το Open Store:

 • το uNav για να έχουμε χάρτες GPS με οδηγίες πλοήγησης,
 • το Dekko 2 στο οποίο θα συγχρονίσουμε τα email μας,
 • το Podbird αν συνηθίζουμε να ακούμε podcast στη συσκευή μας,
 • το InstantFX, το οποίο μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες μας
 • και το Sturm Reader με το οποίο μπορούμε να διαβάσουμε ηλεκτρονικά βιβλία.

Αν και όλες αυτές οι εφαρμογές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών, αυτό που πραγματικά λείπει από την πλατφόρμα είναι οι γνωστές εφαρμογές chat που λείπουν από το Open Store. Καλώς ή κακώς είναι αδιανόητο πλέον να έχεις ένα smartphone με το οποίο δεν μπορείς να συνδεθείς για παράδειγμα στο Viber ή στο Keybase! Αν οι φίλοι σου χρησιμοποιούν αποκλειστικά το Signal, το Telegram ή τις εφαρμογές που βασίζονται στο Matrix είσαι μια χαρά, αλλά αυτό είναι μάλλον ουτοπία.

Η μόνη μας λύση λοιπόν είναι ο browser και οι web εφαρμογές, αλλά αν μία υπηρεσία δε διατίθεται καθόλου μέσω browser, όπως για παράδειγμα το Viber, τότε απλά δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Θα μπορούσε βέβαια το Anbox να μας λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να πούμε ότι λειτουργεί σωστά. Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο που ακολουθεί.

Progressive web apps: Αυτό είναι το μέλλον

Το μέλλον του ίντερνετ όμως είναι οι web εφαρμογές και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Ubuntu Touch είναι πολύ μπροστά από την εποχή του σε αυτό τον τομέα. Όλο και περισσότερες εταιρίες μετατρέπουν σήμερα τις ιστοσελίδες τους σε progressive web apps, γιατί πολύ απλά είναι πιο οικονομικό να συντηρείς μία σελίδα, παρά μία σελίδα και τρεις εφαρμογές.

Παραδείγματα web εφαρμογών υπάρχουν παντού. Η επίσημη εφαρμογή του PlayStation, η Lite έκδοση του Twitter, η εφαρμογή του Home Assistant, του Aliexpress, του Forbes, του Pinterest και άλλες πολλές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχουν ακόμη εταιρίες που δε μας παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε progressive web app, όπως το Viber που είπαμε προηγουμένως.

Παραδείγματα web εφαρμογών

Υπάρχουν επίσης εταιρίες που έχουν απλά ΤΡΑΓΙΚΕΣ mobile ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα το Facebook Messenger. Αν και μπορούμε δηλαδή να το μετατρέψουμε σε web app, είναι δύσκολο να το χειριστούμε σε μικρή οθόνη.

Ubuntu Touch Web App Creator

Έχοντας λοιπόν πει όλα τα παραπάνω, το Ubuntu Touch μας παρέχει το Web App Creator, μία εφαρμογή με την οποία μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας web εφαρμογές και να τις δημοσιεύσουμε στο Open Store για να τις κατεβάσουν κι άλλοι! Φτιάξαμε για παράδειγμα την εφαρμογή του Dr. Android αλλά και του e-food.gr (το οποίο παρεμπιπτόντως διαθέτει εξαιρετική ιστοσελίδα και δεν υπάρχει λόγος να κατεβάσει κάποιος την εφαρμογή του σε Android και iOS) για να αποδείξουμε πώς ότι λείπει μπορούμε να το δημιουργήσουμε και να το δημοσιεύσουμε με ευκολία!

το δημιουργήσουμε και να το δημοσιεύσουμε με ευκολία!

Ubuntu Touch | Μετατροπή smartphone σε desktop computer!

Στις «Ρυθμίσεις συστήματος» θα βρούμε όλες τις βασικές λειτουργίες του Ubuntu Touch, οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το Android και το iOS.

Υπάρχει όμως μία η οποία δεν περιλαμβάνεται ακόμη σε κανένα mobile λειτουργικό σύστημα και μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας ως σταθερό υπολογιστή! Δε μιλάμε φυσικά για λύσεις όπως το Samsung DeX, αλλά για έναν κανονικό υπολογιστή με desktop εφαρμογές.

δημιουργήσουμε ένα chroot

Στο «Libertine» λοιπόν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα chroot ή LXC container αν το υποστηρίζει ο kernel της συσκευής μας) μέσα στο οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε κανονικότατες «deb» εφαρμογές! Κάθε container χρειάζεται τουλάχιστον 500MB αποθηκευτικού χώρου για να λειτουργήσει και μέσα του τρέχει μία minimal έκδοση του Ubuntu σε desktop έκδοση.

Επειδή όμως οι desktop εφαρμογές δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε μικρές οθόνες αφής και το δάχτυλό μας, υπάρχουν επίσης ειδικές ρυθμίσεις για ποντίκι και πληκτρολόγιο, αλλά και ένα desktop περιβάλλον εργασίας, το οποίο εμφανίζεται μόλις συνδέσουμε το smartphone μας σε μία εξωτερική οθόνη μέσω slimport ή MHL καλωδίου.

Δυστυχώς όμως το καλύτερο χαρακτηριστικό του Ubuntu Touch δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Μπορούμε να φτιάξουμε τα container που θέλουμε, αλλά τις περισσότερες φορές οι εφαρμογές είτε δεν εγκαθίστανται, είτε δε λειτουργούν σωστά. Από τη μία είναι κρίμα γιατί τα smartphone μας είναι πλέον πολύ ικανά να τρέξουν desktop εφαρμογές, αλλά από την άλλη δύσκολα θα χρησιμοποιούσε ο μέσος άνθρωπος κάτι τέτοιο στο κινητό του.

Advertisements

Ubuntu Touch | Ασφάλεια vs Λειτουργικότητα vs Ευχρηστία

Φτάνοντας σε αυτό το σημείο αξίζει να πούμε το εξής:

Αν θέλεις ένα λειτουργικό σύστημα με έξτρα ασφάλεια για τα προσωπικά σου δεδομένα, θα πρέπει σίγουρα να θυσιάσεις κάποιες λειτουργίες.

Ένας από τους λόγους είναι γιατί πολλές από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μαζεύουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν για εμάς. Όταν πηγαίνεις λοιπόν σε ένα λειτουργικό σύστημα με τη λογική της ασφάλειας, όπου απαγορεύονται οι διεργασίες παρασκηνίου, είναι λογικό ότι κάποια χαρακτηριστικά θα λείπουν.

Ασφάλεια vs Λειτουργικότητα

Για παράδειγμα στο Android μπορείς να στείλεις ότι θέλεις, σε όποια επαφή επιλέξεις, μέσα από οποιαδήποτε εφαρμογή και αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι εφαρμογές είναι φτιαγμένες για να έχουν πρόσβαση στις επαφές σου! Ευτυχώς αυτό έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια με τις «Άδειες εφαρμογών». Αυτό για παράδειγμα δύσκολα θα το δεις στο Ubuntu Touch όπου σκοπός του είναι να βρίσκονται οι εφαρμογές σε sandbox περιβάλλον λόγω ασφάλειας.

Όλο αυτό το ζήσαμε στο πετσί μας με τη σειρά «Φεύγω απ’ τη Google», στην οποία είδαμε πόσο περιορισμένες είναι οι ασφαλείς εφαρμογές, ακριβώς γιατί πρέπει να προστατεύουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πλέον δε γυρίζουμε πίσω!

Το «κλειδί» λοιπόν της όλης ιστορίας είναι ότι αν εγκαταστήσεις το Ubuntu Touch στο τηλέφωνό σου, πιθανότατα είσαι ένας άνθρωπος που ψάχνει για μία πραγματική GNU/Linux διανομή για κινητό , με βασικό γνώμονα την ασφάλεια των δεδομένων σου. Οπότε οι ελλείψεις που έχει, ενδεχομένως να μη σε ενοχλήσουν. Πρόσθεσε σε όλα αυτά και το γεγονός ότι η Google ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του Android, ενώ το Ubuntu Touch συντηρείται από μία κοινότητα εθελοντών και θα καταλάβεις την αξία του.

Ubuntu Touch | Φεύγω λοιπόν από το Android;

Έχοντας ως μοναδική μου συσκευή το Nexus 5 με Ubuntu Touch για τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μπορώ να πω ότι το μόνο πράγμα που μου έλειψε είναι το Viber και αυτό γιατί το χρησιμοποιεί μια μεγάλη μερίδα του κύκλου μου. Σε κάποιους ίσως θα λείψει και ένα λειτουργικότερο Facebook Messenger, αλλά ευτυχώς προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ.

Κατά τα άλλα θα μπορούσα άνετα να φύγω από το Android για μία Ubuntu Touch συσκευή, αρκεί να έχει μεγαλύτερη οθόνη για να απολαμβάνω το περιεχόμενό μου. Βασικό βέβαια σε όλο αυτό είναι ότι αφενός έχω ξεπεράσει εδώ και χρόνια τον εθισμό στο κινητό μου τηλέφωνο και αφετέρου έχω ήδη φύγει από πολλές υπηρεσίες της Google και άλλων μεγάλων κατασκευαστών, οι οποίες δε λειτουργούν και τόσο σωστά στο Ubuntu Touch.

Όπως είπαμε και πριν όμως, για να φτάσεις να συζητάς να εγκαταστήσεις τη συγκεκριμένη διανομή στο κινητό σου, μάλλον έχεις ήδη σταματήσει να χρησιμοποιείς αυτές τις υπηρεσίες.

Παραπομπές:

6 σκέψεις σχετικά με το “Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Add yours

 1. Η βέλτιστη λύση λοιπόν θα ήταν μια συσκευή τύπου PinePhone ή/και PineTab στα $150 για να ησυχάσουμε επιτέλους από την οποιαδήποτε google.

 2. Παρέλειψα να ευχαριστήσω για το εμπεριστατομένο άρθρο. Να είστε καλά.

 3. «Ο χειρισμός του Ubuntu Touch γίνεται με χειρονομίες, πολλά χρόνια πριν το ενσωματώσει η Apple στο iPhone και η Google στο Android»
  Δεν ισχύει, το iOS παρουσιάστηκε το 2007, δηλαδή 4 χρόνια πριν καν ξεκινήσει η ανάπτυξη του Ubuntu Touch.

  Πολύ ωραίο άρθρο κατ’άλλα, να ‘στε καλά.

  1. δε νομίζω ότι αναφέρονταν σε αυτό που γράφεις, αλλά στην κίνηση που έχουν υιοθετήσει πλέον οι δύο μεγάλοι, Android και Apple, βέβαια ξεχνάνε όλοι, επειδή φρόντισαν να την κλείσουν, την Palm με το αξεπέραστο webOS που το πήρε τελικά η LG για να πουλάει τοστιέρες

 4. Ωραία φάση .
  Θεωρώ ότι στα επόμενα χρόνια θα γίνουν τεράστια βήματα και δεν μπορώ να περιμένω.
  Η google με την λειτουργικότητα της και η Microsoft λόγο των παιχνιδιών κρατάνε τον κόσμο στις πλατφόρμες στους.
  Χαίρομαι που αρκετός κόσμος ποια γνωρίζει για τα προσωπικά δεδομένα ,και είμαι σίγουρος αν παρουσιαστεί πλατφόρμα σε λογική τιμή που θα τους δίνει ένα μέρος όσον έχουν πολλοί θα φύγουν. Είναι δύσκολο για κάποιον που δεν ξέρει να πάει να εγκαταστήσει Ubuntu touch…στην παρούσα φάση. Θεωρώ ότι στο τέλος θα κερδίσουμε.

 5. Ωραία φάση .
  Θεωρώ ότι στα επόμενα χρόνια θα γίνουν τεράστια βήματα και δεν μπορώ να περιμένω.
  Η google με την λειτουργικότητα της και η Microsoft λόγο των παιχνιδιών κρατάνε τον κόσμο στις πλατφόρμες στους.
  Χαίρομαι που αρκετός κόσμος ποια γνωρίζει για τα προσωπικά δεδομένα ,και είμαι σίγουρος αν παρουσιαστεί πλατφόρμα σε λογική τιμή που θα τους δίνει ένα μέρος όσον έχουν πολλοί θα φύγουν. Είναι δύσκολο για κάποιον που δεν ξέρει να πάει να εγκαταστήσει Ubuntu touch…στην παρούσα φάση. Θεωρώ ότι στο τέλος θα κερδίσουμε.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: